pernille bolig
Bolig

En gang var det en feriekoloni, nu er det istandsat med respekt for det originale

27. juli 2022
Af Karen Greve, Storybuiness
Styling: Nordisk rum. Foto: Maria Kirstine Vous
For Pernille og Søren Grønkjær Taatø gik drømmen om at istandsætte et gammelt bjælkehus i opfyldelse. Med respekt for husets gamle detaljer har parret forenet rå bjælker med gråmalet træværk og personlige loppefund.

Da Pernille Grønkjær Taatø for første gang trådte ind i det sortmalede bjælkehus i Asserbo Plantage tæt ved Tisvilde Hegn, var hun ikke i tvivl om, at her var et projekt, hun gerne ville kastes ud i.

Huset, der oprindelig har tjent som feriekoloni for børn fra det katolske samfund i København, havde på det tidspunkt ligget til salg i tre år, og Pernille og hendes mand, Søren, kunne med det samme se mulighederne for at sætte deres helt eget præg på bjælkehuset.

– Det første jeg så, da vi drejede om hjørnet på grusvejen mod huset, var det fine anneks, som feriekolonien i sin tid har brugt som kirkerum med de ikoniske vinduer over porten i gavlen, siger Pernille, og fortsætter:

– Jeg faldt med det samme for tanken om at sætte det hele i stand med respekt for det originale og for at få huset til at leve igen.

pernille bolig
Understreg sommerhusets charmerende og nostalgiske atmosfære med gammelt genbrugsguld, og lad fine buketter dekorere og give sommerhuset et idylisk og frodigt udtryk. Pernille har fundet instruktørstolen brugt.

Hvem

Pernille Grønkjær Taatø, hendes mand Søren Grønkjær Taatø og parrets tre børn.

Hvad

Bjælkehus på 92 m² fra 1925 + anneks på 42 m² fra 1942.

Rå bjælker og lyse nuancer

Det har været vigtigt for Pernille og Søren at bevare så meget af husets sjæl som muligt, og derfor besluttede de at lade de rå bjælker være i centrum. Samtidig var det nødvendigt at åbne rummene op, så lyset får fri passage fra flere sider.

For at understøtte lysindfaldet har Pernille valgt at male alle gulve, fodpaneler, gerigter, trappen og alkover i en lysegrå nuance, mens dørene er malet i en støvet blå farve.

– Jeg gjorde mig meget umage med at finde en farveskala, der passer til huset, siger Pernille, der fandt inspiration til de grå-blå farvevalg under et besøg til Gotland i Sverige, hvor hun især blev inspireret af naturens farver og den rå arkitektur på øen.

Alligevel ønskede Pernille samtidig at beholde den mørke, hyggelige stemning som bjælkerne giver og malede derfor i smug væggene i køkkenet en dyb mørkeblå i en weekend, hvor hun var alene i huset.

– Vi havde jo planlagt, at huset skulle lysnes, og jeg vidste, at Søren ville være skeptisk og ikke ville kunne forstå mit valg, før han kunne se det endelige resultat. Men jeg troede på det, og det er blevet så smukt, og Søren elsker det, fortæller Pernille.

https://imgix.femina.dk/2022-07-27/Pernille2.jpg
Da Pernille og hendes familie overtog sommerhuset, valgte de at åbne køkkenet og inddrage det gamle fadebur og entré. Bjælkerne er malet i Sophisticated Blue 4744 fra Jotun, køkkenmodulerne og lamperne er fra Ikea, og messing-armaturet er fra Toni Copenhagen.
pernille bolig
Ønsker du flere farver i indretningen? Så kan du med enkelte kneb såsom at indrette med kulørte kludetæpper nemt skabe et farvespil i rummet.
pernille bolig
Indret med plads til hyggelige øjeblikke. Pernille har indrettet denne fine spisekrog, hvor hun nyder at drikke sin morgenkaffe i solens første stråler. Instruktørstolen er fundet brugt, emaljelampen er købt på dba.dk, og udstillingsplakaten er fra Galerie Maeght købt i Paris.

Simple living

Parret har ønsket at indrette huset enkelt, funktionelt og gerne med genbrug, så Pernille har været flittig på de lokale loppemarkeder og diverse genbrugssites, hvor hun blandet andet har fundet tekstiler, keramik og lamper.

– Selve huset er i sig selv en dekoration, der skal fremhæves og ikke overdynges med pynt. Det er oprindeligt bygget i 1925, og det skal man kunne se, samtidig med at vi gerne vil skabe ægte nordisk sommerhusstemning, der passer til en moderne børnefamilie, fortæller Pernille, og fortsætter:

– Livet heroppe er simple living, og vi elsker at kunne aflæse livets gang i huset gennem de sidste 100 år i bjælkerne.

pernille bolig
Bevarer du de oprindelige vægge og lofter, kan du åbne rummet ved at male gulvene lyse for at for at bryde med de mørke flader. Vælg en epoxy-maling for at være garanteret et slidstærkt og rengøringsvenligt resultat. Lænestol og sofa er fra Ikea, træskamlen er fra Christiansen & Co., puderne er fra Tine K Home, og vattæppet er fra Studio Feder.
pernille bolig
Du kan forene udearealerne med indretningen indenfor og samtidig understrege sommerhusstemningen ved at vælge et udendørsbord og -bænkesæt til inden for. Som en fin detalje har Pernille valgt at male bord- og bænkesættet i en lys farve, så det passer til sommerhusets gulve. Bord- og bænkesættet er fra et byggemarked, lampen er fra Hay, og plakaten er fra Galerie Maeght.
pernille bolig
Mal dørene i en farve, som understreger den stemning og stil, du ønsker i sommerhuset. Lænestolen er fra Ikea, træskamlen er fra Christiansen & Co., puderne er fra Tine K Home, og vattæppet er fra Studio Feder.

tre tip til nordisk sommerhusstemning

Har du både trævægge -og gulve kan de give en fin kontrast at male en af delene. På den måde kan du fremhæve træets naturlige varme, uden at det overtager hele rummet.

Understreg den nostalgiske sommerhusstil med genbrugsfund, og tilsæt grafiske plakater for et moderne modspil.

Lade indretningen inde og ude smelte sammen ved at gå efter stilrene møbler, du kan bruge begge steder.

pernille bolig
De ikoniske og smukke gavlvinduer i annekset var det første, Pernille fik øje på, da hun og familien så huset i skoven for første gang. De har valgt at udskifte døren til en dobbelt terrassedør, men beholdt gavlvinduerne for at bevare sommerhusets historie og nostalgi.
pernille bolig
Lad sommerhusets soveværelse emme af ro, og indret det med bløde tekstiler og enkelt interiør i afdæmpede toner. Puderne og sengetæpperne er fra Society Limonta.
pernille bolig
Pernille ville gerne give det gamle vaskemodul fra Ikea et moderne udtryk og valgte derfor at male det i en fin lysegrå farve, udskiftede det gamle armatur med et i messing, og skifte degrebene. Messingarmaturet er fundet brugt og er fra Toni Copenhagen, og håndklæderne er købt hos Rooms Galore i Hornbæk.

Læs også