https://imgix.femina.dk/media/38f9228e0ef44613b3f34a17473c92a2.jpg
Stil

5 tips til at undgå stilet-skader

30. august 2011
af Isabella Hindkjær alive.dk
Foto: All over press
Du behøver ikke undvære stiletterne. Få fodterapeutens gode råd til, hvordan du undgår grimme fodskader.

Stilethæle er gift for fødderne, det har de fleste kvinder efterhånden opdaget. Men det betyder ikke, at du skal lade dem stå i skoskabet.

Man kan nemlig sagtens styre uden om mange af de skader, som de høje sko er skyld i, forklarer Louiza Schnéevoigt, der er autoriseret fodterapeut med egen klinik i Skodsborg.

- Vi har jo en mode, der fremhæver de høje sko, så de fodterapeuter, der tror, at de kan omvende verden ved at sige, at stiletter er forbudte, lever jo i en utopi, siger Louiza Schnéevoigt.
Og hvis man bruger de elegante sko med måde, kan de sagtens gå til hverdag.
- Jeg er selv tilhænger af høje sko, for de giver en pæn fod og en flot holdning. Man skal bare bruge dem rigtigt. Det går ikke, at en butiksekspedient, der står op på arbejde, har 12 cm-høje hæle på hele dagen, siger fodterapeut Louiza Schnéevoigt.

5 råd til at undgå stilet-skader

Gelé-puder på forfoden
Når du har høje hæle på, har du konstant hælen oppe, og det belaster forfoden enormt meget. Samtidig har vi en trædepude på forfoden, der bliver trukket baglæns, og fordi stiletter ikke har nogen som helst stødabsorbering, risikerer man hurtigt at få hård hud og ligtorne. Heldigvis findes der mange produkter, der kan afhjælpe problemet. Det er typisk små gelé-puder, der sættes under forfoden, og som hjælper med at give den nødvendige stødabsorbering.

Smør dine fødder
De fleste smører deres krop ind i creme, men mange glemmer at smøre deres fødder. Det er en fejl, især hvis man er glad for at gå i høje hæle. Du bør smøre dine fødder hver dag, for blød og smidig hud er langt mere modstandsdygtigt over for hård hud, ligtorne og vabler.

Klip neglene rigtigt
En af de hyppigste stiletskader er nedgroede negle, som kan give ømhed og smerte og kan lede til infektion. Du kan undgå negleproblemer, ved at klippe dine negle rigtigt. De skal nemlig klippes helt korte og lige over i stedet for runde, så du undgår at neglenes siderande bliver trykket ned i neglefalsene.

Forebyg med plaster
Mange oplever, at de får vabler, når de høje hæle klemmer. Det kan man forebygge ved at placere vabelplastre de rigtige steder på foden. Hvis du har valgt et par sylespidse sko til en fest, så sæt et vabelplaster på lilletåen, inden du tager dem på. På samme måde er det en god idé at sætte et plaster på hælen, for der er huden tyndest, og man risikerer at få vabler eller hælsprækker.

Skift sko
Prioritér hvornår, du har mest behov for at have høje sko på. Du kan sagtens have høje sko på, når du skal på café med veninderne, men hvis du har haft hæle med 10 cm på om formiddagen, så skift til nogle med 5 cm om eftermiddagen. Og i situationer hvor du kan undgå stiletterne, som når du går en søndagstur, bør du vælge et par rigtig gode sportssko, der giver støtte og aflaster fødderne. Du kan også med fordel smide skoene derhjemme.

Læs også: Guide: De bedste sko til din kropstype

Læs også