Fjorde, søer, marker, klipper, tætte skove og sumpe så langt øjet rækker og længere endnu. Det kuperede norske terræn sætter dine ben på en hård opgave. Bliv ikke overrasket, hvis du pludselig bliver overhalet af smilende overskuds-nordmænd, mens du selv synes, du egentlig vandrer i højt tempo.
Omkring 70 procent af landet er dækket af vild natur, og de varierede landskaber har været ekstra gavmilde mod nordmændene. Nordmænd har ganske enkelt større mulighed for at knytte sig til naturen, og måske er det derfor, de også fremstår som mestre i vandring.
– Om fredagen lukker vi kontoret tidligt og smutter på vandretur lige efter frokost, forklarer vores guide Pål, mens vi er på vej ned ad den stejle skråning.
– Naturen får mig til at tømme hovedet og bare nyde hvert skridt i den friske vind. Så jeg vandrer næsten hver uge, siger han, mens vi andre prøver at følge med hans lige så friske tempo.
Vi vandrer gennem Hardangerviddas ujævne og nærmest uendelige plateau. Hardangervidda Nationalpark er en af Norges 47 nationalparker og tager titlerne som både landets største og samtidig Nordeuropas største højlandsplateau.
Gør din rejse mere bæredygtig
Kør eller sejl til Norge.
Overnat i hytter eller på hoteller med bæredygtige tiltag.
Pas på naturen eller vær frivillig med naturbevaringsopgaver.
Køb lokalt ind på destinationen, og støt lokal arbejdskraft.
Støt og opsøg lokal kultur, historie og kunst.
Undgå de mest turistede områder og sæsoner for at skåne lokalmiljøet.
Nord for parken ligger Hardangerjøkulen, som er en af Norges største gletsjere, så der er ikke sparet på superlativerne på disse breddegrader. Her handler det ikke så meget om højder, men mere om at komme over stok og sten uden at få våde sokker.
Hardangerviddas mange snoede åer og søer overrasker gerne med forskellige bredder, farver og former, men det er som om, Pål kender hver en sten, siden han hverken snubler, træder på rullestenene eller får våde sokker.
Det er nemt at føle sig lille i Hardangerviddas rå og storslåede landskab, hvor sten, vand og himmel mødes.
Foto: Parastou Booyash
Da vi sent på eftermiddagen spotter hytten, vi skal overnatte i, bliver vi virkelig glade. For bensmerterne og vablerne efter de mange kilometer i ujævnt terræn fortjener en ordentlig omgang afslapning. Hytten ligger smukt nede i den bølgede dal, hvor den flotter sig i de sidste solstråler.
– I det tempo har I stadig en times vandring før, I når hytten, siger Pål.
Den Norske Turistforening driver over 600 hytter over hele Norge. Mere info om hytter på dnt.no
Foto: John Petter Nordbø
Da vi opdager, at han faktisk mener det, aftaler vi, at han bare kan gå i forvejen. Så mødes vi til varm aftensmad nede i den betjente hytte. Den smager ekstra godt, fordi maden er klar, så man ikke selv behøver at bruge tid på at lave mad. Hytten er nemlig bemandet.
Spahotel med bæredygtige tiltag
Til Farris Bads signaturceremoni ligger du og damper til den norske DJ Matomas musik, som han har komponeret helt særligt til spaen. Hvis du altså kan holde ud at være i saunaceremoni i cirka en time. Det er ikke for sarte sjæle.
Vi blev lokket med til en ”kun” 13 minutter lang ceremoni. Saunagus-mesteren prøvede at gøre det behageligt for os ved at sprede en dejlig duft af eucalyptus og citrus i den 60 mand store sauna. Vi tilgav hende i et minuts tid, hvor vi kunne koncentrere os om den fortryllende musik. Indtil hun begyndte at vifte endnu mere varm luft hen over vores kroppe.
Vand med udsigt til mere vand i Farris Bad.
Foto: PR
Farris Bad er kendt i Europa af saunagus-eksperter, fordi de har deres helt egne unikke saunagus-ceremonier med fokus på forskellige elementer. Heldigvis holdt vi den ekstra varmeudfordring ud. For det var det værd at kunne krydre oplevelsen med at springe direkte i havets chokerende friske univers efterfølgende.
Man kan også hoppe fra luksus-jacuzzien direkte ned i havets brus og tilbage i Nordens største spa, Farris Bad. Her har du 2.500 kvadratmeter spa, så der er også god plads til lækre spabehandlinger i form af for eksempel femtrins mudderbehandling. Et andet unikt område er ”grottebassinet”, hvor du ligger i blød i mineralholdigt vand, der tager hele 20 år om at komme op fra undergrunden.
Farris Bad ligger i Larvik, kun fire timers sejlads fra Hirtshals. Helt ud til kysten og få minutters gang fra Norges største bøgeskov, der ligger på toppen af byen og har udsigt over havet. Hotellet fokuserer på bæredygtige tiltag og er derfor hovedsageligt bygget af lokale materialer.
Farris Bads beliggenhed hører til de mere spektakulære.
Foto: MK
Eksempelvis er fliserne lavet af den lokale stenart larvikit (Norges nationalsten), og en del af facaderne består af træer fra byens bøgeskov. Derudover giver ledelsen job til udsatte grupper, der for eksempel pakker hotellets goodiebags, håndklæder osv.
Maden er naturligvis også lokal, og spaens mantra er ”jordforbindelse”, hvilket er grunden til, at du sagtens kan efterlade dit eget badetøj derhjemme.
På Farris Bad bader alle nemlig i ensartet badetøj, som man får udleveret ved check-in. Hvorfor? Det er helt rent og hygiejnisk, mens det ensartede look i jordfarver får dig ned på jorden, så du kan slappe helt af uden at distraheres af sjove tegneseriefigurer på andres badetøj.
Alle disse detaljer gør, at Farris Bad vandt en World Luxury Hotel Award i 2019.
Et andet ganske unikt hotel er Hotel Union Øye, der ligger for enden af den frodige Norangsfjord, hvor de høje fjelde føles som hotellets naturlige vægge. Her er det kun naturligt at ankomme i egen båd.
Flere store personligheder har overnattet på Hotel Union Øye.
Foto: Parastou Booyash
Herlighederne i den lille historiske fjordsprække føles som en slags naturlig spa for sjælen, for hotellet ligger i forlængelse af afsides vandre- og sejlruter. Så det er nemt at fordybe sig i det fortryllende landskab, der spejler sig i de dybe fjorde.
Du kan sove i samme værelser, hvor store personligheder også har overnattet. Både Karen Blixen, Henrik Ibsen, Sir Arthur Conan Doyle og Kejser Willhelm har nemlig hængt ud her. De kom på hotellet for den fabelagtige placering i naturen, og det er ikke svært at forestille sig, hvordan de vilde landskaber holdt gang i særligt forfatternes kreativitet.
Hotellets unikke charme gør, at de er en del af den eksklusive hotelsammenslutning Relais & Châteaux.
Det er næsten eventyrligt at gå på opdagelse på de små stier i Hotel Union Øyes frodige haveanlæg.
Foto: Shutterstock
Rideture som terapiform
Skovens lyde er kun akkompagneret af hestens hove mod jorden, hestens prusten og vores åndedrag. Vi lader hestens rytme blive vores rytme, mens vi gynger ind i en form for aktiv meditation gennem Norges første og største bøgeskov i Larvik.
Her er historien og naturen smeltet fuldstændigt sammen, idet der findes cirka 85 forskellige gravhøje fra Vikingetiden spredt i skoven. Derfor er skoven en del af Unescos netværk af Global Geoparks Network, og historien om datidens mennesker kan stadig fornemmes.
Det er et smukt syn at vandre ved Hardanger fjord om sommeren.
Foto: Parastou Booyash
De havde god smag. For nogle steder har vi endda udsigt til kysten fra den højtplacerede bøgeskov.
Senere på turen skifter naturen udseende fra bøgetræer til grantræer og tætte buske.
Vi møder ingen andre på den sidste del af rideturen og føler derfor næsten, at alle herlighederne er skabt kun for os. Hestene begynder at føre os ned ad bakke, hvor vi kan se den 130 meter dybe sø, Farris.
Bæredygtig destination
Circa 70 procent af Norge er dækket af natur, og der findes hele 3.000 beskyttede naturområder.
Du kan køre rundt i elektriske køretøjer eller offentlig transport, der også kører på el.
Elektriciteten er genereret fra naturens ressourcer.
Langt de fleste aktiviteter er i naturen.
Kig efter mærkatet ”Sustainable Destination”, der er et certifikat på de destinationer, som har forpligtet sig til at fokusere på naturen, kulturel arv, lokal økonomi og historie.
Hardangerfjorden er en af verdens længste fjorde. Fjorden og landskabet kan udforskes på mange måder, f.eks. med en guidet tur – eller blot en frokostpause med god udsigt.
Det er her, byens mineralvand kommer fra. Hver dråbe, der falder ned i bøgeskoven, trænger ned igennem jorden og ned mod søen, hvor naturen selv renser og filtrerer vandet for tyve år efter at kunne blive tappet og solgt på flaske.
Det naturligt rene drikkevand er et godt billede på, hvordan nordmændene både har vedligeholdt og inkorporeret naturen i hverdagen. Ligesom de norske heste også i generationer har været en del af nordmændenes hverdag.
I dag bruger nordmændene mere hesten til ridning end til landbrug og transportform, og der er også mere fritid til at nyde en tur på hesteryg i den vilde natur. For lige så snart, du sidder på ryggen af hesten, kommer du ind i naturens terapeutiske univers.
Fjorden og landskabet kan udforskes på mange måder.
Foto: Parastou Booyash
Et nærværende univers, der kræver din fulde tilstedeværelse i nuet, da hesten er afhængig af dine signaler.
Du kommer derfor ikke kun ned i tempo. Du får også følelsen af at styre naturen. Eller du kan lade naturen styre dig, så du bedre kan afstresse i Norges fortryllende og forskelligartede landskaber.
På de norske breddegrader rider du gennem kuperet terræn, langs dybe fjorde eller gennem tætte skove, der kan være badet i efterårets gule, orange, røde og brune nuancer. Eller sneens krystalglitrende overflade. Du kan både tage et par timer på hesteryg eller tage på længere ture, hvor I også laver mad over bål.
Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 25/2025, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.
Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ hver fredag der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.
Se også
Samfund
Mette Frederiksen har en gammel uforløst drøm: Den lever stadig