https://imgix.femina.dk/storage_1/media/1350-julebolig-prim.jpg
Bolig

Julebolig: Nostalgisk jul fyldt med hygge

18. december 2013
af Elisabeth Kruse/GLOTTI PRess
Foto: Kira Brandt
Der danses ikke om juletræet hos Ulrikke og hendes familie. Til gengæld har familien masser af andre juletraditioner, som fylder deres jul, der ligesom deres hjem er præget af det personlige, det hjemmelavede og hyggen

Hvem? Ulrikke Gercke, 46 år, dekoratør/stylist, underviser og forfatter, Henrik Marqvart, 47 år, fisker, fotograf og møbelmager, og børnene, Josephine, 24 år, Vincent, 20 år, Gustav, 16 år, og Margurithe, syv år, hvoraf de tre yngste er hjemmeboende.

Hvad? 200 m² stort traditionelt murstenshus.

Hvor? Gilleleje, Nordsjælland.

SE OGSÅ: 7 kendte kvinder: Sådan holder vi jul

Ulrikkes jul

Julen starter

... lige så stille i november, så alt er klart i december.

Vi holder

... tysk jul, den er så smuk og meget børnevenlig: Klokken 18, når julen bliver ringet ind af den lille juleklokke, står familien foran træet og læser digte op og synger salmer. Derefter pakkes der pakker op, og så spises der julemad bagefter.

Vi spiser

... and og flæskesteg juleaften – til min mors store ærgrelse. Hun så hellere, at vi spiste karper, som hun gjorde, da hun var barn. Jeg husker tydeligt, hvordan den kæmpestore karpe svømmede rundt i en tønde i køkkenet for at blive fedet op til den tyske julemiddag.

Ingen jul uden

... vores julekrybber, som vi selv laver og pynter op år for år. Og så sne. Det har jeg svært ved at undvære – det giver lige den sidste stemning, når det drysser stille ned med store fnug.

Jeg husker

... min barndoms jul hos min mormor i Tyskland. Børnene skulle opholde sig i køkkenet hele dagen, da vi ikke måtte se juletræet før om aftenen. Efter en tur i Slesvig Domkirke, der var mørk og dyster, med flagermus, som fløj rundt-omkring, men også meget smuk og eventyrlig, kom man i julestemning, når man var på vej hjem fra kirke. Og så sad vi i vores fine julekjoler i køkkenet igen og ventede på, at en lille klokke skulle ringe, så vi kunne komme ind og se det pyntede juletræ.

Min julestil

... er nok en blanding af det rå, nordiske drysset med lidt tysk glimmer-jul.

Ulrikke Gercke og hendes søster Vibeke Gercke har netop udgivet den anderledes kogebog ”Kogebog fra kongernes Nordsjælland”, der ud over opskrifter og vinforslag også inderholder en hyldest til unikke seværdigheder i Nordsjælland samt smukke borddækninger og blomsterdekorationer. Se mere på gerckescorner.com

Få opskriften på Ulrikkes julegløgg her

Læs også