https://imgix.femina.dk/media/ad6243e1324840e294e300dca1101af2.jpg
Skønhed

Derfor skal du have hudkontakt med dit spædbarn

13. april 2012
af Trine Fisker, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Det har mange fordele at have hud-til-hud-kontakt med dit spædbarn. Læs hvorfor her.

For mange nybagte forældre er det naturligt at holde deres barn helt tæt ind til kroppen. Men ud over den nærhed, man som forældre føler, når barnet ligger på ens bryst, så er der en lang række andre fordele ved den tætte hud-til-hud-kontakt, skriver magasinet Gravid.

Det viser sig nemlig, at spædbørn, der ligger hud til hud med deres forældre, opnår mange positive ting ved den tætte kontakt med forældrenes bare hud.

Stabil temperatur og vejrtrækning
Ud over, at barnet får en mere stabil temperatur, når de har den tætte hudkontakt med mor og far, så opnår de også en mere stabil vejrtrækning.

Spædbarnet græder mindre, når mor og far ofte holder barnet ind til den bare hud. Den tætte kontakt betyder også, at barnet falder hurtigere til ro, ligesom barnet får lettere ved at sove bedre.

Den tætte kontakt begynder ved fødslen
Og den tætte hud-til-hud-kontakt kan med fordel begynde allerede helt fra fødslen, da den tætte kontakt med moderens bare hud kort tid efter fødslen, har en fordel for amningen, forklarer jordemoder Lea Toft, fra Jordemoderhuset.com til Alive.dk.

- Den første tid umiddelbart efter fødslen, hvor mor og barn har uforstyrret hud til hud kontakt, udgør en gunstig effekt på amningen. Derudover vil det høje niveau af hormonet oxytocin, der er steget i forbindelse med fødslen, fortsætte når barnet har den tætte kontakt med moderen, og det er med til at sikre en god mor og barn tilknytning. Så de første timer med tæt kontakt er altså meget vigtige, understreger Lea Toft.

Læs også