https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/sex-og-psykologi/klummer/renee-toft-simonsen/renee-3-kopi-2_14.jpg
Skønhed

Glem appelsinhud, og nyd sex

2. april 2009
af Renée Toft Simonsen
Hvordan kan man have det så skidt med sin krop, at man ikke har lyst til sex?

Talte med en god veninde i telefonen forleden. Hun var noget bekymret og havde det ikke så nemt. Hun havde endelig efter flere år som single mødt en dejlig mand, men hun kunne ikke få sig til at gå det sidste skridt sammen med ham. De havde ikke været i seng sammen, og hun vidste, at det lå lige dér og rodede imellem dem. Han havde ikke nævnt noget, men hun kunne mærke, han syntes, det var mærkeligt, at hun hele tiden forsøgte at undgå den helt intime situation, der evt. kunne lede dem til dobbeltsengen.

Hun var helt vild med ham og vidste godt, hun ikke kunne blive ved med at udskyde og undgå det seksuelle projekt. Mens vi snakkede, kom det så frem, at det hverken var for at spille kostbar, eller fordi hun synes, man skal lære hinanden at kende ordentligt, før man går i seng sammen. Begge dele mente hun at være ovre her efter de 40. Nej, grunden til, at hun blev ved med at finde på dumme undskyldninger, var, at hun ikke kunne bære tanken om at skulle tage tøjet af foran ham.

Hun havde været gift i mange år og havde jo aldrig tænkt videre over appelsinhuden på benene eller "adelsmærkerne" på maven og brysterne efter tre børnefødsler. Men pludselig så hun på sig selv med nye, kritiske øjne, og det blev næsten ubærligt for hende. Som var det en anden tilstandsrapport, der skylle udfyldes, så hun ikke andet end fejl og mangler, og det gav hende næsten angst at tænke på, at HAN skulle se alt det, hun selv så. Så var det, jeg kom til at tænke på en artikel, jeg læste i Tidens Kvinder for noget tid siden, og som netop handlede om, hvordan man kan have det så skidt med sin krop, at man ikke har lyst til sex - for er der noget, der kan ødelægge lysten til sex, er det nemlig, hvis man tænker alt for meget over, hvordan man tager sig ud uden tøj på.

Min forgænger her på siderne, Sanne Neergaard, har udtalt sig om den sag og siger, at når det handler om at få et godt sexliv, så må man lære at sætte selvkritikken på pause. Det, som nemlig er forudsætningen for god sex, er, at man skal kunne give slip og give sig hen til et andet menneske. Det handler ikke om, hvordan du ser ud. Er det sådan, at dine tanker konstant kredser om, hvordan du ser ud, er det umuligt samtidig at bevæge sig op i ekstasens himmel. Og den gode nyhed er altså, at forskning viser, at mænd slet ikke kigger på kvinden med det samme kritiske blik, som hun selv bruger. For manden handler sex rigtig meget om kvindens nydelse. Det handler bl.a. om, at han kan få hende til at glemme tid og sted, få hende til at glemme sig selv. Det, at hun giver sig hen til ham, bliver på en måde hans trofæ.

Det fortalte jeg lige min veninde og også, at jeg faktisk havde tænkt på at skrive en klumme om det her emne, for hun kunne umuligt være den eneste, der havde det på den måde. Når jeg tænker på, hvilke tanker jeg selv gjorde mig i tidernes morgen, da jeg rendte ind i min mand, og alle de tanker og bekymringer, jeg har lagt øre til i tidens løb som nu, hvor en veninde har fundet en ny mand, tja - så er det jo ikke svært at se, at problemet er noget universelt, og derfor burde vi måske minde hinanden og os selv om, at mænd slet ikke er så kritiske, som vi går rundt og tror, eller så kritiske som vi selv er.

Inden jeg fik skrevet den her klumme færdig, ringede min veninde og sagde, at hurdlen med appelsinhuden var hun kommet over. Og den var god nok, sagde hun - ingen af de små buler, hun selv havde haft svært ved at abstrahere fra, havde han mærket noget som helst til.

Kærlig hilsen,
Renée

Har du spørgsmål om parforhold, børneopdragelse, sex, usikkerhed - eller hvad der i øvrigt hører livet til - så skriv en mail til Renée på renee@femina.dk .

Hvis du er blevet inspireret af Renées klumme, eller bare gerne vil knytte en kommentar til emnet, så giv din mening til kende i vores kommentarfelt herunder.

Læs også