Hårtab
Skønhed

Sådan modvirker du hårtab

21. april 2015
af Elsebeth Mouritzen - redigeret af Nadia Laas Hansen
Hårtab kan være invaliderende for selvtilliden, når man som kvinde pludselig bliver ramt. Læs her, hvad du kan gøre!

De fleste af os har prøvet det: At stå med hårbørsten eller kigge på afløbet i badeværelset og se alt for store totter af vores stolte hårpragt ligge dér i stedet for at sidde på hovedet. Heldigvis er det ofte forbigående, men for nogle kvinder bliver hårtab et længerevarende problem, eller endnu værre: permanent.

Læs også: Produktet der lindrer hårtab hos kvinder

”Man skal ikke være bekymret over kortere perioder med hårtab, da dette for manges vedkommende blot skyldes udskiftning af hår, når hårstråets cyklus ender efter vækst. Hårstrået afstødes og afløses af et nyt af samme kvalitet – når altså alt er godt. Der kan derimod være mere grund til bekymring om hårets tilstand, når man fornemmer, at der bliver mindre af det - så er der tale om den dårlige slags hårtab. Håret synes ”finere”, og hestehalen bliver tyndere. I så fald er der tale om, at hårsækken skrumper, med det resultat, at hårstråets kvalitet – diameter, væksthastighed og udstråling – forringes, og hårmassen bliver gradvist mindre,” siger eksperten Lars Skjøth, cand.brom., som i 1992 stiftede Hårklinikken, og som siden med sit team har behandlet svære tilfælde af hårtab.

Hårtab på den naturlige måde

Uanset hvor godt vi plejer vores hår, er det underlagt naturens gang. Håret har tre faser: Vækstfasen, hvor håret vokser i 3-8 år. Derefter kommer en overgangsfase på 2-3 uger, hvor håret ikke længere tilføres næringsstoffer fra blodet, og til sidst går håret ind i en 8-10 ugers hvilefase, inden det stødes af - det, mange oplever som hårtab. Når håret går tidligere i hvilefase, betyder det, at vækstfasen reduceres – håret lever kortere tid, end det ellers ville have gjort, og det kan skyldes mange ting. Stress, sorg, bekymringer og vægttab kan give en øget produktion af stresshormoner, især kortisol, som bidrager til forværring af det naturlige hårtab – men hormonelle problemer som ændret stofskifte og PCO lidelse (polycystisk ovariesyndrom) kan i nogle tilfælde også give anledning til udtynding af hårmængden.

”Visse typer hårtab kan vi bare ikke løbe fra. Der er også en arveligt betinget udtynding, som skyldes et samspil mellem det, der ligger nedfældet i generne, og måden, specifikke kønshormoner udvikler sig på med alderen. Man kan ikke bare se på, hvordan ens mors eller fars har set ud, og ud fra det konkludere, hvordan ens eget hår vil udvikle sig. Den arvelige del skal spores tilbage til minimum en generation før forældrenes, og kan komme fra begge forældres familier,” siger Lars Skjoth.

>> Døjer du med hårtab? Prøv Simply Zen Stimulating scalp lotion - et stimulerende produkt mod hårtab!

Hold hårbunden ren og frisk

Men én ting er det hår, vi er født med, en anden er, hvordan vi behandler det. Når specialister skal vurdere hårudtynding eller hårtab, kigger de på hovedbunden. ”De værste problemer, vi ser med hårtab som følge af en hårbundslidelse, er autoimmune lidelser, der medfører ardannelse i hårsækkene. De kommer af en ”fejl” i kroppens immunsystem, som vi ikke ved hvorfor dannes, men som alle kræver, at man hurtigst muligt får behandling hos en hudlæge, da de kan sprede sig hurtigt. Der opstår inflammation i flere og flere hårsækkes væv med det resultat, at hårsækkene ødelægges og erstattes af arvæv, hvor der ikke kan gro hår igen,” siger Lars Skjoth.

”Derfor er det vigtigt at diagnosticere korrekt og helst tidligt i forløbet, da der så er større chance for, at den negative udvikling stoppes. Ellers er resultatet permanent hårtab der, hvor der dannes ar.

Læs også: Hårtab - 6 tips til at styrke håret

Spis dig til bedre hår

Vi kender effekten af sund kost på vores hud, så kan man spise og pleje sig ud af hårtab?

”Ja, det kan man, men kun hvis manglende hårhygiejne er direkte årsag til éns hårsvind, og hårbundsmiljøet er helt ude af balance. Der er især mange unge og ældre, som får for meget underlødig og bearbejdet mad, så vi skal i videst muligt omfang undgå de forarbejdede fødevarer og spise rigtig mad!” siger Lars Skjøth om hårtab.

”Den skal gerne være frisk og ubehandlet, da næringsindholdet i disse fødevarer er mange gange højere, ligesom der ikke er tilsat mærkelige ting, der kan ændre vores dna, såsom smagsforstærkere, regulatorer, konserveringsstoffer, farvestoffer, kunstige sødemidler osv.”

”Så undgå helst kiks, chips, vingummi, færdigretter og andet, som i den grad påvirker organismen i negativ retning og dermed også det hormonelle, som så giver os andre problemer.”

Mange sværger til kosttilskud som B- og D-vitaminer for at få kraftigere hår. Her mener Lars Skjøth, man skal have mangel på det næringsstof, man indtager, for at det kan have nogen positiv virkning, og det skal have en sådan kvalitet, at kroppen kan optage det, men så er der også mulighed for god effekt.

Der er mange danske kvinder, som har, hvad vi kalder fint, skandinavisk hår, og ikke har hårtab, kan de hjælpes til mere fylde, uanset alder?

”Man kan ikke lave tykkere hår på en person, hvis det ikke er kvalitetsforringet. Hvis der er langt mellem hårene, kan det nogle gange tyde på, at der er tale om en sporadisk arvelig hårudtynding, som de ikke har været opmærksomme på, og hvor en større eller mindre del af hårsækkene på hovedet gradvist er blevet inaktive over tid. Så kan de hjælpes,” siger Lars Skjøth.

Sådan får du sundt hår og modvirker hårtab bedst muligt:

Undgå..

  • ..at sætte håret op eller gå med hat, når det er fugtigt, da det kan danne hårbundssvamp, som kan føre til irritation/gener samt hårforringelse.

  • ..stylingprodukter, der kommer i kontakt med huden og kan forårsage kontaktallergi og dermed hårtab.

  • ..meget parfumerede shampooer, der ligeledes kan forårsage kontaktallergi og dermed hårtab.

  • ..shampooer med balsameffekt, som oftest indeholder silikone og lignende, da det kan lukke hårbunden til og forårsage hårtab.

  • ..hår-extensions, som monteres permanent/flettes ind i haret, da de kan medføre en slags hårtab, som kaldes arvævshårtab.

  • ..at fønne med for varm luft – brug lunken eller kold.

  • ..for sjælden hårvask. Vask håret grundigt – vær ikke bange for at tage ved og gnubbe hårbunden grundigt.

  • Og sidst men ikke mindst: Vælg silikonespænder, da de bøjelige metalspænder også kan trække i håret og skabe arvævshårtab.

Læs også