Skønhed
29. juli 2012

Derfor får du gule tænder

Gule tænder er et udbredt problem og her er gode tips til at få et pænere smil
Af: Juliane Olsen, Alive.dk
https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/07/30/gule-taender/gule-taender-612x325.jpg

foto: Pantherstock

Et pænt, hvidt smil er for mange et tegn på sundhed og et godt udseende. Men de fleste danskeres livsstil gør det svært at beholde det funklende hvide smil. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvorfor du får de misfarvede tænder, og hvad du kan gøre ved det.

- Det er et udbredt problem, der typisk opstår ved indtag af kaffe, te, rødvin og rygning, men meget kan fjernes ved at få renset tænderne hos tandlægen, siger tandlæge Dorte Jeppe-Jensen, der er odontologisk konsulent ved Tandlægeforeningen, til Alive.dk.

Noget så simpelt som at holde tænderne rene, hvis de er snavsede, kan altså hjælpe på problemet. Med alderen skal man også være forberedt på, at tænderne bliver mere gule, fordi farvestoffer trænger ind i emaljen, og fordi emaljen bliver slidt. Hvis du vil problemet til livs gennem en blegning, skal du tænke dig godt om, for ved hver blegning vil en lille smule emalje blive opløst. Derfor skal du også altid opsøge en tandlæge, før du søger at løse problemet på denne vis.

- Det er vigtigt at overveje om det er realistisk at undgå at få misfarvede tænder med tiden, og at man husker at få sine tænder renset ofte hos tandlægen. Der vil altid være en konsekvens ved blegning, siger Dorte Jeppe-Jensen.

LÆS MERE: Sammen med et pænt smil hører en pæn hud. Mangler din hud pleje, så får du her gode tips til god og sund hudpleje

Hvide tænder er ikke ensbetydende med sunde tænder
Hvis du ser et meget hvidt Hollywood-smil og bliver misundelig, er det heller ikke sikkert, at der ligger en blegning bag. Det kan også skyldes, at der er sat meget ensartede, hvide facader eller kroner på tænderne. Og så er hvide tænder heller ikke nødvendigvis ensbetydende med sundere tænder end mere gullige tænder, for nogle mennesker har mere gullige tænder fra naturens side, ifølge Dorte Jeppe-Jensen.

Selv om din tandpasta lover, at du får hvidere tændere ved daglig børstning, så er det nok en sandhed med modifikationer, ifølge eksperten.

- Det aktive stof i tandblegemidler er brintoverilte, men der skal en vis koncentration til. Det er ikke tilladt at sælge produkter til hjemmebrug, der indeholder en brintoveriltekoncentration på mere end 0,1 pct. Derfor skal tandpasta med blege-effekt nok mest betragtes som en salgs-gimmick, siger Dorte Jeppe-Jensen, der i øvrigt påpeger, at man passe på med at købe blegemidler på nettet, for de kan indeholde stoffer, som kan skade tænderne.

Det er i øvrigt ikke kun igennem livsstil, at dine tænder kan blive misfarvede. Hvis du har en rodbehandlet tand kan den i nogle tilfælde blive blålig eller grålig efter behandlingen. Det kan også bleges væk, men det gøres ved, at der lægges et middel ind i tanden, som bleger tanden indefra.

Læs også