hud
Skønhed

Guide: Sådan fjerner du nemt hudorme

22. oktober 2021
af Karoline Mathilde Rasmussen og redaktionen
Udgivet første gang d. 22 februar 2017 Foto: Shutterstock
Døjer du også med sorte prikker i ansigtet? Så er du helt sikkert ikke den eneste. Hudorme rammer nemlig alle mennesker, mænd som kvinder, i alle aldre. Her giver vi dig 6 gode råd til, hvordan du bedst fjerner hudorme.

Der findes vist ikke folk, der ikke er bekendte med de uovervindelige små prikker på næsen, de irriterende hudorme.

På samme måde findes der vist også kun meget få af alle os, der ikke vil af med dem!

Her får du et overblik over, hvorfor du får hudorme, og hvordan du nemmest slipper af med dem.

Hvad er hudorme?

Selv om navnet umiddelbart lyder som nogle små levende størrelser, er det heldigvis ikke tilfældet. Størstedelen af din krop er udstyret med talgkirtler, som holder huden fugtet.

Men kirtlerne kan stoppe til, og når det sker, opstår der hudorme. Der findes desværre endnu ingen mirakelkur mod de små sorte og hvide prikker, men der er heldigvis nogle ting, du selv kan gøre for at minimere problemet og komme et skridt tættere på en glat hud.

Hudorme forekommer hyppigst på næsen

Du vil hyppigst finde hudorme på næsen, da næsen har en høj koncentration af talgkirtler. Og generelt set er du mere modtagelig for hudorme i ansigtet end resten af kroppen, da koncentrationen af talgkirtler er højest i ansigtet.

Hvorfor får man hudorme?

Hudorme vil hyppigst være at finde hos mennesker der har tendens til fedtet hud (Overproduktion af talg).

Men herudover kan hudorme også opstå, når huden ikke renses ordentligt, og dermed samles døde hudceller som tilstopper porerne, hvilket resulterer i, at talg ophobes, og hudormen dannes.

Er du en af de kvinder der bruger en del makeup, bør du være opmærksom på at have et godt renseritual til samme, da dette også kan bidrage negativt til mængden af hudorme.

Ligeledes skal man være opmærksom på ikke at bruge for meget creme, foundation og solcreme da dette også bidrager til tilstoppelse.

Husk, at selvom talg er, hvad der skaber hudormene, så har huden brug for talg til at holde sig smidig og sund.

Du skal derfor undgå at overvaske og overskrubbe huden, da dette blot vil stimulere talgkirtlerne til at producere endnu mere talg.

Kilde: Sundhedsindex

6 gode råd: Sådan kan du fjerne hudormene

1. Hav en fast renserutine

Sørg for, at du får renset din hud grundigt én gang om dagen – men heller ikke mere. Det er en udbredt misforståelse, at hudorme kan vaskes væk, og faktisk kan for hyppig brug af sæbe og makeuprens have den helt modsatte effekt.

Sæben fjerner nemlig din naturlige produktion af hudfedt, og når det sker, vil dine talgkirtler begynde at producere ekstra. Et godt tip er derfor at slå din daglige renserutine sammen med tandbørstningen om aftenen, så er du sikker på at få det gjort.

2. Vælg de rigtige hudplejeprodukter

Hvis du er plaget af hudorme, er det vigtigt, at du vælger de rigtige cremer og renseprodukter, som ikke gør problemet værre. Derfor bør du gå langt udenom oliebaserede produkter, da de kan risikere at sætte yderligere gang i din talgproduktion. Gå i stedet efter vandbaserede produkter, som er bedre til fedtet hud.

3. Salicylsyre er effektivt mod hudorme

Salicylsyre er, som navnet antyder, en syre, som både virker bakteriedræbende og eksfolierende. Syren renser ud i dine døde hudceller, og den har evnen til at gennemtrænge fedt. På den måde kan den rense dybdegående ud i dine fedtede hudporer på meget mere effektiv vis end almindelige hudplejeprodukter.

For at få mest gavn af salicylsyrens magiske egenskaber, kan du overveje at prøve en syrepeeling, som kan forbedre dit hudormeproblem væsentligt.

skincare

4. Undgå for meget pilleri

Selvom det kan være meget fristende at pille og trykke dine hudorme, bør du holde fingrene væk. For meget pilleri kan resultere i, at du stopper dine porer endnu mere til.

I værste tilfælde kan en for hårdhændet behandling medføre ar. Så når du finder kosmetikspejlet frem, og alle hudormene pibler faretruende frem for dine øjne, så prøv at se, om du ikke blot kan nøjes med at rette lidt på din makeup.

5. Hold igen med dampen

Hvis du i lang tid har forsøgt at blive hudormefri, er du garanteret flere gange blevet opfordret til at lave et dampbad til dit ansigt. Efter sigende skal den varme damp åbne op for porerne i dit ansigt, og på den måde gøre det nemmere for dig at rense din hud i dybden.

Men der er flere eksempler på, at dampen kan have den modsatte effekt, og i stedet vil stimulere talgproduktionen yderligere. Et varmt dampbad kan til gengæld stimulere blodomløbet i din hud og give en lækker glød, men hvis du er plaget af hudorme og bumser, bør du måske holde igen med dampbehandlingen.

6. Hav tålmodighed

Som sagt findes der ingen quick fixes mod hudorme, og derfor er det også vigtigt, at du væbner dig med tålmodighed og holder fast i de gode rutiner.

Lad være med at miste modet, hvis dine hudorme ikke er væk efter et par uger. Hvis du får indført nogle gode vaner, vil din hud på længere sigt se markant flottere, sundere og mindre fedtet ud.

Læs også