
Fire opskrifter på æblekager, der er perfekte til efteråret

Vi har samlet opskrifter på fire forskellige æblekager – fra den klassiske æblekage til denne luksustærte med hasselnødder.
Foto: Betina Hastoft
Fra tærte med hasselnødder til æblecrumblesnitter med karamel – find opskrifterne, der får dine æbler til at stråle i kager.
Æbleskærekage med valnødder og kaffesmørcreme

Æblekage med kaffesmørcreme
Foto: Betina Hastoft
30 minutter
8 personer
Æblekage:
- 125 g smør
- 3 æg
- 130 g sukker
- 130 g brun farin
- 200 g hvedemel
- 2½ tsk. stødt kanel
- 1 tsk. stødt kardemomme
- ½ tsk. stødt nellike
- 1 tsk. bagepulver
- 2 æbler
- 50 g valnøddekerner
- 1 aflang brødform, 25 x 11 cm
Kaffesmørcreme:
- 100 g smør
- 200 g flormelis
- 2 tsk. instant kaffepulver
- 2 tsk. kogende vand
Til servering:
- 25 g valnøddekerner
- Evt. sukkerpynt
Fremgangsmåde
Æblekage:
Tænd ovnen på 175°, og læg bagepapir i formen. Smelt smørret, og lad det køle let af. Pisk æg, sukker og farin luftigt i en skål med en elpisker. Tilsæt smeltet smør, og pisk det sammen. Bland mel, krydderier, bagepulver og salt, og rør det i dejen. Skyl æblerne, og riv dem groft. Knus valnødderne let. Vend revet æble og valnødder i dejen til sidst. Hæld dejen i formen, og glat overfladen. Bag kagen i ovnen i ca. 45 minutter, til den er gennembagt. Afkøl den på en bagerist.
Kaffesmørcreme:
Pisk det bløde smør lyst i en skål med en elpisker i ca. 2 minutter. Tilsæt flormelis lidt ad gangen, og pisk videre til en tyk smørcreme. Opløs kaffepulveret i kogende vand, og pisk kaffen i smørcremen.
Servering:
Fyld smørcremen i en sprøjtepose, og sprøjt den ud på toppen af æblekagen. Pynt med grofthakkede valnødder og evt. sukkerpynt med karamelsmag.
Æblecrumblesnitter med karamelchokolade

Foto: Betina Hastoft
35 minutter
8 stk.
Stegte æbler:
2 æbler
2 tsk. smør
2 spsk. sukker
1 tsk. stødt kanel
Crumble:
200 g hvedemel
75 g havregryn
125 g sukker
½ tsk. vaniljesukker
0,25 tsk. salt
175 g koldt smør
25 g mandelflager
1 kvadratisk bageform, 20 x 20 cm
Til servering:
50 g karamelchokolade
Fremgangsmåde
Stegte æbler:
Skyl æblerne, og skær dem i små tern. Smelt smørret på en pande, og steg æbler, sukker og kanel ved middel varme i 3-4 minutter, til æblerne er gyldne og let karamelliserede. Tag panden af varmen, og afkøl æblerne.
Crumble:
Bland mel, havregryn, sukker, vaniljekorn og salt i en skål. Skær smørret i tern, og smuldr dem ind i melblandingen til en grov crumble. Del crumbledejen i 2 lige store portioner. Tænd ovnen på 200°, og læg bagepapir i formen. Tryk den ene portion crumbledej ned i bunden af formen i et jævnt lag. Bag bunden i ovnen i 10 minutter. Tag bunden ud af ovnen, og sæt den på en bagerist. Smør den afkølede æblekompot ud på den forbagte bund. Smuldr den anden portion crumbledej ovenpå, og drys med mandelflager. Bag kagen i ovnen i yderligere 25 minutter, til den er gylden. Afkøl kagen helt på en bagerist.
Servering:
Skær den afkølede kage i aflange snitter. Hak chokoladen, og smelt den i en varmefast skål over vandbad. Dekorér æblesnitterne med den smeltede chokolade, og lad chokoladen sætte sig før servering.
Klassisk æblekage
20 minutter
8 personer

Klassisk æblekage
Foto: Betina Hastoft
æblekage:
- 200 g smør
- 4 æg
- 200 g sukker
- 1 spsk. vaniljesukker
- 150 g hvedemel
- 1 knsp. salt
- 2 store æbler
- ¾ tsk. stødt kanel
- ¾ spsk. sukker
- 1 springform, 22 cm i diameterTil servering:2 dl cremefraiche 18 %1 spsk. flormelis1 tsk. stødt kanel
Fremgangsmåde
æblekage:
Tænd ovnen på 175°, og læg bagepapir i formen. Smelt smørret, og afkøl det let. Pisk æg, sukker og vaniljesukker lyst og luftigt i en skål med en elpisker i ca. 5 minutter. Bland mel og salt, og sigt det i dejen. Tilsæt det smeltede smør lidt ad gangen, og vend forsigtigt rundt, så luften i dejen bevares. Hæld dejen i formen. Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær æblerne i grove tern. Fordél æbleternene ud over dejen. Æblerne synker ned i dejen under bagningen, og det er meningen. Drys kagen med kanelsukker. Bag æblekagen i ovnen i ca. 45 minutter, til den er gennembagt – tjek den et par gange undervejs, så den ikke får for meget. Tag kagen ud af ovnen, og afkøl den på en bagerist.
Servering:
Anret kagen på et fad, og sigt evt. lidt flormelis over den. Rør cremefraiche med flormelis og kanel, og servér cremen til den friskbagte æblekage.
Æbletærte med nøddecreme og hasselnøddeflager
40 minutter
Antal personer: 6

Æbletærte med nøddecreme og hasselnøddeflager
Foto: Betina Hastoft
Mørdej:
- 75 g blødt smør
- 50 g flormelis
- 1 knsp. salt
- 1 æggeblomme
- 25 g mandelmel
- 125 g hvedemel
- 1 tærteform med løs bund, 20 cm i diameter
Nøddecreme:
- 50 g hasselnøddekerner
- 70 g blødt smør
- 70 g sukker
- 1 æg
- 25 g mandelmel
- ½ tsk. stødt kanel
- 1 knsp. salt
Æbletopping:
- 2 røde æbler
- 25 g hasselnøddeflager
Fremgangsmåde
Mørdej:
Rør smør, flormelis og salt sammen i en skål med en gaffel. Rør æggeblommen i. Tilsæt mandelmel og hvedemel, og ælt dejen hurtigt sammen, til den er ensartet. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 1 time. Rul mørdejen ud på et meldrysset bord. Beklæd tærteformen med dejen, og trim kanten for overskydende dej. Prik bunden med en gaffel, og sæt den i fryseren i 30 minutter.
Nøddecreme:
Tænd ovnen på 200°. Hæld hasselnødderne i et lille ovnfad, og rist dem let gyldne i ovnen i 8-10 minutter. Tag dem ud, og nulr de løse hinder af. Afkøl hasselnødderne let, og blend dem herefter til fint mel i en minihakker. Pisk smør, sukker og æg cremet i en skål med en elpisker. Vend hasselnøddemel, mandelmel, kanel og salt i massen, til den er ensartet. Smør cremen ud i den kolde tærtebund i et jævnt lag.
Æbletopping:
Tænd ovnen på 175°. Skyl æblerne, fjern kernehuset, og skær dem i tynde skiver. Fordél æbleskiverne oven på cremen i et taglagt mønster, og drys med hasselnøddeflager. Bag tærten i ovnen i 30-35 minutter, til den er gylden og gennembagt. Tag tærten ud af ovnen, og afkøl den på en bagerist. Servér den lun eller kold.
Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 36/2025, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.
