
Mænd foretrækker kvinder, der er lavere end dem: "Det er, som om de føler sig truet af mig"

Sarah Thygesen er 1.90 meter høj.
Foto: Kristina Pedersen
– Jeg tror ikke, jeg ville være stillet op til et interview for bare et år siden. Du har fanget mig det helt rigtige tidspunkt. Jeg er komfortabel i min krop nu, fortæller 27-årige Sarah Thygesen.
Vi sidder på hendes altan i Indre By en sommer formiddag og drikker kaffe. Jeg mødte egentlig Sarah Thygesen et par dage tidligere, da vi begge gæstede en vens fødselsdagfest i Søndermarken. Senere drak vi øl foran en bodega på Istedgade. Det var her, mens vi snakkede om at tage videre ud og danse, at der skete noget bizart.
– Undskyld, må jeg lige spørge dig om noget?, spurgte en fremmed mand, formodentligt i begyndelsen af trediverne.
Sarah Thygesen vendte sig i hans retning.
– Ja, det må du godt, svarede hun.
– Spiller du basket?
En kort stilhed opstod, og jeg, det stille vidne til samtalen, fik ondt i maven. Jeg følte mig ganske sikker på, hvor samtalen var på vej hen.
– Det burde du, fortsætter manden. Du er virkelig høj.
Kort efter gik to mænd i slutningen af trediverne forbi os. Den ene kiggede på Sarah Thygesen, puffede sin ven let i siden og udbrød:
– Fuck mand, hende kan man ikke være sammen med, hun er alt for høj.
Sarah Thygesen sagde ingenting, og det var ikke til at sige, om hun havde hørt dem eller var berørt af kommentarerne i det hele taget.

En frisør har engang fortalt Sarah, at hun ikke måtte klippe sit hår for kort, da det “ikke klædte høje piger”.
Foto: Kristina Pedersen
– Sker det der ofte?, spurgte jeg.
– Det der er ingenting, svarede hun smilende, næsten grinende. Du skulle vide, hvad folk siger til mig.
Sarah Thygesen måler 190 centimeter. Det tal burde være lige så uinteressant som min onkels BMI eller antallet af E-numre i en lakridspibe, men lad os være ærlige: I et samfund præget af allestedsnærværende kropsidealer, særligt rettet mod kvinder, betyder det noget, når man falder udenfor normalen. Gennemsnitshøjden for danske kvinder ligger på 167 centimeter, og Sarah Thygesen er utvivlsomt en høj kvinde.
Det vidste jeg ikke, da vi lå på et tæppe og drak Tuborg Classic i Søndermarken. Jeg havde ikke bemærket hendes statur, før hun i en sidebemærkning nævnte, at en frisør engang havde fortalt hende, at hun ikke måtte klippe sit hår for kort, da det “ikke klædte høje piger”.
Det forekom mig som en tarvelig ting at sige til en kunde. Men som mændene på Istedgade skulle påvise senere på aftenen, så er der tilsyneladende intet som at være kvinde + høj, der får folk til at reagere i det offentlige rum. Ofte ret voldsomt.
– Folk – og med det mener jeg mænd, der typisk er lavere end mig – bliver aggressive. Det er, som om de føler sig truet af mig. De plejer måske at være den høje i deres vennegruppe og virker til at tænke: Hvem er jeg på den her bar, hvis ikke jeg er den høje? Og så er det endda en kvinde, der er højere end mig? Hun skal åbenbart jordes, fortæller Sarah Thygesen.
Det er det, vi sidder på hendes altan for at tale om. Hvordan er det at indgå i en verden, hvor andre konstant har holdninger til ens krop, når man bare gerne vil være i fred og drikke en Blanc?
Høj pige søger kærlighed
Sarah Thygesen har altid været en høj pige. Det har hun vidst siden børnehaven, hvor hun på et gruppebillede ragede et hoved højere op end de andre børn. Hun er opvokset i Værløse, hvor hun gik i folkeskole – og det var også i folkeskolen, at hun “stoppede med at vokse”, fortæller hun.
– Jeg har målt 1.90 meter siden ottende klasse. Og det var svært i folkeskolen, fordi drengene jo først vokser i gymnasietiden. Alle var omkring 1.60. I forvejen vil man bare gerne passe ind i skoletiden, og der har jeg aldrig været en, der bare lige kunne smelte ind i den grå masse.

Sarah Thygesen har målt 1.90 meter siden ottende klasse.
Foto: Kristina Pedersen
Det har hun efterhånden vænnet sig til. Når hun tropper op til et socialt arrangement, er det første, hun bliver mødt af, ofte en ‘årh, du er høj!’-kommentar. På en god dag lader hun kommentaren passere med et jovialt ‘ja, det er jeg, haha’. På en dårlig dag kan hun godt sige fra.
– På et tidspunkt skulle jeg mødes med nogle venner på en bar. Her kommer der en fyr, jeg ikke kender, op til mig og siger: Hold kæft, du er høj! Og han er så ekstremt tyk, så jeg siger: Du er fandme tyk! Han bliver helt hvid i hovedet og sætter sig ved et andet bord. En halv time senere kommer han over til mig og siger, at han godt forstår, hvor jeg kommer fra, og vi ender med at have en vildt fed aften. Nu, når jeg møder ham, siger han: Du er høj, og jeg er fed! Og så high-fiver vi.
I dag er Sarah Thygesen god til at børste uvelkomne kommentarer af sig. Hun kan endda grine af det af og til, fortæller hun, og viser et billede fra hendes Instagram profil, hvor hun var i Beijing, og lokale kinesere kæmpede om at få lov at tage et billede med hende.

I Beijing kæmpede lokale kinesere om at få lov at tage et billede med Sarah.
Foto: Privat
Hun er så vant til at få kommentarer på sin højde, at hun bliver positivt overrasket, når nogen fremhæver noget andet end hendes højde – selv, hvis det er en fornærmelse.
– Til nytårsaften for to-tre år siden bad mine veninder og jeg en fremmed fyr på gaden om at tage et billede af os. Det gider han ikke, og han begynder at snakke virkelig grimt til os. Han kigger så på mig og siger, at jeg har vildt små bryster. Og jeg bliver bare så glad! Det var så fedt, at han ikke bare så mig som hende den høje, griner hun.
Der er dog én kommentar, der gennem årene har bidt sig fast med et ubehageligt fast greb.

– Hele mit liv har jeg fået at vide, at jeg aldrig kommer til at finde en kæreste, fordi mænd ikke vil have en kæreste, der er højere end dem selv. Mændene, der fortæller mig det her, er jeg ikke engang selv interesseret i at date. Men kommentaren sidder fast alligevel, og jeg skal kæmpe for at tro på, at det ikke er rigtigt.
I forskningsverdenen findes udtrykket ‘male-taller-norm’, der refererer til, at kvinder foretrækker mænd, der er højere end dem selv, og mænd omvendt foretrækker kvinder, der er lavere end dem. Fænomenet er blevet bekræftet igen og igen – blandt andet i en undersøgelse fra 2022 med stikprøver fra 500 mænd og kvinder fra henholdsvis USA, Norge, Canada og Cuba, hvor højdepræferencerne holdt stik.
Datingapps er også med til at opretholde højdevalutaen på datingmarkedet. I denne måned offentliggjorde Tinder et såkaldt ‘højdefilter’, hvor man mod betaling kan få lov at filtrere de, der måtte være for høje eller lave, fra.
Højde betyder noget, når vi dater, og det kan Sarah Thygesen godt mærke. Hun er single og aktiv på dating apps, men har været i tvivl, om hvorvidt hun skulle italesætte sin højde på sin profil. Hun ville gerne have, at en potentiel date kendte til hendes højde, ligesom hun også gerne ville vide det, hvis en fyr var 1.70 meter høj. Hun har bevidst valgt billeder, hvor hun står ved siden af veninder, der er lavere.
– Det positive er, at jeg faktisk ikke oplever, at det betyder noget for fyre, jeg har datet. Meget af det foregår oppe i mit eget hoved.
Lov til at fylde
Når mænd er høje, er det som regel positivt. I datingprogrammet ‘Bachelorette’, der netop har rullet henover skærmen på TV2, er gennemsnitshøjden for de mandlige deltagere 189 centimeter – noget de to bachelorettes, der skal date fyrene, flere gange udviser begejstring over.
– Det er noget helt andet, når mænd er høje. Det er en kæmpe social valuta. Jeg ville være den perfekte mand, griner hun.
– Men det er sært, siger hun og fortsætter:
– Når jeg er i byen med mine høje mandlige venner, så bliver de tit frontet på en voldsom måde. Andre mænd vil gerne slås med dem. Det oplever jeg ikke. Når min højde kommenteres af andre, handler det om, at de synes, jeg ser mærkelig eller forkert ud.
Selv om Sarah Thygesen ikke oplever en implicit trussel om vold, når folk kommenterer hendes højde i nattelivet, så oplever hun alligevel, at folk går unødvendigt tæt på hende og prøver at måle sig med hendes højde. Det kan føles truende til tider.
Kommentarerne hænder også uden for nattelivets fulde rammer. Sarah Thygesen er uddannet inden for statskundskab og har arbejdet som studentermedhjælper hos en større virksomhed. På hendes tredje vagt spurgte en af hendes kollegaer, om hun ville afsløre sin højde, fordi de i afdelingen havde haft et væddemål om, hvor høj hun var.
– Det fik mig til at føle mig som sådan en pauseklovn. Jeg havde lyst til at gå ind og klage til chefen, men det viste sig, at hun havde været med i væddemålet. Der mistede jeg lysten til at stå op ved mit hæve-sænkebord og sad ned fra da af. Jeg var den nyeste og den yngste på arbejdspladsen og følte allerede, at jeg fyldte alt for meget.
Sarah Thygesen er vokset op i 00’erne – en tid, der kulturelt set var præget af vægttabsguides i damebladene, low-rise jeans og masseudbredelsen af realityprogrammer såsom Americas Next Top Model, ultra tynde berømtheder i sladderbladene og en normalisering af fatshaming. Når man i forvejen følte sig som én, der fyldte for meget, var det svært ikke at blive forført af idéen om at være mindre, tyndere og lettere.

Sarah gider ikke længere bruge tid og kræfter på at føle, at hun er for høj.
Foto: Kristina Pedersen
– Fordi jeg er høj, har jeg altid vejet mere end mine veninder. Især i folkeskolen var jeg besat af idéen om at være tynd eller i hvert fald veje det samme som mine veninder, der jo var 30 centimeter lavere end mig. Jeg endte med at blive spiseforstyrret i en periode, fortæller hun.
Kuren blev et par virkelig gode veninder. Piger, der, ifølge Sarah Thygesen, “spiste citronmåne hver dag og bare levede livet”. Sådan nogle er hun stadig omgivet af. To af dem er hendes bofæller, som på et tidspunkt kommer ud og slutter sig til os på altanen. De kalder Sarah Thygesen for “en éner”, der er modigere end de fleste. Sarah Thygesen bliver lidt rørt, hendes stemmer knækker over, og veninderne råber “nåååååårrrrrrhhhh!”. Alle griner.
Jeg spørger hende, hvad hun gerne vil have, andre lærer fra hendes historie. Hun er stille et øjeblik.
– Jeg har brugt mange år på at være ked af det og ønske, jeg kunne bytte krop. Jeg gider ikke mere nu, og vi skal huske at tale pænt til hinanden. Jeg er høj, ja, og hvad fucking så? Nogle farver deres hår lyserødt eller får en piercing for at skille sig ud. Jeg må fandme godt være her, fortæller hun.
Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.

Som leder trives hun alene. Privat er ensomheden hendes største frygt
Udvalgt indhold

Vibeke var i et voldeligt forhold. I dag forsker hun i mental sundhed og har fundet opskriften på, hvordan man heler sig efter en krise

Når hun er intim med sin mand i dag, gør det ondt. Det planlagte kejsersnit gik ikke, som hun havde håbet eller troet
