https://imgix.femina.dk/media/964a890b80734007b36a9b2b66fe23bd.jpg
Skønhed

Få styr på dine skønhedsprodukter

14. oktober 2011
af Mikkel Hyldebrandt
Foto: Istock
De fleste har prøvet at stå med snuden nede i en creme og været i tvivl om, hvorvidt den var god nok. Den 10 år gamle parfume dufter slet ikke, som den gjorde, da du købte den, og måske har du været så uheldig, at huden slår ud, når du bruger et bestemt produkt. Alle er sikre tegn på, at du skal se at få ryddet op i din hudpleje og din makeup. Her får du 7 trin til, hvordan du får styr på din skønhed

Smid ud
Sørg for at få smidt de gamle cremerester ud og ryddet ud i cremejunglen. Du kan tit lugte dig frem til, om en creme stadig er frisk nok - lugter den det mindste harskt eller underligt, så smid den ud for en sikkerheds skyld. De krukker og tuber med creme, du gerne vil beholde, skal du rengøre med Kleenex, vatpinde og lidt vand.

Brug cremen op
Få brugt creme-resterne op. Hvis du ikke vil bruge en creme af ældre dato i ansigtet, kan du bruge den på kroppen - f.eks. på tørre knæ og albuer.

Det rette værktøj
Jo mindre du putter fingrene i cremen, desto mindre er risikoen for bakterier - brug en spatel eller en vatpind i stedet, så du ikke smører bakterier direkte på ansigtshuden.

Gør risikoen minimal
Sørg altid for at lukke dine produkter tæt til. Jo mindre åbningen på cremen er, jo mindre er risikoen for, at bakterier slipper ind. Spray eller cremer med pumpe er altså at foretrække.

Opbevaring
Cremer består tit af olier og naturlige ingredienser, og ligesom med madvarer har de bedst af at blive opbevaret tørt og køligt. Derfor er det fugtige og varme badeværelse tit ikke det ideelle sted for cremer og parfumer.

Den følsomme parfume
Selv om parfumen skriger på at stå i allerforreste række på hylden, så skal du tænke på, at indholdet faktisk er meget lysfølsomt. En duft kan ændre karakter eller endda blive harsk ved at stå i direkte sollys, så du gør duft og dig selv en tjeneste ved at sætte den i et skab eller lade den blive i æsken.

Datomærkning
Det er generelt en god idé at datomærke alle dine skønhedsprodukter - især mascara og flydende eyeliner. På den måde ved du, hvornår den skal skiftes ud

Holder den endnu?

  • Al makeup og hud­pleje skal være mærket med holdbarhed, og oftest findes der på æsken en lille krukke med f.eks. tallet 12 i. Det betyder, at cremen efter åbning kan holde sig i 12 måneder. Vær opmærksom på, at cremer er forskelligt konserverede, så nogle kan holde sig i 24 måneder, mens andre kun holder i tre måneder. Se her, hvor længe de forskellige produkter holder i gennemsnit:
  • ? Creme, lotion og masker - 2 år
  • ? Foundation, con-cealer, pudder og øjenmakeup - 2 år
  • ? Mascara og eyeliner - 6 måneder
  • ? Parfume (eau de toilette og eau de parfum) - 3 år
  • ? Shampoo og shower­gel - mere end 3 år

Læs også: 5 skønne spa-råd>>

Læs også