Rosamund Pike
Rosamund Pike
Se, lyt & oplev

Du kender sangen, men måske har du ikke hørt den i 23 år. Her er forklaringen på, at den er tilbage

12. januar 2024
Af Christoffer Mygind Juul
Foto: John Salangsang/Shutterstock/Ritzau Scanpix
En hypet film er blevet modtaget med alt fra forargelse til begær. Den har sat sit aftryk på popkulturen - og fascinationen forklarer, hvorfor en 23 år gammel sang er tilbage på hitlisterne.

Har du også scrollet dig igennem sociale medier på det seneste, er du med stor sandsynlighed også stødt på memes og reaktioner på Emerald Fennels nyeste film ‘Saltburn’.

Filmen, der fik premiere på streamingtjenesten Prime den 22. december 2023, har blandt andre ‘Euphoria’-stjernen Jacob Elordi, Barry Keoghan og Rosamund Pike på rollelisten, og er hurtigt blevet internettets helt store obsession.

Mens Rosamund Pike, der i filmen spiller den virkelighedsfjerne Lady Elspeth Catton, hyldes for sin overbevisende levering af sin karakters spydige kommentarer og derfor har fået fans til at kalde det for skuespillerens bedste præstation siden David Finchers ‘Gone Girl’ fra 2014, er det anderledes mere juicy reaktioner, som Jacob Elordi og Barry Keoghan fremprovokerer.

De to skuespillere, der er filmens hovedroller som rigmandssønnen Felix Catton og hans ven Oliver Quick, har nemlig fået det, der ligner hele internettet til at sukke efter dem efter at have fulgt deres karakterers udskejelser i filmen.

De er blevet modtaget med alt fra forargelse til begær, hvilket har affødt alskens memes, reaktioner og virale sensationer.

Blandt andet topper hittet ‘Murder on the Dancefloor’ af britiske Sophie Ellis-Bextor endnu en gang hitlisterne verden over 23 år efter, at sangen udkom på grund af en nu ikonisk dansescene fra filmen med Barry Keoghan iført, ja, ingenting. Og det er åbenbart et syn, der har indprentet sig hos flere fans af filmen, der nu ikke kan få nok af Ellis-Bextors 00’er-hit.

Samme succesoplevelse fik Kate Bushs sang ‘Running up that Hill’ i 2022 efter at være med i Netflix-hittet ‘Stranger Things’, selv om sangen blev udgivet første gang i 1985.

Den helt store stjerne er dog Jacob Elordi, der allerede inden filmen udkom blev glorificeret vidt og bredt for særligt hans stil og misundelsesværdige taskesamling.

Populariteten af den australske skuespiller er kun taget til efter premieren. Det skyldes særligt en helt speciel scene fra filmen, der har efterladt publikum med lige dele afsky og misundelse efter Oliver (Keoghan) slubrer Flix’ (Elordi) brugte badevand i sig.

En scene, der har sat sig så meget nethinden for fans, at et duftlys med navnet ‘Jacob Elordi’s Bathwater’ siden er blevet lanceret for at tilgodese de mange mere eller mindre vulgære ønsker fra publikum. Lyset fås enten med en mild duft af vanilje, saltvand eller krydderier, så du helt selv kan forestille, hvordan Elordi dufter.

lys
Foto: Etsy/SideHustleVibes

Det er dog ikke kun filmens cast, der høster ros.

Også filmens visuelle univers hyldes for sin gennemførte kunstneriske udformning og bliver blandt andet sammenlignet filmklassikere som ‘The Talented Mr. Ripley’ med Matt Damon, Jude Law og Gwyneth Paltrow fra 1999, eller med Luca Guadagninos ‘Call Me by Your Name’ fra 2017 med Timothée Chalamet og Armie Hammer i hovedrollerne.

Der er ingen tvivl om, at 'Saltburn' deler vandene blandt dem, der ikke kan få nok af hverken filmene eller de to hovedpersoner og dem, der ikke er ligeså imponeret over den, som alle andre synes at være.

Men lige meget hvad, så er der altså godt gang i samtalerne om filmen på sociale medier, så der har aldrig været et bedre tidspunkt at få sat 'Saltburn'på, hvis du endnu ikke har fået den set.

Denne artikel blev første gang bragt af ELLE.dk. Dette er en redigeret version.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også