Seniorbofællesskaber storhitter: Overvejer du også et bofællesskab?
Foto: Christina Hauschildt
– Hele din grundindstilling er meget vigtig, og det er relevant, at man gør sig nogle konkrete overvejelser, inden man siger ja til at indgå i et nært fællesskab med fremmede mennesker, fortæller Margrethe Kähler, som er chefkonsulent hos Ældresagen og desuden forfatter til bogen ”Bofællesskab, fra drøm til virkelighed.”
Hun bliver jævnligt kontaktet af ældre par, som ønsker at indgå i et bofællesskab for ældre. Her henviser hun dem til ældresagens database, hvor man kan søge på sit landområde og dermed få hjælp til at finde det helt rette fællesskab, hvor i landet man ønsker det. Det lyder jo meget nemt, men Margrethe Kähler understreger, at det ikke er alle, der er skabt til et bofællesskab.
– Med årene får de fleste nogle indgroede vaner og bestemte måder at gøre tingene på, og det kan give nogle udfordringer, hvis man ikke er tilbøjelig til at indordne sig og indgå kompromiser. Et bofællesskab handler også i høj grad om samarbejde og konfliktløsning, fortæller Margrethe Kähler.
Få den bedste alderdom! Læs mere her!
Tolerance, humor og evnen til at lytte
Hun mener, man skal besidde fire grundlæggende egenskaber for at kunne trives i et bofællesskab. Nemlig tolerance, humor, evne at lytte til andre og vigtigst af alt skal man have viljen til fællesskabet. Men selv om du kan identificere dig med alle nævnte karaktertræk, så vil der alligevel opstå en eller anden form for konflikt på et tidspunkt. Det er uundgåeligt, forklarer Margrethe Kähler, men hun har også nogle gode råd til, hvordan I så håndterer det, når konflikterne opstår.
– For at kunne løse en konflikt, skal man være trygge ved hinanden og føle, at man kan sige sin mening og blive lyttet til. Det er vigtigt, at man også formår at se sagen fra sin modparts synsvinkel, og at man ligeledes er tolerant overfor den andens holdninger og udtryksmåder. Vi har ikke alle den samme måde at formulere os på, så det er nødvendigt, at man ikke hidser sig op over eksempelvis den andens sprogbrug, men i stedet fokuserer på det, der bliver sagt, fortæller Margrethe Kähler.
Personlige bofællesskaber
Et af de steder, du kan henvende dig, hvis du ønsker at indgå i et bofællesskab, er hos KAB. KAB er en organisation i hovedstadsområdet, som tilbyder hjælp til de fleste boligformer. Også her har man oplevet en stigende efterspørgsel på netop seniorbofællesskaber. KAB tilbyder en særlig form for fællesskaber, hvor hvert par har sin egen lejlighed, men med fællesarealer.
– Efterspørgslen på denne type boliger var stor for ca. 10 år tilbage, men så har det faktisk ligget stille et godt stykke tid, og nu er efterspørgslen i den grad begyndt at sige igen. Og jeg tror, det kommer til at stige endnu mere. Af samme grund har vi valgt at etablere flere af den slags bofællesskaber, og vi har meget stor succes med dem, fortæller Rolf Andersson, som er byggedirektør hos KAB.
Forskere: Vi bliver mindre bange og vrede med alderen
Ikke to er ens
For tiden har KAB 8 seniorbofællesskaber med ca. 25-30 beboere i hver. Og her er der ikke to bofællesskaber, der behøver at være ens. KAB holder nemlig møder med beboerne inden etableringen for at klargøre, hvilken type bofællesskab netop de ønsker.
– Det handler i høj grad om, hvor meget fællesskab der skal være. Skal de spise sammen hver aften? Skal der være sociale aktiviteter? Her taler vi om alle de ting, som er med til at gøre deres bofællesskab til noget helt særligt. Selvfølgelig udvikler det sig over tid, men det er fornuftigt at have klargjort en fælles referenceramme, hvor det står klart, hvilken retning man gerne vil, fortæller Rolf Andersson.