https://imgix.femina.dk/media/f75d34279262490d897059e6770717d2.jpg
Skønhed

Kom de tunge øjenlåg til livs!

26. januar 2011
af Gitte
Holm: foto: Nellie Møberg og Københavns privathospital
Mange kvinder og mænd er generet af tunge øjenlåg. Her er lidt om operationen, som er et af de mest populære indgreb i Danmark.

Mange føler at de ser trætte og uoplagte ud, når øjenlågene begynder at hænge ned på vipperne. Man begynder at rynke panden for at se mere frisk ud og for at holde øjenlågene oppe.

Hvis dine øjenlåg er til direkte gene for dit synsfelt, kan du få operationen foretaget gratis af en øjenlæge, eller af en plastikkirurg som har overenskomst med den offentlige sygesikring. Ellers er det en nogenlunde simpel og forholdsvis billig operation, som bliver lavet i stribevis hos plastikkirurger.

De fleste får operationen foretaget i starten af 40'erne, men plastikkirurg Benedikte Thuesen fra Københavns privathospital har foretaget operationen på kvinder helt ned til 26 år, da hængeøjenlåg kan være en arvelig gene, der kan dukke op tidligt.

Læs også: Hvilken skønhedstype er du?

Lokalbedøvelse
Operationen af øvre øjenlåg foregår som udgangspunkt i lokalbedøvelse, med mindre patienten har et ønske om at få operationen foretaget i narkose. Hvis patienten er nervøs for indgrebet kan man vælge at faste inden operationen, og få ekstra medicin der tager smerter og beroliger.

Operationen foregår stort set altid på samme måde. Snittet lægges i globelinjen, så arret bliver naturligt gemt i folden. Overskud af hud, muskel og fedt fjernes, og

FAKTA

Plastikkirurgi

  • Benedikte Thuesen er speciallæge i plastikkirurgi på Københavns Privathospital. Hun har arbejdet med kosmetisk kirurgi i 20 år, og arbejder efter værdierne om, at resultatet efter kosmetisk kirurgi skal se naturligt ud.

    www.benedikte-thuesen.dk
    www.kbh-privathospital.dk

    En operation af øvre øjenlåg koster 11.800 kr. på Københavns privathospital.

herefter syes vævet sammen med en tynd nylontråd, hvorefter der lægges en smal plasterstrimmel på arret.

Tråd fjernes efter en uge
Efter operationen bliver du på hospitalet i ca. halvanden time, hvor du får lagt isposer på øjnene. Herefter får du lov til at gå hjem. Umiddelbart efter operationen kan du være præget af rødme og lidt blodig siven fra operationssåret, og du kan være blålig omkring øjnene i op til tre uger efter operationen. Nylontråden fjernes efter en uge, og det er vigtigt, du ikke bruger øjenmakeup eller kontaktlinser i to uger efter operationen.

Arbejde igen
Du kan allerede være klar til at gå på arbejde igen et par dage efter operationen, såfremt det ikke er hårdt fysisk arbejde. Men ønsker du ikke, at nogen skal vide, at du er opereret, skal du vente to til tre uger med at gå på arbejde, ligesom du heller ikke må dyrke sport i to uger efter operationen.

I det første stykke tid efter operationen kan det føles underligt at lægge makeup på vipperne, da du kan være udsat for midlertidig følelsesløshed, men det fortager sig efter et par måneder, ligesom du også kan mærke en lidt strammende fornemmelse i de første par måneder. Denne fornemmelse forsvinder også, når huden får lov til at give sig.

FØR: EFTER:

Bivirkninger og eventuelle komplikationer


Hævelser og misfarvninger:
Disse forsvinder som regel efter et par uger.

Ar:
Arrene er permanente, men vil næsten ikke være synlige efter seks måneder. I starten kan de være en anelse røde og hævede

Tåreproduktion:
Enkelte patienter kan have øget tåreflod, som normaliseres inden for den første uge. Hos enkelte patienter kan der opstå tørhed i øjnene de første uger efter op

FAKTA

Populær operation

  • 10.000 danskere lægger sig hvert år under kniven. De mest populære operationer er brystforstørrende indgreb og øjenlågsoperationer. De seneste år er populariteten for især øjenlågsoperationer steget, da man kan få operationen betalt af det offentlige, såfremt det tunge øjenlåg er til fysisk gene.

erationen. Dette kan afhjælpes med neutral øjensalve.

Føleforstyrrelser:
Føleforstyrrelser i øjenvipperne er ganske naturligt, og fortager efter ca. seks måneder.

Besvær med at lukke øjenlåget:
Enkelte patienter kan have problemer med at lukke øjenlåget under søvn de første par dage efter operationen. I disse tilfælde skal patienten anvende neutral øjensalve. Såfremt der er fjernet for meget hud, kan dette vare i flere måneder og i yderst sjældne tilfælde være permanent.

Betændelse:
Ses meget sjældent.

Blødning:
Et blåt øje behandles med isposer og har ingen betydning for det endelige resultat, men det kan vare fire til seks uger før man ser pæn ud igen.

Læs også: Sæt fokus på dine øjne

KØB SKØNHEDSPRODUKTER OG TØJ PÅ UDSALG NU

Læs også