Julekort: Få tips og ideer til hjemmelavede julekort.
Jul

DIY: De fineste hjemmelavede julekort

18. januar 2021
af Kaul Production og Nadja Wehlitz, redaktionen
Udgivet førxste gang 18. november 2016. Foto: Pernille Enoch
Et julekort med en hilsen til dine kære er en både hyggelig og personlig måde at ønske hinanden glædelig jul. Denne guide giver dig tips og råd til at lave de fineste hjemmelavede julekort.

Hvem bliver ikke glad for at modtage et hjemmelavet og personligt julekort i postkassen?

Der er mange måder at ønske hinanden glædelig jul, men med saks, papir og din indre skaberglæde kan du selv fremtrylle søde hilsner til dine kære.

Denne guide hjælper dig med at lave dine egne julekort. Du får 5 gode ideer til at skabe unikke, personlige eller sjove julekort med få remedier, som med garanti vil vække glæde hos modtageren.

Men hvad skal man så skrive i et julekort, når det hjemmelavede kort er færdigt? Det giver vi dig også inspiration til nederst i artiklen!

Julekort: Skabeloner og ideer til hjemmelavede julehilsner

Julekort: Guide til hjemmelavede julekort med udklippede stjerner.

Julekort-skabelon med stjerner i sort og hvid

Et hurtigt julekort, der blot kræver en skabelon, du let kan finde på nettet samt lidt mønstret papir i sorte og hvide nuancer.

Sådan laver du et stjerneformet julekort:

 1. Print først en skabelon til en stjerne fra nettet, klip den ud, og klip en af spidserne ud af skabelonen.
 2. Halvér spidsen i to lige store dele på langs. Disse to halvdele er dine nye skabeloner. Tegn og klip fem af hver skabelon, så du i alt har 10 trekanter.
 3. Brug forskelligt mønstret papir i sort-hvide nuancer. Læg trekanterne sammen to og to på et hvidt kort, så de tilsammen danner en stjerne. Lim dem fast på kortet.
Julekort: Hjemmelavet kort med juletræ.

Julekort med grantræer i grønne nuancer

Et sjovt og lidt utraditionelt julekort, hvor grantræerne er lavet af grønne farvekort fra farvehandlen.

Sådan laver du et julekort med grantræer:

 1. Del et A4-ark i grønt karton i to lige store dele på tværs. Fold hver del på midten, så du har et kort, der kan åbne.
 2. Klip stilistiske juletræer/høje takker i forskellige farver grønt papir samt i farvekort fra farvehandleren med grønne nuancer.
 3. Lim trekanterne på kortets forside, så de lapper lidt ind over hinanden, slut evt. af med at binde et bånd om kortet.
Julekort: Enkle og søde julekort af blondeservietter.

Søde julekort af blondeservietter

Et fint og meget simpelt julekort lavet af et stykke karton og en blondeserviet papir af den slags, man bruger til at lægge imellem tallerkenerne.

Sådan laver du julekortet:

 1. Klip et stykke karton på ca. 20 x 30 cm, og fold det på midten, så det måler 10 x 15 cm.
 2. Lim en papirblondeserviet på kortet hen over folden.
 3. Brug stempler til at skrive en lille hilsen i sølv.
 4. Enkle julekort med juletræer.
Julekort: Hjemmelavet kort med juletræ og sølvstjerne.

Juletræsjulekort

En enkel og effektfuld idé til et julekort, der kan laves i mange materialer og farve­kombinationer.

Sådan laver du et juletræs-julekort:

 1. Fold kortet på midten, og placér bånd i forskellige længder, så de tilsammen danner et fint juletræ på forsiden af kortet.
 2. Hold samme afstand mellem båndene, og sørg for, at der er plads til både stjerne og stamme på træet.
 3. Lim båndene forsigtigt på – bare i midten med en limstift, da de stadig skal sidde løst, når de er syet fast på midten. Det er kun for at gøre syprocessen nemmere.
 4. Når alle bånd er sat på, syr du gennem det hele fra oven og ned, så du også får stjernen med i samme syning.
 5. Lav en bred siksak og med en tæt afstand. Kuverten har fået lidt ekstra udsmykning i form af en sølvstjerne og lange løse bånd, der er syet på med symaskinen.
Julekort med grafiske detaljer.

Sjove julekort med grafiske detaljer

Små runde klistermærker i neon­farver kan købes i de fleste hobbyforretninger og er geniale, da de hurtigt og nemt kan forvandles til smukke grafiske sager, som blandt andet julekort.

Sådan laver du et grafisk julekort:

 1. Tag en tykt stykke papir og brug som kort. Fold det på midten.
 2. Køb nogle klistermærker i runde former og start med bunden af træet og fordel dine stickere med samme afstand.
 3. Næste række sættes asymmetrisk over den første række og så fremdeles, indtil du når frem til toppen, og én sticker er tilbage.
 4. I toppen kan du sætte endnu et mærke eller en sølv-læder-stjerne, som vi har brugt her. Kuverten, der følger med, har fået en neonpink stjerne som lukning.

Du kan også købe dine julekort

Vi behøver ikke alle sammen at være vilde med krea-projekter og hjemmegjorte sysler. Hvis du helst ser dig fri for at klippe-klistre, men stadig gerne vil sende personlige julekort til venner og familie, er der heldigvis også mange muligheder for at købe dine julekort.

Hvad end du er ude efter julekort med sjove budskaber, bæredygtige julekort, julekort med billeder af ungerne, eller julekort der støtter et godt formål, kan de findes på nettet.

Her får du 4 bud på købte julekort, der på hver deres måde kan være budbringer for årets julehilsen.

Miljøvenlige julekort

Julekortene fra Viola Brun er fremstillet af miljøvenligt genbrugspapir, som kan plantes efter brug. På den måde kan din hilsen til én, du har kær, foreviges.

Der er altså ikke blevet fældet nye træer for at lave kortene, men i stedet er julekortene blevet forsynet med blomsterfrø, som forvandler sig til fine, vilde blomster, når kortet plantes ud.

Julekortene kan købes her.

Julekort med sjov tekst

Dialægt laver plakater med sjove citater, og nu laver de altså også julekort. Send en sjov julehilsen til én, der trænger til at få et smil på læben – vedkommende vil med garanti kunne nikke genkendende til julefraserne derpå.

Julekortene kan købes her.

Julekort med billede og tekst

Vil du gerne sende julekort med et billede af børnene iført nissehuer til bedsteforældrene eller andre, I har kær? Så har VistaPrint flere muligheder at vælge imellem. Du uploader simpelthen bare det ønskede foto og skriver en tilhørende tekst, hvorefter kortet sendes direkte til modtageren.

Julekort med billeder og tekst kan købes her.

Julemærkefondens julekort

Hvert år laver Julemærkefonden smukke julekort, der støtter et godt formål. Når du køber julekortene, donerer du nemlig penge til børnene på landets julemærkehjem.

Køb julekortene her.

Hvad skal man skrive i et julekort?

Ved du ikke helt, hvad du skal skrive i dit julekort, og har du ikke den store tekstforfatter i maven? Bare rolig, vi giver dig også lidt inspiration til, hvordan man skriver en god julehilsen til familie og venner. En god start er at forstå, hvorfor vi egentlig sender julekort.

Hvem opfandt julekortet?

Traditionen har eksisteret længe, men den tog virkelig fart, da englænderen Henry Cole i midten af 1800-tallet, i stedet for de håndlavede julekort, fik trykt julekort i stedet. Ligesom mange andre juletraditioner, kom julekortet dog til Danmark gennem Tyskland.

Julekort er derfor ikke en dansk tradition, men en efterhånden relativt international tradition, man ser i store dele af verdenen.

Læs også: 4 hyggelige juletraditioner: Hvor stammer de fra?

Hvorfor sender vi julekort?

Julekortet har altid været brugt til at sende hilsner til venner og familie i juletiden. Motiverne på julekort har altid haft stor betydning og symbolik, og de er ofte tegnet af kendte kunstnere. I nyere tid er salget af julekort og frimærker dertil også blevet brugt til at samle ind til gode formål.

Nu til dags er mange julekort blevet digitale og sendes via mail, men mange familier holder stadig traditionen ved lige ved at sende julekort med en opsamling af året samt lykønskninger og hilsner til venner og familie.

Hvordan skriver man en god julehilsen?

Et julekort indeholder altid ønsker om en glædelig jul og et godt nytår, men hvad skal der ellers stå i et julekort? Få inspiration til din julekort-tekst lige her.

Et julekort skal gerne være personligt, så du føler, at du som afsender sidder direkte overfor din modtager. Et julekort behøver ikke være langt, men det skal være autentisk og kærligt.

Når du skriver et julekort, kan du tænke tilbage på, hvad du har lavet i løbet af året, og hvordan, dem du skriver til, har været en del af det seneste år.

Læs også: 52 gode julegaver til ham

I julekortets tekst kan du også skrive om, hvad du glæder dig til i det kommende år, og hvad du gerne vil lave eller opleve sammen med modtageren eller hvordan, du håber, de bliver en del af det nye år.

I et julekort kan du både skrive om op- og nedture i det forgangne år, ligesom du kan sende modtageren en kærlig tanke og hilsen, hvor du ønsker noget godt for dem.

Sidst men ikke mindst, bliver et julekort bedst og mest personligt, hvis teksten skrives i hånden. Især hvis du også har fulgt en af vores guides ovenfor og lavet dit eget julekort.

Læs også