https://imgix.femina.dk/media/sondag/2013/05/19/olie/olie612x325.jpg
Skønhed

Derfor skal olier ikke kun bruges i madlavningen

16. maj 2013
af Pernille Lewinsky Kofoed
foto Panthermedia
Mange forbinder olie med noget man bruger i madlavningen. Men fx er hørfrøolie, arganolie og lavendelolie faktisk også gode at bruge til at pleje både hud, hår og dit sind. Vi ser nærmere på de olier, du med fordel kan bruge til andet end madlavning.

Olier du kan bruge til hud, hår og sind

Vi steger vores mad i olie. Vi bruger olie i dressingen til vores salat og vi bruger olie til at smøre rugbrødsformen, så det ikke ender med at sidde fast.

Men olier kan faktisk bruges til andet end madlavning. For i olierne findes en lang rækkefedtstoffer der er gavnlige både for din hud, dit hår og dit sind.

Her giver Henrijtte Kamille Andersen, der er kosmetolog, og Anne Catherine Færgemann, der er klinisk diætist, dig et overblik over hvad de mange forskellige slags olier er gode for:

AVOCADOOLIE

Den mest fugtgivende og nærende af alle frugtolier. Kan anvendes ren som hudplejemiddel. Hindrer udtørring, genopretter hudens fugtbalance, bevarer hudens elasticitet og virker regenererende i de dybere lag. Anvendes i mange cremer og som massageolie.

LÆS OGSÅ: Lav din egen ansigtsmaske og hårkur med de ting du i forvejen har i køleskabet. Find opskrifterne her!

OLIVENOLIE

Fugtgivende uden at fedte. Det høje indhold af antioxydanter giver en frisk hud, forebygger rynker og virker anti-inflammatorisk. Menes desuden at beskytte mod solens skadelige stråler. Trænger hurtigt ind og kan bruges på både hud og hår.

HVEDEKIMOLIE

Indeholder en masse E-vitaminer, der skulle forbedre regenerering af huden. Velegnet som kropsolie og effektiv mod tør hud, eksem, strækmærker og arvæv.

MANDELOLIE

God for sensitiv og sart hud dog med forbehold for allergi. Blødgør og smidiggør, lindrer kløe og skulle have antiseptisk virkning. Effektiv mod tør hårbund, irriteret hud, tørre læber og neglebånd. Særdeles effektiv som makeup-fjerner, massageolie eller som kropspeeling blandet med salt eller sukker.

LÆS OGSÅ: Salt giver poser under øjnene

KOKOSOLIE

God til ansigt og krop. Effektiv mod tør hud for at opnå et glattere og yngre udseende. Kan også bruges som makeup- fjerner, massageolie eller i badevandet.

ARGANOLIE

Kan bruges både på alle hudtyper og i håret efter hårvask. Er fugtgivende, blødgørende og nærende. Lindrer tør og irriteret hud, psoriasis og skader forårsaget af sol, varme eller kulde. Gør desuden håret blødt og glansfuldt.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du den populære arganolie

JOJOBAOLIE

Duftfri og kendt for sine nærende og blødgørende egenskaber uden at fedte. Forstærker hudens naturlige elasticitet og effektiv i hår og hovedbund.

HYBENFRØOLIE

Meget rig på C-vitaminer. Har ry for at få huden til at se yngre ud, reducere linjer og gendanne hudvæv. Egner sig ikke til fedtet hud.

KRILLOLIE

Stammer fra lyskrebs og er meget rig på omega-3 og -6 fedtsyrer, som er gode for huden, herunder ansigtshuden.

Aromatetapi og æteriske olier

Aromaterapi eller æteriske olier har været anvendt i århundreder til afslapning, forførelse, opfriskning eller stimulans. Olierne udvindes af naturlige planter og har en positiv virkning på dit velbefindende, kroppen og psyken. Prøv et komme blot et par dråber i badekarret, fodbadet eller massageolien, men vær opmærksom på, at for store doser kan medføre ubehag i form af bl.a. kvalme og hovedpine. OBS: Vær også opmærksom på allergi med de aromatiske og æteriske olier.

CITRON

hjælper mod depression og ubeslutsomhed. Renser, forfrisker og stimulerer sindet.

LAVENDEL

virker beroligende. Godt mod anspændthed, søvnløshed, hovedpine og stress.

ROSMARIN

styrker hukommelsen og koncentrationen. Godt mod træthed og giver energi.

PEBERMYNTE

stimulerer nerver og hjerne og forbedrer koncentrations- og indlæringsevnen.

VANILJE

afhjælper stress, vrede og frustration.

KAMILLE

er betændelseshæmmende ved luftvejssygdomme som bihule-, pandehule- og kæbehulebetændelse samt astma og bronchitis. Krampeløsende ved kolik og mavetarmkramper. Lettere smertestillende og beroligende ved søvnløshed og uro.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_1.jpg

Læs også