Bedste deodoranter
Skønhed

Guide: De bedste deodoranter mod sved- og lugtgener

17. august 2023
Af Redaktionen
En deodorant tager lugten, hvis armhulerne pludselig skulle begynde at svede. Men hvilken deodorant er bedst? I denne artikel giver vi vores bedste bud.

Denne artikel indeholder sponsorerede links.

Selv om deodoranten måske ikke er det mest spændende skønhedsprodukt, er der ingen tvivl om, at det er et af de allermest praktiske. Du lægger sikkert ikke mærke til din deodorant på samme måde som din mascara, fugtighedscreme eller det lille pift af parfume – men hvis du en dag løber tør for deodorant, mærkes forskellen.

Deodoranten er nemlig det smarte produkt, der nedbryder lugten af sved, og netop derfor er der rigtig mange, som bruger deodorant hver dag. Der findes rigtig mange deodoranter i alle prisklasser, størrelser og former, så hvilken skal man vælge? Skal den være med eller uden parfume, på spray eller roll-on – og er den dyre variant bedre end den billige? I denne artikel får du vores bedste bud på deodoranter, der virker præcis, som de skal.

Bedst i test: De bedste deodoranter

Scroll ned for at læse længere anmeldelser af produkterne.

  • Bedste roll-on deodorant

Gentle Care fra Clarins

  • Bedste deodorant spray

Amor Amor fra Cacharel

  • Bedste deodorant creme

Bocage Déodorant Créme fra Lancôme

  • Bedste antiperspirant

48hr Antiperspirant Treatment fra Vichy

  • Bedste deodorant til tør hud

Northern Dawn Deodorant fra Meraki

  • Bedste deodorant til sensitiv hud

Deocreme Uden Parfume fra Matas Striber

  • Bedste deodorant uden aluminium

Deo Crystal Stick fra DO2

https://imgix.femina.dk/2023-07-28/taisiia-shestopal-VRB94a2A4Lk-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Hvad gør en deodorant?

En deodorant er kort sagt et produkt, der bruges til at reducere eller maskere kropslugt. Og ja, i modsætning til så mange andre skønhedsprodukter, så virker deodoranter faktisk som lovet.

Når vi sveder, producerer vores krop naturligt en væske, der primært består af vand og salt, og det skaber et fugtigt miljø, hvor bakterier trives. Disse bakterier nedbryder sveden, og når det sker, dannes der en lugt som et slags biprodukt. Det er derfor, sved lugter.

Det er her, din deodorant kommer ind i billedet. For deodoranter er særligt udviklet til at modvirke denne lugt ved at have antibakterielle egenskaber, der dræber eller hæmmer bakteriernes vækst. Derudover indeholder deodoranter også ofte parfume, der dækker eventuel resterende lugt og tilføjer armhulerne en frisk duft. Almindelige deodoranter forhindrer altså ikke selve sveden – de hjælper blot med at kontrollere lugten forbundet med sved.

Hvilken deodorant skal du bruge, hvis du sveder meget?

Har du prøvet forskellige deodoranter, men uden at det synes at gøre nogen synderlig forskel? Hvis du sveder meget, eller hvis almindelige deodoranter ikke virker godt nok for dig, kan du overveje at bruge en stærkere form for deodorant, nemlig en antiperspirant. Mens almindelige deodoranter hjælper med at kontrollere lugt, hjælper antiperspiranter nemlig med at reducere svedproduktionen ved midlertidigt at blokere svedkirtlerne.

Med det sagt er det vigtigt, du prøver dig frem og finder det produkt, der passer til dig. Har du eksempelvis sensitiv hud, er det en god idé at vælge en deodorant eller antiperspirant, der er specielt formuleret til følsom hud – og hvis du har høj svedproduktion, kan du finde et produkt særligt udviklet til det. Hvis du har store bekymringer og vedvarende svedproblemer, der påvirker dig i din hverdag, kan det være en god idé at konsultere din læge for rådgivning.

Hvad kan man gøre, hvis deodoranten giver hvide skjolder?

Ligeså dejligt det er at deodoranten camouflerer lugtgener, ligeså irriterende er det, når man om aftenen tager t-shirten af for at finde mærker på tøjet. Det er et velkendt problem, at nogle deodoranter kan resultere i hvide skjolder på sort tøj – eller gule på hvidt tøj. Oplever du ofte det problem, kan du prøve at følge disse tre råd:

1. Vælg en deodorant uden hvide faste partikler. Nogle deodoranter indeholder faste partikler, der kan efterlade hvide mærker på både hud og tøjet. Er din deodorant af denne type, så udskift den til en gennemsigtig eller gelbaseret deodorant, der i mindre grad efterlader mærker på tøjet.

2: Lad deodoranten tørre et par minutter, inden du tager tøj på. Når produktet er absorberet i huden, mindskes samtidig risikoen for pletter på tøjet.

3: Brug en smule mindre produkt. Mere er ikke nødvendigvis bedre, og i dette tilfælde bidrager det kun til øget risiko for plamager på tøjet.

deodorant
Foto: Shutterstock

Roll-on deodorant vs. spraydeodorant

Du har måske set, at der findes forskellige former for deodoranter. Nogle kommer med en kugle i toppen, som rulles på huden, andre kommer i en dåse under tryk, som skal sprayes på. I store træk gør de to typer af deodorant det samme. Både den ene og den anden variant reducerer lugten af sved. Derfor handler dit valg af deodorant mest af alt om din personlige præference.

En spraydeodorant kan være lidt svær at styre, og derfor kan den være lidt uhandy at have med i et omklædningsrum, eksempelvis i træningscentret, hvor der også kommer andre mennesker. Til gengæld kan en roll-on deodorant nogle gange føles lidt klistret, indtil den er trængt ind i huden, og det slipper du for, hvis du bruger spraydeodorant.

Det vigtigste er, at du finder en deodorant, der fungerer godt for dig, ikke forårsager irritation og holder dig frisk hele dagen. Hvis du er i tvivl, kan du prøve begge typer deodoranter for at se, hvilken der passer bedst til dine behov og præferencer.

Indeholder deodoranter parfume?

En deodorant indeholder ikke nødvendigvis parfume. Selv om mange produkter indeholder parfume for at camouflere svedlugten effektivt, kan du sagtens finde deodoranter og antiperspiranter, der er lavet uden parfume. Led efter en deodorant, der er mærket som 'parfumefri' – det er nemlig din garanti for, at produktet er lavet helt uden duftstoffer.

Se listen: De 7 bedste deodoranter 2023

Du finder alle vores favoritter til lugtfrie armhuler i listen herunder.

Bedste roll-on deodorant: Gentle Care fra Clarins

Hvis du leder efter en roll-on deodorant, der beskytter, opfrisker og modvirker lugt, er Gentle Care fra Clarins et rigtig godt bud på dit næste køb. På ingredienslisten finder du blandt andet ekstrakt fra bachu-blade, som forebygger og neutraliserer svedlugt – præcis som en god deodorant skal kunne. Som et ekstra plus kan den bruges af alle, uanset hudtype.

Bedste roll-on deodorant: Gentle Care fra Clarins

Du finder Gentle Care fra Clarins her

Bedste deodorant spray: Amor Amor fra Cacharel

Hvis du leder efter en deodorant, der kan maskere enhver sveddråbe med himmelske duftnoter af blomster og frugter, er det heldigt, at Cacharel har udvidet den populære Amor Amor-serie men en deodorant. Ud over at dufte skønt, holder den også armhulerne tørre dagen lang, og præcis derfor har den fået en plads som vores yndlings, når snakken falder på deodoranter i spray-form.

Du kan læse mere om Amor Amor fra Cacharel her

Bedste deodorant spray: Amor Amor fra Cacharel

Du finder Amor Amor fra Cacharel lige her

Bedste deodorant creme: Bocage Déodorant Créme fra Lancôme

I den mindre kendte ende at deodorant-skalaen, finder man deocremer. De adskiller sig fra roll-ons, sticks og sprays, idet de typisk indeholder flere plejende ingredienser, og en deocreme er derfor særligt god til dig, der har sensitiv eller tør ud. Helt i top ligger deocremen fra Lancôme, som er alkoholfri, indeholder bakteriedræbende ingredienser og er velegnet til alle hudtyper.

Bedste deodorant creme: Bocage Déodorant Créme fra Lancôme

Du finder Bocage Deodorant fra Lancôme her

Bedste antiperspirant: 48hr Antiperspirant Treatment fra Vichy

En deodorant maskerer svedlugten og holder den nede, mens en antiperspirant helt holder sveden væk. En antiperspirant er derfor ekstra god til dig, der ønsker effektiv svedkontrol, og i dén kategori er 48hr Antiperspirant Treatment fra Vichy en af de allerbedste. Formlen, der beskytter i op til 48 timer, er særligt god til normal og sensitiv hud – og så kan den bruges af både mænd og kvinder.

Bedste antiperspirant: 48hr Antiperspirant Treatment fra Vichy

Du finder 48hr Antiperspirant Treatment fra Vichy her

Bedste deodorant til tør hud: Northern Dawn Deodorant fra Meraki

På grund af en række af de økologiske olier, du finder på ingredienslisten af Northern Dawn Deodorant fra Meraki, er den særligt god til dig, der døjer med tør hud under armene. Samtidig med at den plejer og blødgør tørstig hud, mindsker den også sved- og lugtgener. Deodoranten er desuden uden parabener, farvestoffer, SLS og hormonforstyrrende stoffer, og så indeholder den kun naturlig parfume.

Bedste deodorant til tør hud: Northern Dawn Deodorant fra Meraki

Du finder Northern Dawn Deodorant fra Meraki her

Bedste deodorant til sensitiv hud: Deocreme Uden Parfume fra Matas Striber

Har du særligt sensitiv hud, ved du også, at det kan være svært at finde produkter, der ikke generer unødigt – især når det kommer til deodoranter, der ofte er fyldt med parfume. Heldigvis eksisterer Matas Stribers deocreme, der beskytter i op til 24 timer, er parfumefri og indeholder det fugtgivende stof glycerin. Derudover er den også yderst god ved pengepungen, og af de grunde, er den en af vores helt klare favoritter på listen.

Du kan læse mere om Deocreme Uden Parfume fra Matas Striber her

Bedste deodorant til sensitiv hud: Deocreme Uden Parfume fra Matas Striber

Du finder Deocreme Uden Parfume fra Matas Striber her

Bedste deodorant uden aluminium: Deo Crystal Stick fra DO2

Den her deodorant er noget helt særligt, for den er hverken en creme, spray eller roll-on. I stedet består Deo Crystal Stick fra DO2 af alunkrystaller, som er en form for mineralsalt. Det er derfor en naturlig deodorant uden parabener, alkohol og aluminium, og så reducerer den sved og kropslugt samtidig med at den også forebygger mod svamp. Som et ekstra plus er den også lidt af et mulitprodukt, der kan bruges overalt på kroppen – også under fødderne til at forhindre fodsved.

Du kan læse mere om Deo Crystal Stick fra DO2 lige her

Bedste deodorant uden aluminium: Deo Crystal Stick fra DO2

Læs også