https://imgix.femina.dk/media/article/julia_roberts_haar.jpg
Skønhed

10 seje kvinder med hår under armene – fra 60’erne til nu

11. februar 2021
af
Kristine Enevold Villadsen. Foto: Ritzau Scanpix, Mega.
Kropsbehåring er naturligt - alligevel er normen, at kvinder skal barbere sig under armene og på benene. Derfor har det også vakt opsigt, når kendte kvinder har brudt med samfundets skønhedsidealer og vist deres små buske under armene.

Julia Roberts har det. Madonna har det, og Miley Cyrus har det. Vi har det alle sammen. Hår under armene.

En række seje kvinder har gennem tiden valgt at omfavne kønsbehåring, og har været med til at udfordre de klassiske skønhedsidealer helt tilbage fra 60’erne og frem til i dag.

Et studie fra Mintel Institute viser, at næsten en fjerdedel af kvinderne under 25 år er stoppet med at barbere deres armhuler.

Lockdown eller ej, så er flere kvinder begyndt at stå ved deres kropsbehåring. Det sker på trods af, at det er et brud med normen for, hvad der hos nogle ses som anstændigt.

"Pinlige, personlige problemer"

I 1915 kom den første skraber til kvinder på markedet. Gillette stod bag produktionen og kaldte skraberen ’Milady Decolette’. For at øge salget af skrabere, lavede Gillette en kampagne, hvori kropshår blev beskrevet som skamfuldt og uhygiejnisk. Gillette skraberen blev i reklamen omtalt som en løsning på ’pinlige, personlige problemer’.

Moden i 40’erne og 30’erne med kortere nederdele og nylonstrømper betød også, at flere kvinder barberede deres ben. Og i 1953 hvor det første Playboymagasin kom ud, satte det en ny standard for, hvad det ville sige at være sexet. Kroppen skulle være glatbarberet.

Det betød, at i 1964 barberede 98 procent af amerikanske kvinder mellem 15 og 44 år deres ben og armhuler. Det skriver Vogue.com. Den glatte kvindekrop var blevet moderne, men til det kom også en modreaktion med feminismens udbredelse i 60’erne og 70’erne. Kropsbehåringen blev et symbol på ligestilling, og selv i Playboy begyndte man at se kvinder med kønsbehåring.

Der skete dog et skifte i de efterfølgende årtier, hvor voks og laserbehandling blev en del af popkulturen. At fjerne sine kropshår gik derfra til at være noget man forventede til at blive normen. Det skriver CNN Style.

Et brud med normen

I dag ses der dog en stigende tendens til, at unge kvinder omfavner kropsbehåringen. Særligt på Instagram, hvor hashtagget #Januhairy er gået viralt i januar de sidste par år. Her poster kvinder billeder af sig selv med løftede arme for at vise armhulehåret.

Den danske Instagramside ”De Behårede Kvinders Klub”, der vil gøre op med normen om glatte armhuler og ben, har også knap 5.000 følgere og poster dagligt billeder af kvinder med hår under armene. Femina har tidligere skrevet om opfattelsen af kropsbehåring og Instagram-fællesskabet ”De behårede kvinders klub”, som du kan læse her:

LÆS OGSÅ: Hvorfor er det (stadig) så kontroversielt at have hår på kroppen?

Antropolog og kønsforsker ved Roskilde Universitet, Christian Groes, har tidligere udtalt sig til Politiken, at den nye bølge af kvinder, der lader håret være, kan være et udtryk for, at unge kvinder har fået større bevidsthed om selvbestemmelse over deres kroppe.

- Det kan være et feministisk signal om at gå imod nogle bestemte kropsnormer og idealkroppen. Man gør på sin vis op med seksualiseringen af kvindekroppen, siger Christan Groes.

Derfor har det også ofte vakt opsigt i medierne, når kendte kvinder har brudt med normen for, hvordan kvindekroppen skal se ud og har vist sig offentligt med hår under armene.

Se tidslinjen herunder med 10 kendte kvinder, der gennem tiden har været med til at bryde normen for samfundets skønhedsidealer.

10 smukke kvinder - der viser hårene frem

Sophia Loren, 1963

Italiensk skuespillerinde kendt fra klassiske Hollywoodfilm. Hun brød for alvor igennem med filmen "Huntigeren", som hun vandt en Oscar for.

Grace Jones, 1985

Model, sangerinde og skuespillerinde. Billedet er fra Fashion Aid i London, der blev afholdt som en del af Live Aid i 1985.

https://imgix.femina.dk/grace_jones_haar.jpg

Julia Roberts, 1999

Skuespillerinde. Her til premieren på ”Notting Hill” i 1999.

https://imgix.femina.dk/julia_roberts_haar.jpg

Madonna, 2014

Sangerinde. Postede billedet på sin Instagram med beskrivelsen ”Long hair, don’t care”.

Miley Cyrus, 2015

Sangerinde. Billede fra et gallaevent I New York. Miley Cyrus har også flere gange delt billeder af hår under armene på Instagram.

https://imgix.femina.dk/miley_cyrus_haar.jpg

Jemima Kirke, 2015

Skuespillerinde kendt fra den populære TV-serie ”Girls”. Her ses hun til Fashion Award i New York.

https://imgix.femina.dk/jemima_kirke_haar.jpg

Amandla Stenberg, 2018

Skuespillerinde og aktivist. Her til europæisk filmpremiere på filmen “The hate you give”, hvor Amandla Stenberg spiller hovedrollen.

Halsey, 2019

Sangerinde. På forsiden af Rolling Stones’ "Hot issue" i 2019.

Emily Ratajkowski, 2019

Model. Fra Harpers Bazaar US, hvor hun udtaler sig om feminisme og fordomme mod kvinder.

Jada, 2019

Den danske sangerinde Jada viser også her sine hår under armene på sin Instagram-profil.

Læs også