https://imgix.femina.dk/storage_1/media/juleborderc_0.jpg
Stil

Årets juleborde hos Royal Copenhagen

18. november 2013
af Signe Munk Lund
Så har Royal Copenhagen traditionen tro skudt julen igang med åbningen af årets juleborde. Det er 50. gang, der bliver pyntet borde på Amager Torv, og det fejres med 7 spektakulære borde og en særlig jubilæumsbog. Se alle julebordene her og bliv inspirereret til din egen juleopdækning.

I et halvt århundrede har kendte, kongelige og et bredt udsnit af landets kreative kræfter dækket juleborde med Royal Copenhagens porcelæn. Og i år er ingen undtagelse. For at fejre den runde fødseldag er julebordene i år dækket af syv kreative kræfter, der repræsenterer temaerne fra de forgangne 50 år, nemlig kokke, modeskabere, generationer, møbelkunst, arkitektur, indretning, kunst og kunstnere fra Royal Copenhagen.


Kunstner Cathrine Raben Davidsen:
På forunderlig vis springer et silketryk baseret på et af kunstnerens egne værker frem fra bordet og blander sig med de kongelige blå nuancer fra Royal Copenhagens årsartikler og Flora-stellet.

"Jeg har valgt at give hovedrollen i mit julebord til juleplatten for at hylde dens historie af flere årsager: For mig står juleplatten for en svunden tid, og den minder mig om mine bedsteforældres generation og om, hvordan man hvert år ventede i spænding på denne her platte, som skulle tilføjes samlingen. I mit nuværende samarbejde med Royal Copenhagen har jeg været heldig at komme helt tæt på nogle af de personer, som i en menneskealder har været med til at lave juleplatten. Deres stolthed over for håndværket er fantastisk og ærbar, og det er netop det, jeg har villet hylde. Derudover har juleplatten en fin historie. Den første er fra 1895, og der var en lang dansk tradition for, at herskabet ved juletid gav de tjenende en skål eller platte med noget godt at spise, og når platterne var tømt, blev de hængt op eller fik hæderspladsen på kommoden," siger Cathrine Raben Davidsen.

Kreativ direktør Julie Brandt Dam:
Et julebord, deremmer af personlighed og masser af stemning. Med forkærligheden for julen og traditionerne har Julie ønsket at skabe en uforglemmelig juleaften for familien. Et eklektisk miljø med masser af lys, spejle, kontrastfyldte overflader, varme nuancer og refleksioner.

"Kontrasterne skaber balancen, som er essentiel for mig. Jeg elsker at mixe det enkle og anvendelige med det sofistikerede, det moderne med det klassiske og det cool med det overdådige. Min stil er klassisk med et twist og med fokus på detaljen. et har været et superspændende samarbejde med Royal Copenhagen. Jeg har fået lov til at lege med sammensætningerne af deres traditionelle stel, og fascinationen af det delikate håndværk inspirerede mig til at lege med rågodset for at tilpasse det til min stil.”

Indretningsarkitekt Oliver Gustav:
Oliver Gustav dækker op til fire i et sandt orgie af julepynt i metal, grå, guld og mørkerød.

"At forene historie og nutid med udvalgte kontraster er noget af det, jeg holder allermest af. Det historiske og verdensberømte porcelæn fra Royal Copenhagen har jeg tilført et nyt kapitel med en blanding af mine personlige favoritter og mine signaturfarver," siger indretningsarkitekten Oliver Gustav.

Guldsmed Rebekka Notkin:
Tiden forsvinder, farverne eksploderer, og et flair for håndværk og historie åbenbarer sig, når guldsmeden Rebekka Notkin byder gæsterne velkommen til en ekstravagant julemiddag. Rebekka Notkin har kreeret et rum, der sender tankerne i retning af funklende ædelstene på en næsten dekadent scene med en eksplosion af smukke mønstre og farver som intens flamingo, grøn, der lyser som smaragder, og lak-sort som onyx samt masser af orange og pink, der glimter som perler og koral. En sand detaljerigdom, hvor øjet forkæles, sanserne beriges, og det kreative hyldes.

"For mig, som brænder for smukke detaljer og gedigent håndværk, har det været en sand fryd at få lov til at hylde ét af verdens fineste porcelænsfirmaer. At dække et bord med det historiske Dagmar-stel i forening med det moderne Flora-stel har været at arbejde med alt det, jeg holder af," fortæller guldsmed Rebekka Notkin.

Arkitekterne Signe Bindslev Henriksen og Peter Bundgaard Rützou fra Space Copenhagen:
"Det enkle med det overdådige, og forventningen om fortryllelse, er på mange måder julens præmis. Det milde og barnlige med det ydmyge og magi som kontrast til hverdagen. Vi har nydt at lave en fortælling om julens bord uden for tid og sted. At give den udtryk ved design som redskab, godt hjulpet på vej af det allerfineste porcelæn," siger Signe Bindslev Henriksen og Peter Bundgaard Rützou.

Kok Thomas Rodes og sommerlier Thilde Maarbjerg:
Kokken Thomas Rode har sammen med hustruen Thilde Maarbjerg iscenesat et bord, der – naturligvis – afspejler den moderne stenalder og fortællingen om en tid, hvori den danske historieskrivning tager sit afsæt med kampklare vikinger fra et stolt og sejrssikkert Norden. Vi er tilbage i en tid uden fyld og forlorenhed, hvor det sunde menneske er den sikre vinder, og hvor alt bliver brugt og intet smidt væk. Masser af ubleget hør, rensdyrskin og marv fra oksen fungerer som dekorative og rå stager flankeret af stellene Sort Mega Riflet og Sort Riflet.

"Da vi fik tilbuddet om at dække et julebord for Royal Copenhagen præcis efter vores egne hoveder, var jeg ikke i tvivl om, at det skulle være med Royal Copenhagens Sort Mega Riflet og Sort Riflet. De to stel giver den smukkeste baggrund for mad og tilfører maden en ekstra dybde," siger kok Thomas Rode.

Hollandsk kunstner Wouter Dolk:
Et utraditionelle julebord, som er skabt i samarbejde med stylisten Annett Janowiak. En drøm, hvor en poetisk virkelighed sammensmeltes med finurlige kreationer skabt i forskellige tableauer i porøse æsker, som byder en eftertænksom jul velkommen. En pragtfuld og underfundig ekvilibrisme af historier og tidsaldre toner sig frem i overdådig forening med Musselmalet Helblonde, smukke figurer og det kejserlige Flora Danica. En intens symfoni af porcelæn, papir og opfindsomhed.

"For mig er julen tid til eftertænksomhed. Derfor har jeg valgt at dække et julebord, der ikke taler til maven, men til hjernen og tankerne. Porcelænet fra Royal Copenhagen emmer af historie, ånd og udtryk og er derfor perfekt til at skabe fortællinger med,” fortæller den hollandske kunstner og designer Wouter Dolk.

Læs også