Se, lyt & oplev
27. maj 2025

Cannes 2025: Her er vinderne og de største danske øjeblikke

Der var ikke tale om en stor dansk prishøst i Cannes i år, men alligevel kunne man godt tale om en lille danskerfest. Vi har samlet højdepunkterne fra dette års Cannes filmfestival.
Af: Karoline Balstrøm
Claes Bang og Sidse Babett Knudsen i ‘L'inconnu de la Grande Arche’

Claes Bang og Sidse Babett Knudsen i ‘L'inconnu de la Grande Arche’

Foto: PR

Filmfestivalen i Cannes 2025 har budt på bevægende dramaer og kunstnerisk modstand. Selvom de danske film ikke tog de store priser med hjem, var der stadig masser af dansk præg på årets festival, hvor Joachim Trier snuppede en fornem andenplads, DOGME-bølgen blev genoplivet, og et nyt psykologisk drama med nogle af Danmarks største skuespillere blev annonceret.

Her er et overblik over de vigtigste vindere – og de danske højdepunkter, du ikke må overse.

Og vinderen af Guldpalmen i Cannes 2025 er...

En af Irans mest forfulgte og beundrede filmskabere har vundet Guldpalmen ved filmfestivalen i Cannes.

Jafar Panahi (’3 kvinder’ og ’Taxi Teheran’) modtog den 25. maj den højeste anerkendelse ved dette års Cannes for sit retfærdighedsdrama ’It was just an accident’.

Filmen handler om manden Eghbal, der en sen aften kører en hund ned. Med sig har han sin gravide kone, og da bilen bryder sammen, må de hurtigt finde en mekaniker.

Da de endelig får hjælp, viser det sig, at Eghbal muligvis er den mand, der tidligere har tortureret netop den mekaniker, som nu skal reparere bilen. Mekanikeren er dog ikke helt sikker og forsøger at få bekræftet sin mistanke.

Den sort-humoristiske og ironiske ’It was just an accident’ er optaget i Iran uden tilladelse, da Panahi flere gange er blevet arresteret i hjemlandet, som er præget af streng, kreativ censur og massiv undertrykkelse.

Panahi blev første gang anholdt i 2009 efter at have deltaget i en begravelse for en demonstrant. Siden da har han været under husarrest, fængslet og – mest markant – underlagt et udrejseforbud, som først blev ophævet i 2023.

Jafar Panahi modtog prisen fra Cannes-juryens formand, Juliette Binoche. Det er præcis 30 år siden, han vandt debutantprisen Caméra d'Or for sit hverdagsdrama ’The White Balloon’.

Danskfødte Joachim Trier tager andenpladsen

Cannes-juryens fornemme Grand Prix blev tildelt Joachim Triers dystre traume-fortælling ’Sentimental Value’, som er co-produceret af Zentropa.

Joachim Trier har tidligere imponeret juryen med det Oscar-nominerede romantiske drama ’Verdens værste menneske’. Filmen fra 2021 er en del af hans såkaldte Oslo-trilogi, og hovedrolleindehaveren Renate Reinsve vandt prisen for Bedste kvindelige skuespiller ved Cannes samme år.

Det føles næsten som en dansk sejr, for den danskfødte instruktørs store hæder er det tætteste, Danmark kommer på konkrete resultater i år.

Selvom Joachim Trier er født i København og har et dansk pas, regnes han først og fremmest som nordmand.

Men ja, han deler faktisk lidt celluloid i blodet med Lars von Trier – de to filmskabere er nemlig i familie, om end langt ude i stamtræet. Det er snarere små tynde kviste end egentlige grene, der genetisk forbinder dem.

Juryens pris

Juryens pris blev delt mellem ’Sirat’ af Oliver Laxe og ’Sound of Falling’ af tyske Mascha Schilinski.

Sidstnævnte film viser, hvordan et enkelt hjem danner ramme om flere generationer af tyskere gennem det 20. århundrede. Gennem denne ene lokation indfanger Schilinski på imponerende vis en historisk samfundsudvikling inden for faste rammer.

’Sirat’ foregår derimod i den marokkanske ørken efter en stor technofest. Her leder en far og søn efter en forsvundet ung kvinde.

Derudover gik prisen for Bedste instruktør til Kleber Mendonça Filho for den brasilianske politiske thriller ’O agente secreto’ (’Den hemmelige agent, dansk), som foregår i 1970’erne.

Flotte skuespilpræstationer

Hovedrolleindehaveren i ’O agente secreto’, Wagner Moura, modtog samtidig prisen for Bedste mandlige skuespiller.

I samme kategori med kvindeligt fortegn gik prisen for Bedste kvindelige skuespiller til den imponerende debutant Nadia Melliti for ’The Little Sister'. Hun portrætterer en ung, lesbisk, muslimsk kvinde, der kæmper med sin identitet i en vestlig verden, hvor frihed og stigmatisering stadig går hånd i hånd. Filmen modtog også LGBT-prisen Queer Palm.

Derudover modtog både Robert De Niro og Denzel Washington en gylden Ærespalme hver.

Efter over 50 år i industrien modtog De Niro sin først, og det kom derfor som en stor overraskelse, da Washington et par dagere senere også fik en ærespris. Det er nemlig ikke normalt, at der uddeles mere end én om året.

Dansk film uden for konkurrence

Ved festivalen var også den fransk-danske produktion ’L'inconnu de la Grande Arche’ udtaget i sektionen Un Certain Regard, hvor den fik en pæn modtagelse. Filmen har fået den danske titel ’Den nye Triumfbue’ og har Claes Bang og Sidse Babett Knudsen i hovedrollerne som parret Johan Otto von Spreckelsen og Liv von Spreckelsen.

’Den nye Triumfbue’ er instrueret af Stéphane Demoustier og handler om den danske arkitekt Johan Otto von Spreckelsen, der i 1982 vandt en af historiens største arkitektkonkurrencer om opførelsen af den nye triumfbue i Paris.

Vilde, danske nyheder

Der var ikke tale om en stor dansk prishøst i Cannes i år, men alligevel kunne man godt tale om en lille danskerfest.

Især lørdag den 17. maj var stemningen høj, da fem danske og svenske filmskabere meldte ud, at de vil genoplive DOGME-bevægelsen. Med et nyt manifest og strenge regler for, hvordan film skal skabes, genopstår DOGME nu med opbakning fra både Lars von Trier og Thomas Vinterberg.

Festivalen bød også på spændende nyt fra Zentropa, som præsenterede et psykologisk drama med Sidse Babett Knudsen, Sofie Gråbøl og Asta Kamma August i hovedrollerne.

Filmen hedder ’De gode mødre’ og handler om, hvor langt tre forskellige kvinder er villige til at gå, da deres sønner anklages for en forbrydelse.

Dramaet er baseret på Anne Mette Kirks roman ’Dobbeltfejl’ – en intens fortælling om sociale hierarkier, skrøbelige facader og råt moderinstinkt.

’De gode mødre’ går ifølge Zentropa i optagelse sidst på året og forventes at få premiere i efteråret 2026.

Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ hver fredag der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.