Makeupartistens tips til makeup
Annonce
Skønhed

Har du styr på din makeup? Makeupartisten svarer på 10 af de mest almindelige spørgsmål

28. oktober 2021
Annonce for Ecooking
Hvordan dækker man sorte rande under øjnene, og hvad er forskellen på primer og foundation? Professionel makeupartist Nina Larsen svarer her på 10 af de mest almindelige spørgsmål om makeup.
ecooking

Makeuppens verden kan være lidt af en jungle at finde rundt i. For hvad gør de forskellige produkter, og hvilken teknik er den rigtige? Det har makeupartist Nina Larsen heldigvis fuldstændig styr på. Derfor gav vi jer læsere muligheden for at stille hende spørgsmål på vores Instagram-profil – og her svarer hun på 10 af de mest almindelige.

Hvordan lægger man foundation rigtigt – og hvordan finder man den perfekte tone til sin hudfarve?

”Du får det mest perfekte resultat, når huden er varmet op, den er fugtet, og når der evt. ligger en primer under. Du kan lægge din foundation med fingrene, en applikator, en foundation brush eller en svamp alt afhængig af, hvad der passer dig bedst. Når du fordeler din foundation, skal du gøre det med cirkulære bevægelser, så du får arbejdet produktet godt ind i huden. Start indefra, og arbejd dig udad – det er typisk i T-zonen i midten af ansigtet, der er behov for mest foundation. Dæk meget dér, der skal dækkes mest, og mindre dér, hvor der skal dækkes mindre – du behøver ikke at dække ligeligt.

Du finder din foundationfarve ved at teste på kæbebenet, så farven passer med halspartiet og dekolletagen (huden fra halsen til kavalergangen). Du kan ikke teste på hånden! Ofte er hænder lyserøde i forhold til ansigtet, og så ender du med en lyserød foundation. Et godt tip er at teste tre forskellige farver ved siden af hinanden på kæbebenet. Så kan du let se, hvilken der matcher.”

Hvordan dækker jeg sorte rande under øjnene?

”Sorte rande opstår i fordybningen under øjet, hvor solen ikke kan reflektere. Og lige præcis dér kan du lægge en concealer for at skjule det mørke. Du bør vælge en concealer, der har samme nuance som din egen hudfarve eller måske en smule lysere. Hvis dine rande er meget mørke, vil jeg anbefale en concealer med en gullig undertone, da det varme kan ophæve de blå og lilla nuancer. Du kan lægge din concealer med fingrene, med applikatoren eller med en concealer brush – arbejd den godt ind i huden. Bruger du foundation, skal du lægge den før concealeren.”

Concealer og concealer brush fra ecooking

Concealer, fås til tre forskellige hudtoner, 149,95 kr. Concealer brush, 129,95 kr. (Ecooking).

Hvordan lægger jeg bedst øjenskygge?

”Når du lægger øjenskygge, skal du altid arbejde i vandrette bevægelser og efter øjets form. Start nede ved vipperne og arbejd dig op mod globelinjen. Globelinjen er der, hvor øjenlåget skiller op til brynbenet – det har form som et vandret C. Her toner du øjenskyggen ud med en pensel fra side til side.

Det er forskelligt, hvor meget øjenlåg man har. Hvis dine øjenlåg har tendens til at forsvinde, så kan du lægge en lys øjenskygge på selve øjenlåget og en mørkere på globelinjen for at give et løft. Helt generelt er det nemlig sådan, at mørkt gør mindre, og lyst forstørrer. Men der er også de øjenlåg, der er så tunge, at de går helt ned til vippekanten. Her kan du arbejde med eyeliner under øjnene for at ramme dem ind, så du undgår makeup på selve øjenlåget.”

Hvad skal primer, foundation og concealer bruges til?

”Primeren er virkelig et ”it”-produkt lige nu. Der findes mange forskellige primers med forskellige funktioner, men helt generelt forbereder primeren huden til makeuppen, så den ligger flot. Primer udligner nemlig hudstrukturen, og så gør den makeuppen mere holdbar. Primeren skal lægges efter din dagcreme.

Foundation er en form for ekstra lag hud. Den ensarter hudfarven og kan give et flot farveresultat, da den dækker rødme og pigmentforandringer.

Concealer dækker mere end en foundation, og derfor bruger du den typisk som et sidste lag til at dække mørke rande eller uønskede urenheder.”

Hvilken farve øjenskygge er bedst til min øjenfarve?

”Det er komplementærfarverne, der fremhæver øjnene allermest. Hvis du har blå øjne, og du kigger på farveskalaen, så ligger den orange farve lige over for. Så alle farver med en orange og varm undertone vil fremhæve det blå i øjnene – det kan være brune farver, peach, nude, guld og bronze. Hvis du har grønne øjne, så skal vi over til det lilla og violette. Det kan være blomme, aubergine og kobberfarver. Med brune øjne kan du ”tillade” dig næsten alt. Du kan bruge brunlige farver, men også bære blå, lilla, sølv, guld, grøn og rødlige nuancer. Faktisk lidt af hvert.”

Hvor og hvordan lægger man blush?

”Du skal lægge blush på selve kindbenet. Du starter udefra og arbejder indad – og så skal du stoppe, når kindbenet stopper. Pas på med ikke at arbejde helt hen til næsebenet. Du kan også lægge blush på æblekinderne for et lidt friskt look. Det er for eksempel smart, hvis du føler dig lidt træt en dag – så kan du lægge lidt lyserødt eller ferskenfarvet på kinderne. Æblekinden kommer automatisk frem, når du smiler, og det er lige præcis dér, du placerer din blush. Men ellers er det på selve kindbenet.

Blush kan fås i forskellige strukturer. Hvis det er i pudderform, ville jeg altid bruge en pensel. Er det en cremebrush, ville jeg enten bruge selve stiften eller fordele den i cirkulære bevægelser med fingrene for at få den arbejdet godt ind i huden. Det mest moderne i øjeblikket er at bruge cremeblush, da den lægger sig mere naturligt. Vi er inde i en tid, hvor huden gerne skal se organisk og lækker ud, og med en pudderblush bliver det en smule mere makeuppet at se på.”

Blush fra ecooking

Blush, fås i fire forskellige farver, 199,95 kr. (Ecooking).

Hvor skal man helt præcist lægge lipliner for det mest fyldige resultat?

”For det første skal du se helt objektivt på dine læber: Hvor ønsker du fylde – er det overlæben, underlæben eller begge dele? Og så skal du tegne en streg med liplineren lige uden for læberne for at skabe et fyldigt look. Men du skal også passe på, at du ikke lægger den for langt uden for. Det er lidt en hårfin grænse. Jeg vil anbefale, at du vælger en lipliner i samme tone eller måske en tone mørkere end din egen læbefarve. Du skal passe på med for mørke læber, for mørk gør mindre, og lyst gør større. Vil du have et endnu fyldigere look, så arbejd med lipgloss – jo mere shiny og glossy, jo fyldigere ser det ud.”

Hvordan dækker man bedst sine urenheder?

”Kunsten er at dække det, der skal dækkes. Folk dækker ofte bare det hele, men så kommer det hurtigt til at ligne en maske. Dæk lokalt, men hold så en mere naturlig dækning på resten af ansigtet. Jeg vil anbefale, at man dækker med foundation og dernæst lokalt med concealer. Når du har urenheder, har huden også en tendens til at rødme. I så fald kan du lægge en primer, som mindsker rødme, under din foundation. Afslut med lidt pudder, og så skulle det gerne holde.”

Jeg har ikke fornyet min makeuprutine i mange år, hvilke nye produkter bør man få øjnene op for?

”De sidste 10 år er der virkelig sket meget inden for makeup. Der er dukket rigtig mange specialprodukter op. Det, der virkelig har ændret sig, er, hvordan makeuppen skal ligge på huden. Huden skal se naturlig, strålende og sund ud, og så skal makeuppen dække, men ikke være for dækkende. Der er ufatteligt meget fokus på huden og på cremeprodukter. Der er også sket meget på brynfronten, der er kommet mange produkter til øjenbrynene. Det er meget det naturlige look, der er in. Så vil man tappe ind i det, så bør man få øjnene op for produkter som primer, mineralpudder, en cremeblush eller en brynpensel.”

Dit bedste tip til en god hverdagsmakeup?

”For mig betyder en god hverdagsmakeup, at man vælger nogle features at fremhæve i stedet for at fremhæve det hele på én gang. Det kan være små effekter, som at man fremhæver brynene eller øjnene lidt mere. Man får faktisk allermest effekt med en mascara. Man skaber jo kontakt med andre mennesker med øjnene, så alene med et lag mascara og en pudder har man en god hverdagsmakeup.”

Mascara fra ecooking

Ecooking er de eneste i verden, der tilbyder en mascara med fire valgfri børster til. Du kan vælge en enkelt børste eller du kan vælge alle fire så har du til både hverdag og fest. Mascara, almindelig og vandfast, 149,95 kr. Fås med fire forskellige mascarabørster, 25 kr. (Ecooking).

Plejende makeup

Tina Søgaard, kvinden bag Ecooking, har med hjælp fra professionel makeupartisk Nina Larsen udviklet hele 85 makeupprodukter til at forkæle din hud, dine læber, vipper og bryn. Makeupprodukterne er udviklet i Danmark, de er parfumefri, veganske, til alle hudtoner og -typer, og så er de dermatologisk testet og indeholder ingredienser som hyaluronsyre, niacinamid og E-vitamin, så de passer godt på din hud med fugt og pleje. Se mere her.

Læs også