Stil
28. juli 2023

Karins mand døde alt for tidligt. Nu sørger hun for, hans ånd lever videre på deres fælles vingård

Inde blandt høje figentræer og ranke vinstokke gemmer sig en lille vingård. Karin Hvidtfeldt er den passionerede ejer, som i sin tid startede den med sin mand. Fejø er et af de mest egnede steder at dyrke druer til vin herhjemme.
Af: Af Tina Brok Hansen
Vingaard

Foto: Tina Brok Hansen

Når du træder ind på grunden med de store, eksotiske figentræer og terrakottafarvede huse med mintgrønne detaljer, bliver du med det samme i tvivl om, om du stadig befinder dig i Danmark, eller om du er kørt lidt for langt sydpå. Her gennemsyrer den toscanske stemning nemlig både inden- og udendørsområderne.

Vi er taget til Fejø, hvor ejeren af Hideaway Vingård tager hjertevarmt imod os. Hun driver vingården på 16. år, og det er lidt en sjældenhed, for der findes ikke mange vingårde på vores breddegrader.

Her specialiserer de sig netop i den danskproducerede vin. Mens Karin fortæller om historien bag vingården, skænker hun et glas kølig hvidvin op til os.

– Min mand, Jens Michael Gundersen, og jeg mødtes i den fælles interesse for vin. Vinen her har vi navngivet Gåsefod. Den er lavet på vores fuldmodne Solaris-druer og er fyldig, kompleks og samtidig frisk på grund af vinens naturlige syreindhold. Stilen er i retning af den tyske Riesling Feinherb, hvor vinen modnes på egetræsfad. Den har noter af hyld, græs og abrikoser. Gåsefod er vores signaturvin, som vi er ret stolte af, fortæller Karin.

Flasker fyldt med historie

Parret valgte at slå sig ned på Fejø, fordi det er et af de steder herhjemme, hvor der er de mest optimale dyrkningsforhold for vin i vores klima. Samtidig så de en mulighed for at skabe et bæredygtigt overnatningssted her.

Vingaard

Alt sammen inspireret af Italien, som parret elskede at besøge sammen.

– Tilbage i 2006 købte vi efter lang tids søgen de 2,3 hektar land her 18 meter over havet på Fejøs højeste punkt, og vi begyndte at fælde en gammel, vildtvokset frugtplantage, så vi kunne etablere vinmarkerne.

– Vi brugte al vores fritid og ferier på at stable vingården og vineriet på benene, mens vi stadig boede i Hvidovre og havde fuldtidsjobs og små børn, fortæller Karin.

Karins mand, Michael, havde i mange år haft interesse for og erfaring med at lave vin. Han grundlagde Dansk Vincenter i Avedøre og skrev bogen Vinavl i Danmark. I 1998 modtog han en hæderspris, Premio al Vignaiolo del Mondo i La Morra i Italien, for sin rødvin og for at sætte Danmark på kortet som europæisk vinland. Men vingården på Fejø var et fælles projekt, som de begge har lagt mange timer i.

– I dag driver jeg vingården alene, for Michael døde alt for tidligt i april 2018 af en hjertesygdom. Det er så trist, at han ikke kan være med til at nyde frugterne af vores store arbejdsindsats, men jeg ved, at han ville have været stolt af, at jeg viderefører vores vingård, siger Karin og fortsætter:

– Vores rødvin Gåsehud følger i fodsporene på Michaels vinstil som den vinpioner, han var. Den er fremstillet af druerne Rondo, Bolero, Cabernet Cortis og Reberger fra vinstokke, Michael og jeg plantede, efter vi overtog stedet. Så jeg føler virkelig, at Michaels ånd lever videre i netop den vin.

Næbvise hjælpere

Karin står ikke tilbage med alt arbejdet alene, for hun har et lille team tilknyttet, som hjælper hende med at drive Hideaway Vingård.

Hun selv står for at forretningsudvikle og drive traktørstedet, mens engelske Charlotte Langdon sørger for at tage sig af vinmarken og vineriet. Derudover hjælper tyske Jens Heinemeyer fra Rheingau-distriktet i vineriet.

– Vi kunne heller ikke bære det igennem uden hjælp fra frivillige, unge mennesker fra hele verden, der hver sommer og til høst i oktober kommer for at hjælpe til og lære noget om vinavl og planter samt ikke mindst at nyde livet på vores skønne sydhavsø, siger Karin og fortsætter:

– Og så skal vi da ikke glemme vingårdens nok vigtigste medarbejdere: Vores gæs, der går under vinmarkens snorlige rækker og sørger for at holde græsset kort under vinstokkene, og som desuden sørger for stor underholdningsværdi til os og vingårdens gæster.

Nordens største figenarboret

Det er ikke længere kun vinsalg og rundvisninger, du kan komme og opleve hos Karin på Fejø. Nu tilbyder de nemlig også overnatning til gæster.

– Vi har vi også gjort det muligt for vores gæster at overnatte ude i vinmarken i vingårdshytter. Her kan man virkelige slappe af og nyde vin i solnedgangen, og efter en forhåbentlig god nats søvn serverer vi morgenmad. I højsæsonen kan du fra torsdag til søndag også nyde en frokost her eller en af vores figendesserter, fortæller Karin.

Ud over vin havde Michael nemlig også en stor passion for figentræer, så rundtomkring på grunden står over 70 forskellige figentræer, som også er en oplevelse værd, for det er nordens største figenarboret. De bruger selvfølgelig også fignerne i stor stil i deres restaurant.

Besøg

Hideaway Vingård/ Hvidtfeldt Gundersen.

Storemosevej 18. 4944 Fejø.

Se mere på hvidtfeldtgundersen.com.

Åbningsperiode: Fra sæsonstart i påsken til høststart i oktober

– Vores nordiske klima med de lange, lyse sommerdage og især Fejøs helt unikke, lune klima med 200 ekstra solskinstimer om året, gør, at vinavlen på Fejø virkelig har potentiale.

– Alle Hvidtfeldt-Gundersen-vine, som er vores label, er håndlavede ud fra principper om at fremstille vinen så skånsomt som muligt med færrest mulige hjælpestoffer, fortæller Karin og fortsætter:

– Jeg er meget stolt af, at vingården siden 2019 har været under omlægning til økologisk drift, og blev en økologisk vingård den 16. oktober 2022, og at vi derfor snart kan præsentere danske, økologiske vine.

Artiklen blev udgivet i femina uge 25, 2023.

Du kan lytte til femina update-podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs mere om:

Læs også