Æbleekspert: Sådan kan du bruge dine æbler
foto: All Over Press
Æblesæsonen er i fuld gang, og havens æbletræer bugner. Nu kan der laves æbletærter, æblegrød og æblemost, men ikke nødvendigvis af æbler fra det samme træ.
Maren Korsgaard, der er hortonom og ekspert i æbler, fortæller hvilke æblesorter, der bør bruges til hvad.
Æbler til madlavning
Æblekage, æbleflæsk eller æblekompot. De fleste har deres egen yndlingsret med æbler, men selvom smag og behag kan være forskellig, er det faktisk den samme type æbler, der bør bruges til alle æbleopskrifter.
- Hvis du vil lave mad med æbler, er de syrlige sorter det bedste valg. Det kan for eksempel være Belle de Boskoop og Bramley. De er nemlig udprægede madæbler, fortæller æbleeksperten.
LÆS OGSÅ: Opskrift på æble-blomme-marmelade
Æbler, der kan spises friske
Der er intet som følelsen af at sætte tænderne i et saftigt, friskplukket æble. Det er dog ikke alle æblesorter, der giver den samme gode smag og fornemmelse. Ifølge Maren Korsgaard er det smagens ligevægt, der er det springende punkt.
- Sorter, der har en god balance mellem sødme og syrlighed, er gode spiseæbler. Det kunne eksempelvis være sorter som Discovery, Aroma, Alkmene og Holsteiner Cox.
Æbler, der kan mostes
Æblemosten smager altså lige lidt bedre, når man ved, at den er lavet af æbler fra ens eget træ. For at få det bedste resultat, skal man dog vælge den rigtige æblesort.
- Æbler med en kraftig smag og en del syre er gode til most. Holsteiner Cox giver en fantastisk god most, men det kan mange andre sorter og blandinger af sorter også gøre, siger eksperten.
LÆS OGSÅ: Varm drik med ingefær og æble
Ekspertens favorit
Maren Korsgaard ved om nogen alt om æbler, og derfor er hun også meget velovervejet, når hun skal udpege sit yndlingsæble.
- Holsteiner Cox hører til mine favoritter, da den er meget aromatisk og både har sødme og syre i passende mængder. Desuden holder æblet sig til marts måned, og træet er sundt og bærer stabilt hvert år. Og så er blomsterne store og smukke, afslutter hun.