https://imgix.femina.dk/media/article/baeredygtig_gaveindpakning.png
Stil

Fem tips til at pakke julegaver ind - så det bliver lidt mere bæredygtigt

2. december 2020
af Emilie Søndergaard Christiansen
Foto: Line Kay
I Danmark bruger vi mere end 800 ton engangsgavepapir om året, og det er rigtig dårligt for klimaet. Her får du fem mere bæredygtige løsninger til juleindpakningen.

Glimtende sløjfer, skinnende papir og imponerende farver. Der er mange muligheder, når det kommer til gaveindpakning.

Og nu hvor kalenderen siger december, er det endnu engang blevet tid til årets helt store gaveindpakningsmåned.

Om under én måned skal gaverne ligge og pynte under juletræerne i stuerne, og derfor suser mange af os ud og køber smukt og farverigt gavepapir i lange baner.

Desværre er det flotte gavepapir ikke særlig godt for miljøet.

Faktisk smider vi danskere mere end 800 ton gavepapir direkte i skraldespanden hvert år, og det betyder, at et kæmpe forbrug af vand, energi, træ og kemikalier bliver spildt i fremstillingen af engangsgavepapiret.

Samtidigt er fibrene i gavepapir ikke egnet til genanvendelse, og det er ofte belagt med glimmer og plastik. Derfor må gavepapiret ifølge Grøn Forskel heller ikke smides til genbrug.

LÆS OGSÅ: Jule-cheesecake med kirsebærgelé

I stedet er det en god idé at finde på mere bæredygtige alternativer, når der skal pakkes gaver ind.

Herunder har vi samlet nogle fem tips til, hvordan du kan gøre gaveindpakningen mere bæredygtig.

1. Brug stofrester

Nogle af os har måske stof liggende derhjemme, vi ikke bruger. Det kan være gamle duge, viskestykker, sengetøj eller noget helt fjerde.

I stedet for at smide stoffet til genbrug, kan det faktisk bruges som det flotteste indpakning.

Hvis du ikke ligger inde med stof derhjemme, kan du tit finde flotte og billige stykker stof i genbrugsbutikkerne rundt omkring i landet.

Det bedste ved det er, at det kan bruges igen og igen, så du slipper for at smide store mængder gavepapir i skraldespanden.

Artikler fortsætter efter opslaget.

2. Brug gamle aviser eller magasiner

Et andet bæredygtigt alternativ til engangsgavepapiret er at bruge sine gamle aviser eller magasiner, man alligevel har liggende derhjemme.

Avis- og magasinpapir kan give et flot og rustikt look, når gaverne skal pakkes ind, og så kan man ovenikøbet smide det direkte i genbrugscontaineren bagefter.

3. Genanvendeligt gavepapir

Hvis du bare er vild med flot gavepapir og ikke kan undvære det til gaveindpakningen, er der også en løsning på det. Det er nemlig muligt at købe gavepapir, der er FSC-mærket.

Hvis du køber gavepapir, der er FSC-mærket, kan du være sikker på, at træet kommer fra en FSC-skov, hvor man ikke må fælde mere træ, end skoven kan nå at genskabe.

Derudover kan du også købe genanvendeligt gavepapir fra for eksempel Everwrap, du kan bruge igen og igen. Gavepapiret kan ikke rives over, da det er lavet i et meget slidstærkt materiale.

4. Sy en gavepose

Du kan vælge at gå det ekstra skridt, når det kommer til gaveindpakning og sy sin egen gavepose. Det kan gøres med stof, du allerede har liggende derhjemme, eller du kan finde fint stof i din lokale genbrugsbutik.

Det er supernemt og kræver ikke en symaskine, og så bliver din gave også lidt mere personlig.

5. Brug papirsposer

I stedet for at bruge gavepapir kan du lave sine egne papirs-gaveposer. Med noget flot papir kan du folde små gaveposer, der kan bruges til julegaverne.

Kig gerne efter, om papiret er FSC-certificeret. På den måde kan du være kreativ, samtidig med at papiret kan genbruges, efter gaven er blevet åbnet.

Læs også