Gravid
21. maj 2025

Nyt studie kan have afgørende betydning for kvinder i fertilitetsbehandling

Svenske forskere har udviklet en ny test, der kan vise, hvilken hormonbehandling, der passer bedst til kvinder i fertilitetsbehandling.
Af: Sigrid Luna Nielsen
woman looking at pregnancy test

Foto: Diego Cervo, Colourbox

I Danmark vil mellem 15-20 procent af alle par på et tidspunkt i deres tilværelse opleve en periode med ufrivillig barnløshed. En af behandlingsmetoderne er IVF-behandling, der i daglig tale ofte omtales som reagensglasbefrugtning.

Men op mod hver femte kvinde, der får IVF-behandling oplever bivirkninger, og hvert år bliver omkring 200 danske kvinder alvorligt syge grundet IVF-behandling. Derudover mislykkes op mod 75 procent af alle IVF-forsøgene.

Men et nyt svensk studie kan potentielt være med til at reducere risikoen for symptomer for kvinderne og øge antallet af vellykkede behandlinger. Det handler om, hvorvidt kvinden skal behandles med biologisk hormonbehandling eller syntetisk fremstillede hormoner.

– Valget af hormonbehandling er en medvirkende faktor, og en stor udfordring er, at sundhedspersonale i dag delvist må gætte sig frem til, hvilken behandling der passer bedst til kvinden, siger Ida Hjelmér, Ph.D. og laboratorieforsker ved Lunds Universitet og førsteforfatter på studiet, i en pressemeddelelse.

Når en kvinde skal i gang med IVF-behandling, stimuleres hendes æggestokke til at modne mange æg, der derefter udtages. De befrugtes med sædceller og sættes derefter tilbage i livmoderen. Det er i stadiet med at modne æggene i livmoderen, at der findes de to slags hormoner, og det er den del af behandlingen, der indebærer en risiko for alvorlige bivirkninger.

Forskernes mål med studiet var at finde ud af, hvem der reagerer bedst på hvilken hormonbehandling. De fandt frem til, at en særlig genvariant har betydning for effekten af follikelstimulerende hormon (FSH), et hormon, der hjælper kroppen med at forberede sig på en befrugtning og mulig graviditet.

Derved kan man altså øge kvindernes chancer for en vellykket IVF-behandling og graviditet, hvis man på forhånd kender deres genprofil, forklarer Yvonne Lundberg Giwercman, professor i Molekylærgenetisk Reproduktionsmedicin i pressemeddelelsen. Hun tilføjer:

– Vi ser en relativ stigning på 38 procent i antallet af graviditeter og flere fødsler blandt de kvinder, der fik en hormonbehandling, der matchede deres genetiske profilsammenlignet med dem, der ikke gjorde. Det svarer til 110 flere babyer for hver 1.000 kvinder, der gennemgår IVF.

I forlængelse af undersøgelsen har forskerne nu udviklet en enkel test, der laves ved et mundskrab, og inden for en time kan vise, om en kvinde bør behandles med biologisk hormonbehandling eller syntetisk fremstillede hormoner. De håber, at testen kan være tilgængelig fra starten af 2026.

Studiet bygger på data fra 1466 kvinder, der alle var i IVF-behandling på Reproduktionsmedicinsk Center ved Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Ud af dem blev 475 tilfældigt tildelt en af de to hormonbehandlinger, mens de resterende kvinder var en kontrolgruppe. Kvinder med endometriose eller PCOS deltog ikke i studiet.

Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ hver fredag der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.