https://imgix.femina.dk/media/article/front_bo_med_farver.jpg
Stil

Sådan bor du med farver

22. oktober 2014
af Lea Ryberg Kruse
Sæt farver på hjemmet – det gør livet lidt sjovere. Sådan siger videnskaben, men hvilke farver skal man satse på? Og hvordan og hvor meget? Få de bedste tips her.

Det er ikke bare en skrøne, at farver påvirker vores humør. Det er der mange videnskabelige undersøgelser, der har vist, og netop derfor mener Annette Høj Vraa, der er farveekspert hos Dyrup, at vi skal sætte farver på vores hjem.
– Farver influerer vores sindsstemning, og derfor kan man bruge farverne til at understrege den stemning eller følelse, man gerne vil have, når man opholder sig i sit rum. Og så gør farver bare livet lidt sjovere, siger hun.
Men det er ikke alle, der har en klar idé om, hvordan man kan bruge farver i sin bolig. Det kan være svært at gennemskue, hvilke farver der passer sammen, og man er måske bange for at falde i farvefælden og ende med et rodet look a la gul stue i børnehaven. Derfor er Annette Høj Vraa fortaler for, at man begrænser farvepaletten.
– Når man indretter et rum, kan det være en god idé at have to til fire farver, som går igen i møbler, accessories og vægfarver. Man kan eventuelt have små farveklip liggende i sin pengepung, eller man kan have et par billeder af sit hjem liggende på telefonen, når man er ude og shoppe til boligen. På den måde undgår man impulsindkøb med en farve, der slet ikke matcher det, man i forvejen har, forklarer hun.

Det kan virke drastisk at lægge ud med at omdekorere og male hele stuen. Så start forsigtigt.
– Jeg vil anbefale, at man starter med at male en enkelt væg i en farve, man godt kan lide. Det gør ikke så meget, om den er kraftig eller mere pastel-agtig – bare det er en farve, man synes er flot, siger Annette Høj Vraa.
– Soveværelset er altid et godt sted at begynde at eksperimentere med farver, fordi det er et privat rum. På den måde kan man vænne sig til det kulørte og se, om det er noget, man er klar til at trække videre til andre rum. Jeg synes for eksempel, det er flot at indramme hovedgærdet på sengen med en vægfarve. Det giver form og stil til soveværelset.

Lær om farvernes betydning og funktion her

Selv om der er mange gode råd og inspiration af hente, findes der ikke nogen gylden opskrift på, hvordan man opnår det perfekte farvelook i hjemmet. I sidste ende er det en individuel smagssag.
– Hvad der fungerer af farvekombinationer, synes jeg er meget afhængigt af øjnene, der ser. Man må prøve sig frem og se, hvad man synes fungerer. Ved at man f.eks. justerer på mængden af den ene farve, kan en farvekombination, der først syntes overvældende, pludselig være o.k., siger Anette Høj Vraa.
Derfor mener hun ikke, at der er noget, som er no-go. I stedet gælder det om både at være åben over for nyt og stole på éns egen smag.
– Farvekombinationer er meget præget af moden. For 15 år siden ville jeg aldrig have sat rødt og lyserødt sammen – men nu synes jeg, det er noget af det sødeste. Så jeg synes ikke, der er noget, man ikke kan. Man skal bare turde tro på sin egen smag, understreger hun.

Hvis man alligevel gerne vil lade sig inspirere af moden lige nu, er der flere tendenser at gå ud fra.
– Støvede pastelfarver er noget af det, vi ser meget i boligmoden lige nu, og som har været fremme et par år. Det nye, vi ser, er kombinationen af forskellige grå neutraler
tilsat en detalje i en stærk farve som for eksempel rød, gul eller grøn.

FInd smukke boligfund i røde farver

https://imgix.femina.dk/front_roedefarver.jpg
https://imgix.femina.dk/front_blaafarver.jpg

Annettes tip – kort og godt

  • Hold dig til 2-4 farver
  • Start forsigtigt
  • Begynd i soveværelset
  • Intet er no-go – stol på din smag
  • Grå, pasteller og grøn er hot lige nu

Læs også