Ansigtsolie
Skønhed

En "vinterjakke" til din hud? Derfor er det en god idé at bruge olie nu

21. november 2022
Af Julie Kraase Brandt
Foto: Unsplash
At olie fugter huden, er en ret udbredt misforståelse. Kosmetolog Line Friis forklarer her, hvordan du bedst bruger vidundermidlet på ansigt og krop.

Hvorfor olie?

Der er flere grunde til at overveje en olie i din hudpleje, når vejret bliver koldere.

For olie er gode til tre ting, forklarer Line Friis, der er selvstændig kosmetolog og ejer af Dare To Care.

  • at genopbygge hudens overflade (hudbarrieren).
  • at yde beskyttelse mod vind og vejr (ikke sol, men hårdt vejr som kulde og blæst).
  • at danne en isolerende hinde på huden og dermed og forhindre fugttab.

Hvad er olie?

Olier indeholder to typer syre: Linolsyre og oliesyre. Jo mere linolsyre, jo lettere er olien, og jo mere oliesyre, jo federe er olien, forklarer Line Friis.

– Højt indhold af linolsyre og dermed en let olie, er oplagt til acnehud eller urenheder, fordi acnehud mangler den form for fedtsammensætning. Den har brug for linolsyre til at balancere sig selv.

Til tør hud anbefaler hun en fed olie.

Olie

Hvilken olietype er du?

For at få det bedste ud af en olie giver det mening først at sætte sig ind, hvilken type olie der vil være bedst til din hud. Man kan opdele olier i tre forskellige typer:

Tørolier – de letteste
– En tørolie er den letteste form for olie og er oplagt til dig med acne, urenheder eller rødme, og tæller bl.a. argan-, tidsel-, hørfrø-, kæmpenatlys-, vindruekerne- og figenolie.

De halvfede olier
– De halvfede olier er oplagte til normal hud, der ikke oplever synderlige udsving, og tæller bl.a. mandel-, abrikoskerne-, jojoba-, sesam- og hybenkerneolie.

De fede
– De helt fede olier er gode at massere i og eminente til at fugtforsegle (sørge for, at hudens fugt ikke fordamper om natten, red.) samt at beskytte imod kulde hos særligt tør og ekstremt tør hud. Fede olier er bl.a. avocado-, oliven- og kokosolie.

Hvad har din hud brug for lige nu?

En ting er din hudtype – tør, normal, fedtet – men hvordan din hud har det lige nu og her, det man kalder din hudstilstand, kan også bruges til at finde dit ideelle oliematch:

Acne og rødmen: Grapekerneolie og arganolie har begge højt indhold af linolsyre, der hjælper med at balancere acne.

Tørhed: Avokadolie, der er en fed olie.

Ar og strækmærker: E-vitamin-olie, der er genopbyggende.

Savner glød: Havtornolie, der er rig på vitaminer.

Sarthed (f.eks. hud, der klør): Abrikoskerne- eller hindbærkernerneolie.

Mindske pigmentforandringer og opstramme huden: Hybenkerneolie, der indeholder lysende C-vitamin og kollagenopbyggende A-vitamin.

Stresset og træt: Açaiolie, der har et højt indhold af vitaminer

Sådan bruger du olie

Der er tre måder at påføre olie på, forklarer Line Friis:

1. MIKS OLIEN MED DIN CREME for at tilføje mere beskyttende fedtstof. Det trick er det bedste og nemmeste, når du vil genopbygge og have ekstra beskyttelse. Brug imellem tre og fem dråber direkte ned i en klat creme i håndfladen, bland sammen og fordel på huden.

2. BRUG DEN PLETVIS: Kom olie på de pletter eller områder, hvor du er tør, f.eks. på kinderne. Brug en ansigtsmist først, så olien lander på fugtig hud og bedre kan trænge ind. Kan være nyttigt før en løbetur i kulden, eller før du vinterbader, hvor huden har brug for en ekstra ”jakke”. Brug to dråber.

3. BRUG DEN SOM FUGTFORSEGLER. Brug den om natten, enten alene – mist på, og så olie, that’s it – eller som det sidste lag oven på din creme, råder Line Friis. Det vil forhindre fugten i at fordampe.

Hvad med kroppen?

– Olier fungerer på samme måde på kroppen som i ansigtet. Har du ekstremt tør hud, er det de fede olier, du skal gå efter, har du en normal hudtype, er det de halvfede olier, og har du udbrud eller acne på kroppen, er det en tørolie, du skal gå efter.

– Lad altid olien lande på fugtig hud, dvs. når du har slukket vandet i bruseren, så er det på med olien inden for to minutter, hvor du kun har duppet huden tør inden

– Højt indhold af oliesyre, og dermed en fed olie, forsegler fugt, og er eminent til ekstremt tør hud, der har brug for hjælp til at forhindre fugttab, til massage, eller hvis du f.eks. vinterbader og vil beskytte huden mod kulden.

– Det er kun acnehud, som den type olie vil tilstoppe, simpelthen fordi acnehuden producerer rigelig oliesyre selv.

Læs også