Lider du af hårtab? Her kan du se de typiske årsager til hårtab.
Skønhed

Lider du af hårtab? Bliv klogere på hvorfor

1. november 2011
af Isabella Hindkjær, NewsDesk Aller Media
Slankekure kan være én af mange årsager til, at vi kvinder lider af hårtab, og du kan læse mere om de mest almindelige årsager til hårtab her.

Fælder du tit ned ad tøjet, og er der efterhånden mere hår på børsten end på hovedet, selvom du passer godt på lokkerne? Når du tynder ud i toppen, er det ikke altid dit hår, der er problemet. Mange gange kan det lige så godt være det, du putter i din krop eller hvordan du har det mentalt.

"Hårtab kan i mange tilfælde sige en del om både ens fysiologiske og psykologiske tilstand. Et glimrende eksempel er, når man oplevende noget sindsoprivende, og man kan se på sine arme, at man får gåsehud, og de små har rejser sig. Det giver et billede af, hvordan det som sanserne oplever, sætter gang i nogle hormonstoffer, som påvirker hjernen," siger Lars Skjøth, indehaver og leder af Hårklinikken, som behandler hår- og hovedbundslidelser i syv byer verden over.

Læs også: Sådan modvirker du hårtab

Her fortæller Lars Skjøth om hvorfor, vi kan tabe håret.

Hårtab: Her er de 6 mest almindelige grunde til, at kvinder taber håret_

Stress
Stressfaktorer står øverst på listen over ting, der påvirker hårtab. Det skyldes dels de stresshormoner, der udskilles i kroppen, men også, at stress har en masse afledte effekter. Er du stresset, vil dine kost-, søvn- og motionsvaner ofte være mindre hensigtsmæssige, og det er alt sammen med til at påvirke den hormonelle balance. Det samme gør stimulanser som te, kaffe, røg og alkohol. Hvis du desuden har arveligt anlæg til hårtab, kan stress være med til at fremskynde processen.

Skrappe slankekure
Særligt skrappe slankekure skaber ofte et maksimalt hormonelt udslag, og det kan resultere i et markant hårtab over 3-4 måneder. Et stort tab af fedt skaber en stresssituation for kroppen, samtidig med at man kan komme til at mangle nogle bestemte næringsstoffer. Det kan så betyde, at kroppen kompenserer ved en forskydning af hormonbalancen, og på den måde opstår der en ond cirkel.

Medicin
Nogle former for medicin kan påvirke ens system, så kroppen tror, den skal sætte håret i en hvilefase, der gør, at man taber håret i en periode. Enkelte præparater kan endda resultere i et mere permanent hårtab. Det drejer sig om nogle typer akne-medicin, betablokkere, visse typer blodfortyndende medicin og nogle former for antiinflammatorisk medicin.

Læs også: Hårtab? Lægens 6 tips til at styrke håret

PCO
PCO står for polycystiske ovarier (æggestokke) og betyder, at der dannes unormalt mange ægblærer i æggestokkene, og at disse ægblærer i stedet for at være placeret jævnt i æggestokken, oftest ligger som en perlerække i yderkanten, mens midten er fyldt med et tæt væv.

PCO er blevet mere almindeligt blandt kvinder, og det hænger til dels sammen med øget overvægt. Kvinder med PCO oplever en hormonel ubalance der gør, at der kan forekomme udtynding i håret. Samtidig oplever mange uren hud og hårvækst andre steder på kroppen.

P-piller
Mange p-piller er lavet på hormonlignende stoffer, som efterligner kroppens naturlige hormoner, særligt af typen progesteron. Nogle af disse kunstige hormoner kan have en gunstig effekt på kvinders hormonbalance, men nogle kan af kroppen opleves som mandlige kønshormoner. Det kan betyde, at kroppen reagerer med et hårtab. Det kan derfor være en god idé at undersøge markedet, inden man slår sig fast på et bestemt mærke af p-piller.

Jernmangel
Mange kvinder lider af jernmangel, som ofte kan være en årsag til hårtab. Jernmangel skyldes primært stærke menstruationer, jernfattig ernæring, eller hvis man har født.

Når man måler folks jernniveau, siger man, at normalniveauet ligger mellem 2 og 150. Men for at håret har de optimale vækstbetingelser, skal niveauerne ligge i den høje ende af spektret. Det betyder, at selvom din blodprøve fortæller, at dit jernniveau er fint, kan det stadig være lavt nok til at påvirke et hårtab. Derfor kan det være en god idé at få målt sit ferritin-niveau, som er et protein, der blandt andet påvirker dannelsen af hårceller.

Læs også