Samfund
18. juli 2025

Beder danskerne om hjælp: Hvilke historiske kvinder bør hædres i det offentlige rum?

I København er der flere statuer af fabeldyr end af kvinder. Det skal der laves om på nu, lyder det fra Kulturministeriet.
Af: Signe Larsen
I efteråret 2024 blev grevinde Danner hyldet med et monument ved søerne i København. Statuen er skabt af billedhugger Kirsten Justesen.

I efteråret 2024 blev grevinde Danner hyldet med et monument ved søerne i København. Statuen er skabt af billedhugger Kirsten Justesen.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kigger du dig omkring på gader og stræder i Danmark, vil du med jævne mellemrum møde en storslået statue eller buste - af en mand.

For gennem tiden er der blevet opført tusindvis af monumenter, statuer og mindesmærker over hele landet. Det er bare yderst sjældent, at du støder på en, der forestiller en kvinde.

Faktisk viste en opgørelse fra Fyns Stifttidende i 2021, at kun 28 ud af næsten 2.500 monumenter, statuer og mindesmærker over hele landet forestiller kvinder. Ud af de 28 var kun seks af dem navngivne. Blandt dem er Anna Ancher ved Statens Museum For Kunst, Caroline Amalie ved Rosenborg Slot i Kongens Have og I Am Queen Mary foran Vestindisk Pakhus.

Statuerne af kvinderne er desuden ofte blevet kritiseret for at være ansigtsløse og knap så storslåede som dem af mændene.

Men den skæve fordeling af statuerne i det offentlige rum ønsker Kulturministeriet nu at lave om på, lyder det i en pressemeddelelse.

- Hvis vi ser os om i København, så er der flere statuer af fabeldyr end af kvinder. Det er jo helt skævt. Og på samme måde findes der mange kvinder i alle dele af landet, som ikke har fået den hæder, de fortjener, selvom de har været helt centrale i danmarkshistorien, siger Kulturminister Jakob Engel-Schmidt.

Derfor beder Aalborg Universitet og Kulturministeriet nu danskerne om hjælp til at komme med deres bud på de kvinder i danmarkshistorien, som fortjener større anerkendelse.

- Det er over 100 år siden, at kvinder i Danmark fik stemmeret, men den indebar tilsyneladende ikke retten til en stemme i danmarkshistorien. Faktisk udgør kvinder stadig i gennemsnit kun en tiendedel af navnestoffet i bøger, der kalder sig danmarkshistorier. Det samme fravær finder man i kunsten i det offentlige rum. Det er der mange grunde til, men manglen på betydningsfulde kvinder er ikke blandt dem. Faktisk flyder fortiden over med egnede kandidater, siger Professor Poul Duedahl fra Aalborg Universitet.

I april blev det meldt ud, at Danmarks første kvindelige student, akademiker og læge, Nielsine Nielsen, ville få sin egen statue, der forventes at stå færdig i 2026 ved Medicinsk Museion, hvor hun dengang studerede medicin på det daværende fakultet.

Siden da er der også blevet rejst en statue af Grevinde Danner ved Vester Søgade og Gyldenløvesgade i København.

Har du et bud på, hvilke kvinder der ellers bør hædres i eksempelvis dit lokalområde, kan du sende dit bud via borgerbidrag.dk.

Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.