https://imgix.femina.dk/media/5cfc302b97be46bbbe8369fed7ff4781.jpg
Stil

Salatbar i baghaven

22. februar 2011
af Mette Winther
Foto: Impecta, Weibulls, Frøbutikken, Friedrich Strauss
Salat er en meget gammel kulturplante, der vokser vildt i Europa og Asien. Den er énårig og i familie med kål. Den er ikke nogen udpræget robust plante – rodnettet er stærkt forgrenet, men det ligger øverligt og er følsomt for svingninger mht. næring og fugtighed. Takket være århundreders naturlig selektion og senere højteknologisk, intensiv forædling, er der i dag et hav af salater at vælge imellem.

Gode råd når du gerne vil dyrke din egen salat

Du får lettest held med din salat, hvis du dyrker den i læ i en god, muldrig jord, der er fugtighedsbevarende.

Sandjord såvel som stiv lerjord egner sig ikke til salatdyrkning og blæst kan give visne bladrande.

Har du drivhus eller mistbænk, kan du starte din salatproduktion tidligt her med henblik på udplantning i det fri. Der findes også drivhussorter af salat, der egner sig til dyrkning i drivhuset udenfor højsæsonen.

Den optimale spiringstemperatur er 17-20 ºC. Bliver det varmere går spiringen i stå, ligesom den også gør det, hvis temperaturen kommer under 15 ºC.

Efter 2-3 uger kan du plante de spæde planter ud, vel at mærke efter de er hærdede, dvs. har været ude i læ og skygge om dagen og inde om natten en uges tid før udplantning.

Det er en god idé at så frøene enkeltvis i jiffypotter eller små tørvebriketter. Så generes rodnettet ikke af omplantningen, og du kan plante, så kun halvdelen af rodklumpen kommer ned i jorden. Det modvirker råd i de nederste blade.

Du kan også vælge at så direkte på voksestedet. Det kan ske fra midten af april til slutningen af juli. Følg altid dyrkningsvejledningen på frøposen.

Sår du med 2-4 ugers mellemrum, kan du have frisk salat i haven hele sommeren. Sætter det ind med tørke, må du vande.

Salat er også sneglenes livret, så er der mange snegle i haven, bør du straks tage kampen op imod dem eller sikre salaten med sneglehegn.

Normalt deler vi salat op i grupper: F.eks. bindsalat eller romersk salat, hovedsalat, pluksalat, bataviasalat m.fl.

SALATBAR I BAGHAVEN

Sprød bindsalatHurtige pluksalaterAromatisk bataviasalat

Læs også