johanne
Stil

Johanne Bille anbefaler: Her er de bedste julegavebøger

24. november 2023
Af Johanne Bille
Foto: Emma Sejersen
Kulturredaktør Johanne Bille anbefaler her de bedste bøger til jul. Der er noget for enhver smag – og modtager.

En bog under juletræet eller i adventssokken slår aldrig fejl. Men hvordan vælger du den helt rigtige bog til den heldige modtager? Det giver kulturredaktør Johanne Bille dig svaret på i denne guide. Her er noget for enhver smag og modtager – du finder nemlig alt lige fra en gribende biografi om at komme i scenelyset som ganske ung til en genudgivelse af en kultklassiker om moderskab.

Og du kan få bøgerne med rabat gennem Aller-bøger, hvis du bruger rabatkode: FEMINA5.

1. Nu taler hun selv

At Time Magazine i 2021 udpegede Britney Spears som en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer er nok ikke særlig overraskende. Få har som popstjernen og ikonet Britney Spears været definerende for sin generation, men der har i den grad været en bagside af medaljen.

I ”Min egen stemme” får du hele Britney Spears utrolige historie – fortalt af hende selv! Det handler både om at blive megakendt som meget, meget ung, om forholdet til blandt andre Justin Timberlake, om hendes far – der længe kontrollerede Britney gennem et værgemål – og om endelig at forsøge at slippe fri af alle de bånd, der har bundet hende.

”Min historie. På mine betingelser. Endelig. Er du klar?” skrev Britney Spears, da hun annoncerede bogudgivelsen, og jublen var ikke til at overse. Her er både celebsladder og nørdede detaljer, men også gribende scener og frem for alt en historie, der ikke ligner nogle andres.

Britney Spears: Min egen stemme. Politikens Forlag.

2. Perfekt julegave til krimielskeren

Der er godt nyt til alle krimifans – og i særdeleshed til alle Katrine Engberg-fans! Katrine Engberg er en af de mest populære krimiforfattere, vi har herhjemme, og nu kan du komme hendes nye krimi ”De hvide nætter” under juletræet.

Her vågner teenagepigen Shirin i et telt på øen Vorsø ved siden af sin sovende storebror, men noget ved stilheden er urovækkende. Shirin finder til sidst sin far Tami død i et telt med halsen skåret over.

Det bliver begyndelsen på et dramatisk opklaringsarbejde, ledet af efterforskningsleder Petter Bohm, der selvfølgelig også må hidkalde efterforsker Liv Jensen til forstærkning. ”De hvide nætter” er en historie om fortid og nutid, der fletter sig sammen – og om, at tavshed altid har en pris.

Katrine Engberg: De hvide nætter. Alpha.

3. Moderne strik

Kender ud også en, der er bidt af en gal strikker? Så er hun højest sandsynlig også vil med Kit Coutures smukke strikkedesigns, der hurtigt er blevet populære blandt både nye og garvede strikkere.

En oplagt julegaveidé til hende, der ikke kan holde fingrene fra strikketøjet, er strikkebogen ”Kit Couture”. Bogen er fyldt med moderne og lækre strikkeopskrifter. Her er selvfølgelig sweatre, T-shirts, huer og vanter – men også seje puder, mobiletuier og tasker. Tænk nu, hvis der falder et stykke strik af til dig?

Line Rix: Kit Couture. Lindhardt & Ringhof.

4. Fra en dukkes perspektiv

Olga Ravn har lagt Bremen Teater ned med sit show ”Bål og brand” i efteråret (en ekstraforestilling i maj er netop slået op), været en af drivkræfterne bag den populære teaterforestillingen ”Hex”, og det er da også de skrækkelige hekseprocesser, der er omdrejningspunktet i hendes nye roman ”Voksbarnet”, som fortælles fra en voksdukkes perspektiv.

I ”Voksbarnet” anklages den ugifte adelskvinde Christenze Kruckow for trolddom og flygter til Nordjylland med romanens fortæller, der er en slags voodoo-dukke skabt af bivoks. I Nordjylland møder Christenze en gruppe kvinder, hun bliver fortrolig med.

De dyrker forbundetheden med naturen og udfører smukke ritualer, men det får store konsekvenser, når de anklages for trolddom. ”Voksbarnet” er en magisk, levende, hårrejsende og frem for alt spændende fortælling, der er en oplagt julegaveidé til alle med interesse for ny, dansk litteratur.

Olga Ravn: Voksbarnet. Gyldendal.

5. En magisk ledsager

De fleste børn bliver på et tidspunkt fuldstændig fortryllet af Harry Potter og universet omkring Hogwarts. Selvom vi voksne har kendt fortællingen i mange år, føles den frisk, ny og frem for alt magisk for den yngre generation, der hurtigt bliver vaskeægte Harry Potter-eksperter.

Heldigvis er der endnu mere viden at hente, selv for super-nørden, i den helt nye ”Troldmandsalmanakken”, der udkommer i anledning af 25-års jubilæet for Harry Potter i Danmark. Det er en grundbog med masser af fun facts, fascinerende viden og kaldes af forlaget ”den officielle magiske ledsager til Harry Potter-bøgerne”.

Harry Potter – Troldmandsalmanakken. Gyldendal.

6. Om at være to

Tove Jansson er mest kendt som ”Mumis mor”, men de seneste par år har hendes ”voksne” forfatterskab efterhånden også vundet indpas på de danske bogreoler.

Det er der god grund til: Tove Jansson skriver nemlig som ingen anden, og hendes bøger er en oplagt julegave til læsehesten, der samtidig ikke vil slås omkuld af murstenstykke romaner. Ligesom hendes andre romaner, er Janssons sidste roman ”Ærligt spil” også en overskuelig sag (den er 144 sider), der samtidig rummer en stor historie.

I ”Ærligt spil” følger man to kvinder, der bor dør om dør som en slags livspartnere, selvom de er meget forskellige. I små korte kapitler skildres de to kvinders hverdag med alt, hvad der hører sig til, lige fra aftener foran TV’et til en kunstnerisk praksis i atelieret.

”Ærligt spil” er en roman om længslen efter ensomhed, men også om fællesskabets kærlighed. Og så er den rasende godt skrevet!

Tove Jansson: Ærligt spil. Gyldendal.

7. Kollektiv­roman fra fødegangen

Én ting har vi alle til fælles: Vi er blevet født! Også derfor er det helt oplagt at give ”Vinterbørn” af Dea Trier Mørch i gave. Bogen foregår om vinteren, tæt på årsskiftet mellem 1975 og 1976, på fødeafdelingen på Rigshospitalet.

Her følger vi en række kvinder i tiden op til, under og efter fødslen af det, Dea Trier Mørch kalder ”vinterbørnene”. Kvinderne er så forskellige, som man kan være, men sammen på fødeafdelingen har de alligevel noget så afgørende til fælles, at det føles som om, baggrund og ophav er uden betydning.

Da ”Vinterbørn” udkom i 1976 blev den en øjeblikkelig sensation, og den holder i den grad stadig i dag.

Dea Trier Mørch: Vinterbørn. Gyldendal.

8. En kløvedalsk opvækst

Jeg har sukket efter at læse Lærke Kløvedals ”Sømærke”, siden den udkom til strålende anmeldelser og spændende interviews, hvor Lærke Kløvedal fortæller om at være barn af søfareren Troels Kløvedal, der blev kendt for at fravælge den grå hverdag og sejle verden rundt.

Problemet var bare, at datteren Lærke Kløvedal var lige præcis dét – den grå hverdag. I ”Sømærke” fortæller hun ærligt og gribende om sin opvækst i Thy i 1980’erne og 1990’erne med alt, hvad den indebar af kvindekollektiver, familiedynamikker, teenageår i provinsen og en ny frihed med en flytning til København.

Selv om hun er datter af en far, der har sejlet i hele verden, kan den unge Lærke Kløvedal ikke rigtig lide at rejse. Men samtidig er det også svært at blive hjemme.

Lærke Kløvedal: Sømærke. Gutkind.

9. Farvel til dårlige vaner

Selv dem, der ikke er de store læseheste, kan blive fanget af en bog, hvis den er spændende og vedkommende nok – og en sådan bog er ”Vanedyr” af Nicklas Brendborg. Nicklas Brendborg skrev bestselleren ”Gopler ældes baglæns” om videnskabens årelange kamp mod aldring, og nu har han kastet sig over vaners mønstre og virksomheders evne til at skabe afhængighedsskabende stimuli, det kan synes næsten umuligt at bryde ud af.

Men hvordan fungerer hjernen egentlig? Og kan du tage kontrollen tilbage, eller er de dårlige vaner bare kommet for at blive? Det svarer Nicklas Brendborg på i ”Vanedyr”, der fik ikke mindre end seks stjerner i Berlingske.

Nicklas Brenborg: Vanedyr. Grønningen 1.

10. Lyt til din intuition

Hvorfor er det vigtigt, at du lærer at lytte til din intuition? Det er og meget mere svarer Camilla Kjems på i sin nye bog ”Følg tegnene – en guide til det spirituelle liv”.

I bogen lærer du at øge din spirituelle bevidsthed og på den måde finde ro og (en positiv) retning i dit liv. ”Følg tegnene” er fyldt med både øvelser, teori og forskning i energi, kvantefysik og hjernebølger – og så får du også Camilla Kjems personlige historie, som du hurtigt bliver inspireret af.

Bogen er den oplagte gave til hende, der gerne vil forstå sig selv bedre ved at komme i kontakt med den energi, der forbinder os med hinanden og universet. Hvem er egentlig den bedste rådgiver for lige præcis dit liv i en verden, hvor der ofte er frit valg på alle hylder, og hvor det kan være svært at finde mening?

Jamen, det er du selv! Det kræver kun, at du lærer at lytte til din intuition, og det er faktisk slet ikke særlig svært.

Camilla Kjems: Følg tegnene. Gyldendal.

11. Et liv med dig

Den her anbefaling er ikke helt objektiv, og det er faktisk heller ikke min idé at komme den på listen, men min redaktørs! I skal dog ikke snydes for at kunne læse lidt om den seneste bog fra min hånd.

Den pensionerede elektriker Benny byder den unge Cecilie op til dans på en bar. De danser foran flygelet med hinanden i hænderne, da Benny hvisker en hemmelighed i Cecilies øre.

Aften efter aften deler Benny sin historie med Cecilie, der labber hans fortælling i sig. Det er en elektrisk fortælling om som skibsdreng at forelske sig i stewardessen Flora med den røde kjole, om containerskibets mørke korridorer, om et strengt hierarki og om vold, om hvordan ti dage for den forelskede kan føles som et helt liv.

Ti år senere har Cecilie hjertesorg, da Benny og Floras historie kommer tilbage til hende. Og det er ikke det eneste, der kommer tilbage. For pludselig flytter ekskæresten Mathias ind igen, han mangler et sted at bo, og med ham følger de dynamikker, der egentlig var fortid. Fortællingen fra containerskibet fletter sig ind i Cecilies i takt med, at grænser udviskes. Hvad er vold, og hvad er kærlighed? Hvad er virkelighed, og hvad er fantasi?

Johanne Bille: Et liv med dig. Politikens Forlag.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også