flossede negle
Skønhed

Derfor har du flossede negle (og sådan undgår du det)

16. oktober 2021
af Julie Kraase Brandt og redaktionen
Foto: Shutterstock Udgivet første gang d. 16 december 2016
Er der overhovedet noget vi kan gøre ved flossede negle? Hudlæge Maria Luise Obad fra Aleris Hamlet gør dig her klogere på, hvorfor dine negle flosser, og hvad du kan gøre for at styrke dine negle.

Det er almindeligt, at man får tyndere og mere skrøbelige negle med alderen, og en del af forklaringen kan ligge i, at neglene vokser langsommere hos ældre og dermed har længere tid til at blive slidt, før de fornyes.

Neglene er forhornede hudceller, som er bundet samme af proteinet keratin.

Hudlæge Maria Luise Obad fra Aleris Hamlet gør dig her klogere på, hvorfor dine negle flosser, og hvad du kan gøre ved skøre negle.

Derfor får du flossede negle

Ifølge hudlæge Maria Luise Obad fra Aleris Hamlet er disse udfordringer de hyppigste årsager til flossede negle:

– Længdegående riller er til dels er et genetisk og til dels et aldersfænomen. De er uden betydning, og man kan ikke gøre noget ved dem (ud over at polere neglene).

–Tværgående riller kan være tegn på sygdom som eksem og andre hud- og neglelidelser. Desuden ses de hos ”neglepillere”, personer, der har en mani med at pille i deres neglebånd.

– Der er forskel på, hvor stærke og hårde negle vi har fra vores gener, og har man sprøde, tynde negle, der knækker eller flækker let, kan det skyldes, at man har slidt neglene med vand, sæbe og opløsningsmidler.

- Brug af neglelak har ingen indflydelse på neglens vækst, men acetonen i neglelakfjerner kan udtørre neglepladen, så der kan opstå tendens til sprukne negle. Mangel på jern og B-vitamin kan sjældent føre til skrøbelige negle.

– Gule negle skyldes hyppigst svampeinfektion. Er infektionen slem, kan negleroden trække sig tilbage, og neglen bliver tyk og kan smuldre. Det er på ingen måde farligt og kan afhjælpes med svampemiddel derhjemme.

TIP TIL FLOSSEDE NEGLE

Plej neglebåndene og hænderne med en olie eller creme, og skub kun neglebåndet forsigtigt tilbage.

Brug evt. handsker under rengøring, havearbejde og i koldt vejr, og spar på acetonen. Supplér eventuelt med et et B-vitamintilskud.

– Hvide små pletter skyldes slag på negleroden, imens neglen var under opbyggelse. Ganske ufarligt. Det skyldes ikke mangel på kalk, som tidligere antaget.

negleolie

– Neglen dannes i vævet under neglebåndet, og piller man for meget, kan man irritere negledannelsen, og neglepladen kan blive grim og jævn, og det kan give irriterede neglebånd, små sår og revner, der kan være indgangsport for bakterier og give neglerodsbetændelse. Så undgå det, råder eksperten.

Sådan får du stærke negle

Er du træt af flossede negle? Ifølge Allure findes der tre gode tips til at afhjælpe udfordringen.

1. PLEJ DINE NEGLE INDEFRA

Næringsstoffer, der specielt styrker neglene, er B-vitamin og silicium.Dit vandindtag kan også hjælpe. Når du drikker de anbefalede halvanden-to liter vand dagligt, vil det have en positiv effekt og understøtte neglenes generelle tilstand.

2. STYRK MED NEGLEBÅNDSOLIE

Lav et neglebad af olie og citronsaft, eller gnid neglebåndsolie ind i neglene hver eller hver anden dag. En håndcreme kan også gøre jobbet, når du sørger for at smøre negle og neglebånd ind også.

3. EN MÅLRETTET KUR

​​​​​​​Har du akut brug for hjælp til at reparere skadede negle, er det keratin, du har brug for. Kreatinprotein er hovedbestanddelen i neglens natur og giver vores negle styrke.

CND’s neglekur fungerer som et ekstra lag på neglen, når den hærder, og kan være effektiv som SOS-pleje, når neglene virker tynde.

Neglelak og shellac ser lækkert ud, men det kan være en god idé at holde en pause fra det, hvis dine negle opfører sig skørt. På den måde giver du neglen lov til at ”ånde” for en stund

Læs også