Ecouture tøjstørrelser
Stil

Er du en størrelse ”amazing” eller en størrelse ”beautiful”?

20. marts 2017
af redaktionen
foto: Ecouture
Small er idealet, og alt over medium er ikke noget, man skilter med. De traditionelle tøjstørrelser indeholder nogle fastlåste værdier om, hvad der er godt og dårligt - men det gør det danske bæredygtige tøjmærke Ecouture nu op med. De har nemlig udskiftet størrelserne i deres tøj med positive ord – fordi alle kroppe er smukke kroppe, uanset størrelse!

Alt for mange kvinder bliver påvirket negativt, hvis det lille mærke i ryggen på blusen viser en størrelse større, end det plejer. Det viste en undersøgelse i 2015 blandt det danske bæredygtige tøjmærke Ecoutures kunder – og det vil brandet nu gøre op med.

Læs også: Sådan ser en "one size" ud på en almindelig kvindekrop

Er småt godt?

Ecouture har derfor lavet deres helt egne, positive størrelsesbetegnelser: Amazing, Beautiful, Marvelous, Lovely, Fantastic og Gorgeous, der skal erstatte de almindelige betegnelser som small, medium, large, ekstra large og så videre. De gængse tøjstørrelser har nemlig en iboende værdi om, at småt er godt og det, vi skal stile mod.

”Jeg synes, at det er en meget kedelig tendens. Det er helt skævt, at kvinder – i alle aldre – går og bedømmer deres krop ud fra et hierarkisk størrelsessystem, der blev født med industrialiseringens masseproduktion. Det hierarkiske størrelsessystem har nemlig den indbyggede, værdibaserede præmis, at nogle størrelser og dermed kroppe er bedre end andre,” siger Johanne Helger Lund, som er er designer og indehaver af Ecouture.

Man kan ikke sammenligne

Ecoutures nye størrelser kan derfor heller ikke oversættes direkte til de traditionelle. Og det er der en bestemt grund til.

”Man kan faktisk ikke sammenligne størrelser brands i mellem, fordi der ikke er en fast norm for målene, så en 38 hos ét brand kan svare til en 40 hos et andet. Men fordi det er så værdiladet, sammenligner man alligevel og vurderer str. 38 mere positivt end str. 40, selv om målene reelt er de samme,” fortæller Johanne Helger Lund.

Ecoutures nye størrelser er lavet efter tesen om, at alle kroppe er smukke, og det skal et størrelsesmærkat ikke ændre på. Derfor skal man ud fra centimetermål finde lige præcis sin positive størrelse. Du kan læse mere om den nye størrelsesskala på ecouture.dk/blog, hvor du også kan finde din egen størrelse.

Læs også