https://imgix.femina.dk/media/b689367782d64aa399408fa06013ee5b.jpg
Stil

Fleur d’un jour

29. marts 2011
af Mette Winther
Foto: Friedrich Strauss
Daglilje, taglilie, day-lily, dagblomst, endagsblomst, tolvtimer, dagskønne, dag og nat og sivblomst. Kært barn har mange navne, og det gælder også dagliljer, hvis gennemgående træk er, at navnet beskriver blomstens levetid – en dag.

Dagliljer er flerårige, urteagtige planter med talrige linjeformede blade, der danner tætte tuer. Bladene er omtrent lige så lange som blomsterstilkene, men da nogle blade er oprette og andre overhængende varierer planternes samlede udtryk.

Blomsterne er som regel store og iøjnefaldende. De sidder sammen for enden af næsten bladløse stilke. Der findes dagliljer i mange farver med gult og nuancer af gult som de dominerende. Hovedblomstringen ligger i juli-august, men der findes dagliljer, der blomstrer tidligere og senere.

Dagliljerne stammer fra Kina, Korea og Japan, hvor de vokser i skovbryn, i bjergegne og langs fugtige flodbredder.

Mange dagliljer er remonterende, dvs. de kommer med en ny blomstring i løbet af sæsonen.

De fleste blomstrer kun en dag, men der findes også dagliljer, der springer ud om eftermiddagen og holder natten over. Endelig er der dagliljer med forlænget blomstring, der holder sig åbne i mindst 16 timer.

Dagliljer er meget nemme at have med at gøre, de er sunde og de allerfleste er fuldt hårdføre. De egner sig i staudebedet, såvel som i »the wild garden«. De lave dagliljer er ideelle til små haver og krukker.

Dagliljer er ikke særlig krævende mht. jordbundsforholdene. De trives i enhver god havemuld.

På udprægede tørre områder og i skygge vil blomstringen ikke være optimal.

En - to - træk…

…er min metode, når dagliljerne løbende skal pudses af i takt med, at blomsterne visner.

Jeg tager hver dag en tur i haven, hvor jeg griber fat om den visne blomsterstilk med begge hænder og trækker til.

På den måde får jeg dem hurtigt og effektivt fjernet samtidig med, at jeg får tyndet lidt ud i de tætte bladtuer. Vil du beholde huden på hænderne, så brug handsker med gummidutter.

Læs også