Thomas Rydahl: "Vi mænd er bange for at sætte os ned og fortælle, hvordan vi har det"
Foto: Tine Harden & PR
Forfatter Thomas Rydahl er aktuel med romanen ”Forførernes klub”, der er inspireret af oplevelser fra hans eget liv.
Romanen skildrer moderne parforhold, mænds sårbarhed og manglende kontakt med deres følelser.
Thomas Rydahl lærte først selv sine følelser at kende, da han stod midt i en skilsmisse.
Hvad var din inspiration til at skrive “Forførernes klub”?
– Jeg er kraftigt inspireret af mine egne oplevelser og historie fra mange år siden, hvor jeg var ved at blive skilt, og hvor jeg havde et sammenbrud, der minder om hovedpersonens i min bog.
– Efterfølgende forstod jeg ikke rigtigt, hvad der foregik med mig, og jeg kunne mærke, at der skulle ske noget nyt. Det var svært for mig at tale om den slags med mine venner, så jeg begyndte at dykke lidt ned i, hvorfor jeg har haft så svært ved det.
Hvor meget kan du identificere dig selv med hovedpersonen Flemming, der går igennem en skilsmisse?
– 100 procent! I starten af bogen vil Flemming ikke lære noget, for han vil bare have sin kone tilbage. Han kan ikke forstå, hvad han har gjort forkert. Den form for desperation havde jeg selv.
– Vi mænd kan blive så afhængige af vores partner. Derfor tror jeg også, at det er vigtigt, at vi får lavet relationer med andre mænd, hvor vi kan tale om de svære ting i livet. Eller at vi har en mandegruppe, hvor den slags er en del af samværet.
Du skriver om, at mænd ikke udvikler sig, før det er for sent. Hvorfor tror du, at det er sådan?
– Jeg tror, vi mænd er bange for at sætte os ned og fortælle, hvordan vi har det. Når vi i barndommen og ungdommen har vist vores sårbarhed, er den måske ikke blevet mødt på en særlig heldig måde.
– Hvis det er blandt drenge, så har sårbarhed eller åbenhed været noget, man har drillet med. Særligt vi mænd har en tendens til ikke at dvæle særligt meget ved at have ondt i følelseslivet. Vi overlever det bare.
Det at mænd ikke er i kontakt med deres sårbarhed, hænger det sammen med, at du beskriver mænd som umodne børn i deres parforhold?
– Ja. Dybest set tror jeg, at drenge og mænd meget sent i livet får et fællesskab, hvor de kan tale om følelser. Vi har ikke nogen erfaring med og evne til at mærke og sætte ord på vores følelser.
– Når partneren gerne vil tale om følelser, føler vi os ude af stand til at være en god samtalepartner. Så tingene nærmest trækkes ud af os, eller det er partneren, der prøver at sætte ord på, hvad vi føler.
Kan kvinder gøre noget for, at det ikke er dem, der sætter ord på mænds følelser?
– Jeg synes, de skal kræve, at manden kan tale om følelser, men man skal have tålmodighed med, at han ikke vil være god til det i starten. Og støt op om, at han skal tale med nogle venner om det.
Og der har mandegrupperne også været med til at hjælpe dig?
– Ja. At være mindre afhængig af sin partner og at kunne tale med andre om følelser, det er enormt vigtigt. Og så er det vigtigt at have nogle mænd, som kan genkende nogle af de tanker og oplevelser, man har, så man ikke føler sig så forkert.
– Man kan også bare have en ven, man kan mødes og tale om de svære ting med uden at drikke 10 øl inden. Jeg ser det som at gå i fitnesscenter: Det er en måde at få erfaring og træne sig i at tale om de svære ting.