Sommerhus i Sønderjylland
Bolig

Helga og Brian elsker naturen så meget, at de har bygget drømme-badeværelset udenfor

8. juli 2022
Af Hanne Vind
Foto: Helga Lauridsen
Helga og Brian nyder især naturen, når de er i sommerhuset i Sandersvig på den sønderjyske østkyst. Så glade er de for livet i det fri, at de har bygget et badeværelse udenfor og indrettet huset med naturlige fund og materialer.

Til daglig bor Helga og Brian i et fredet hus i Ribe med Nationalpark Vadehavet udenfor. Ferier og weekender tilbringer de på den modsatte kyst i sommerhuset i Sandersvig ved Haderslev.

– Kontrasten mellem østkysten med høje bøgetræer og det flade, til tider barske marskland holder vi meget af. Livet er anderledes her. Ved Vesterhavet er der vilde sportsgrene som windsurfing, og på østkysten er der havkajakker og små joller til hyggelige fisketure, fortæller Brian.

Sommerhus
Bænken i stuen fungerer både som sofa og ekstra sovepladser. Rokokopuden fulgte med sommerhuset. Tip: Med en indbygget bænk i vinkel op ad væggene og med rum under kan du udnytte pladsen optimalt.

Det var et weekendophold i Sandersvig, som åbnede Helga og Brians øjne for, at de her kunne få indfriet deres ønsker om at have både strand og skov tæt på.

Sommerhusene i området går oftest i arv fra familie til familie. Huset har da også tidligere været ejet af Brians bror og svigerinde, og med en enkelt ejer udefra i mellemtiden, var det lidt ligesom at komme hjem.

– Vi kan godt lide mange af de løsninger, min bror og svigerinde i sin tid lavede, bl.a. tilbygningen med vinduerne, siger Brian. Indretningen var i en stil, som Helga og Brian kunne bygge videre på, så på den måde er huset igen blevet et familiesommerhus, som parret og deres tre voksne piger har stor glæde af.

Helga og Brian har begge en stor passion for indretning, fotokunst og fotografering. Deres kreativitet og sans for former og farver kan man tydeligt se i indretningen af sommerhuset, hvor fund fra naturen, såsom stykker af drivtømmer, smukke sten og flotte græsser er brugt som pynt.

– Vi har svært ved at lægge det fotografiske øje væk, og det går igen, når vi indretter, siger Helga.

sommerhus i sønderjylland
Fronterne i køkkenet er beklædt med samme profilbrædder som væggene. På den måde går det åbne køkken i ét med resten af rummet. Naturmaterialer som træ og flet er med til at skabe sommerhusstemning.

Hvem

Helga Lauridsen, 52 år og skolepædagog, sammen med Brian Forsberg, 52 år og marketingkoordinator.

Hvad

Sommerhus på 73 m² opført i 1998 med en tilbygning fra 2007. Huset ligger i Sandersvig ved Haderslev.

sommerhus i sønderjylland
Et miks af loppefund, arvestykker og nyt design pynter på spisebordet. De arvede fade, sovseskåle og æggebægre i tallerkenrækken både pynter og bliver brugt flittigt.
sommerhus i sønderjylland
Skab en uhøjtidelig stil ved at lege med former og farver. Den vævede skål er fra Hay, og drivtømmeret har Helga og Brian fundet på stranden.

Idéerne opstår i det fri

Parret fotograferer flittigt blomster, fugle og insekter, når de er i Sandersvig.

– Vi går lange ture i området og finder små hemmelige spots, hvor vi ved, at vi kan være heldige at se en særlig fugl. Og så holder vi meget af små DIY-projekter, fortæller Helga.

Idéerne opstår ofte over en kop kaffe i en af havens hyggekroge.

F.eks. fandt parret på at bruge restmaterialerne, fra da taget blev skiftet, til en indbygget bænk på terrassen. Og udenfor har de bygget både et vaskemøbel og en brusekabine.

Sommerhuset bruger de året rundt, for hver årstid har noget at byde på.

– Lige så skønt, det er at gå til stranden om sommeren, er det at sidde inden for ved brændeovnen og strikke, spille guitar eller læse en god bog.

sommerhus i sønderjylland
Det gamle billede skjuler et tv-ophæng, så familien har mulighed for at se fjernsyn på regnvejrsdage.
sommerhus i sønderjylland
En solskinsgul lænestol danner blikfang og lokker til en hyggestund. Det sorte skab fulgte med sommerhuset.
https://imgix.femina.dk/2022-07-05/Sommerhus34.jpg
Arvestykker, strandfund og puder med sommerlige print og farver er med til at understrege sommerhusstilen i karnappen.
sommerhus i sønderjylland
Blå og gyldne farver sørger for sommerstemning i soveværelset. Natbordet var et loppefund, der bare måtte med hjem.

3 tip til at trække naturen indenfor

Pluk siv ved stranden og sæt dem i forskellige små glasvaser på en hylde.

Brug blomstrede tekstiler og sommerblomster i vaser som farvegivere.

Indret køkkenet med kurve, skærebrætter og grej af træ og naturflet.

sommerhus i sønderjylland
Indret din have med flere indbydende hjørner, som her hvor en hængekøje er hængt op imellem træerne til afslapning og fordybelse.
sommerhus i sønderjylland
Foretrækker du også at være ude så meget som muligt, så byg et minibadeværelse med udebruser og vask i det fri. Vasken er egentlig en blomsterskål. Spejlet er et loppefund.

Læs også