Rejser
29. juli 2008

Madrid

Tine GÞtzsche elsker den spanske bar-kultur og har ofte vÊret i Madrid bÄde pÄ ferie og i forbindelse med sit job som journalist.
Af: Susser Feit
https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/f66d10bd6d8b413ca98699ce60295310.jpg

»Jeg er fuldkommen vild med Madrid, hvor jeg boede et semester i min studietid og lÊste international Þkonomi pÄ universitet 'Autónoma'. Min ydmyge bolig, med studerende fra hele verden, lÄ i hjertet af byen, sÄ vi festede virkelig igennem! Jeg er vild med den spanske bar-kultur, hvor man mÞdes ude i byen, spiser lidt tapas og nyder aftenen sammen. Jeg har vÊret i Madrid mange gange siden, bÄde pÄ ferie og job. Og har oven i kÞbet haft min dreng med til kronprinse-bryllup, da han var baby, og jeg var udsendt for TVA for at kommentere det hele dernedefra. Madrid for mig er varme, fest og glÊde. En vidunderlig levende by, hvor der gror en fantastisk kulinarisk kultur frem, et gastronomisk mekka pÄ baggrund af klassiske madtraditioner.

Bedste hotel

Det er min drÞm engang at bo pÄ det elegante Hotel Reina Victoria, Plaza de Santa Ana 14, hvor de store nationalhelte - tyrefÊgterne - bor, nÄr de er i byen, og hvor pigerne stÄr og hviner henrykt udenfor. Vil man bo billigt, kan jeg anbefale de smÄ 'pensioner' - private lejligheder, hvor man udlejer et par vÊrelser, mÄske med lidt morgenkaffe. Se efter det lille lyseblÄ skilt med et hvidt 'P' ved ringeklokken pÄ hoveddÞren.

Bedste restaurant

HovedmÄltidet er midt pÄ dagen i Madrid, sÄ til frokost finder jeg en af de utallige smÄ restauranter midt i byen, hvor der er hvid papirdug pÄ bordet, og dagens 3-retters menu stÄr med kridt pÄ tavlen. Dertil et glas 'tinto de verano' - rÞdvin blandet med Sprite, det hele for mÄske 10 euro. Cervecería Santa Ana pÄ pladsen af samme navn er mit yndlingssted: En fuldkommen anarkistisk bar med et stort Äbent rum, masser af mad pÄ den enorme disk, tÞrrede skinker i loftet og et folkeliv uden lige. Alle stÄr op, alle taler! La Venencia, C. Echegaray 7, er en pragtfuld sherrybar i et lillebitte smalt lokale, hvor der serveres alle slags sherry fra store tÞnder. Regnskabet fÞres med kridt pÄ disken, og atmosfÊren er skÞn. Museo Chicote, Gran Via 12, er en fornem cocktailbar. NÄr du trÊder ind, er det som at skrue tiden 40-50 Är tilbage: Her er mÊnd i korte hvide kitler - det mÄ vÊre som at gÄ i byen med eliten i Francotiden! Man drÞmmer ikke om komme i jeans, det er helt op pÄ stiletterne!

Bedste shopping

Allersjovest er det kÊmpestore sÞndagsloppemarked El Rastro ved metroen La Latina. Et helt kvarter med massevis af sager: En hel gade med tÊpper, en anden med kanariefugle, én med sweatere og én med antikviteter. Alting kan man fÄ herude pÄ markedet, der har rÞdder tilbage til middelalderen. Den eksklusive, lidt 'fruede' shopping er koncentreret i Serrano- og Salamanca-kvartererne. Den mere hippe shopping er fordelt rundt omkring i byen, og man mÄ snuse sig frem. Pepita is Dead, Dr. Fourquet 10, er sofistikeret, ubrugt vintagetÞj. Butikken har fugletapeter og er pakket med tÞj til bÄde kvinder, mÊnd og bÞrn samt masser af tilbehÞr, der bugner fra gamle kufferter.

Tine GĂžtzsche

Tine GĂžtzsche er journalist og erhvervssproglig korrespondent.
Har siden 1996 arbejdet i Danmarks Radio med hovedvÊgt pÄ udlandsstof og debatudsendelser og er nu studievÊrt pÄ 'DR2 Udland' med kollegaen Martin Breum.
Privat bor Tine med sin 4-Ärige sÞn i et 'kartoffelrÊkkehus' i Valby.

Mit smĂžrhul

Parken El Retiro. GÄ forbi sÞen og fortsÊt ned til det gigantiske drivhus Palacio de Cristal, der ligner et fortryllet glasslot. Det er bedÄrende smukt, isÊr nÄr lÞvet bliver gyldent omkring det. Se ogsÄ 'Den Faldne Engel' i parken - en sÞjle med en statue af en smuk engel pÄ toppen.

Hvis mere tid

Se Goyas 'Pintura Negra', hans mÞrke billeder! Hans kendte lette og yndige malerier malede han til hoffet som indtjening, men udlevede sin dystre side i dunkle, nÊsten sorte billeder af heksesabbatter og andet mystisk. De kan ses pÄ Prado Museet, Paseo del Prado.

Mit bedste tip

PrĂžv tapas-specialiteten 'boquerones en vinagre', marinerede sardiner og ansjoser, samt lokale oste og serranoskinke. Og 'patatas bravas', kartoffelstykker i en lĂŠkker spicy sauce.

LĂŠs mere om:

LÊs ogsÄ

Bliv medlem af femina+

Du skal vÊre medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrÊnset adgang til alt indhold.