
Bliver du ofte flov over din partner? Denne samtale kan løse problemet

Foto: Unsplash
Dynamikken mellem jer to fejler ikke noget. Stemningen er god, I griner sammen, og du kan slappe af i hans selskab. Men så bliver I inviteret til en fødselsdag - og du kan mærke stressen boble.
Følelsen fra sidste fest står stærkt i hukommelsen: "Kan alle se hvor flov jeg er lige nu? Er det bare mig der synes han er pinlig, eller synes alle andre det også?"
– At blive flov over kæresten er mere almindeligt end mange tror. Det er faktisk årsagen til en del brud, siger psykolog Ingrid Blessom.
Hun har mødt mange par i terapirummet som kæmper med netop det.
Hvad går igen hos parrene?
- Nogle oplever at kæresten ikke taler med deres venner, virker overlegen og uinteresseret. Andre synes partneren fylder for meget og fremstår pralende.
De fleste af os har vel måske mærket følelsen på et tidspunkt? Den skamfulde snigende forlegenhed som starter en lang tankerække af grublerier. Og det gør ekstra ondt, når følelsen skyldes den du elsker mest.
Til trods for at Ingrid Blessom fortæller at det faktisk er ret almindeligt at blive flov over kæresten, er det meget sjældent man hører nogen sige det højt.
Det er tabubelagt
- Hvis det er så almindeligt at blive flov over sin bedre halvdel, hvorfor hører vi så så lidt om det?
- Det er nok meget tabubelagt, men skam er menneskeligt. Det er alligevel frygteligt smertefuldt og svært. I terapirummet er det gået begge veje, nogle er kommet igennem det, mens andre har gjort det forbi. Så handler det gerne om fundamentale forskelle i værdigrundlaget.
Når det handler om hvad man bliver flov over, vil det variere, men det er ofte forbundet med sociale situationer. Ifølge psykologen er der for eksempel mange par som har én side hjemme og én side ude blandt andre.
– Pludselig er han meget pralende, fylder meget og alt fokus er på ham. Eller modsat - han trækker sig helt tilbage, bliver stille og virker uinteresseret i dine venner.
Lyder det bekendt?
Ifølge Ingrid Blessom kan forlegenheden komme af at han drikker for meget. Eller hans påklædning.
– Egentlig alt der går ind under: "Han er ikke sådan som man ønsker han skulle være", forklarer hun.
- Men vi ved jo at man ikke kan ændre et menneske. Så hvad skal man gøre?
- Man kan godt sige: "Jeg ville ønske at du talte lidt mere med mine veninder eller at du drak tre øl i stedet for fem". Man kan tale om det på forhånd. Det der ofte bliver et stort problem i en relation, er hvis det handler om værdier eller politik, fastslår Blessom.
"Lige børn leger bedst"
Vi har alle hørt ordsproget: "lige børn leger bedst", og ifølge psykologen er der noget om det. Hun mener det unægteligt er nemmere hvis kæresten ligner dig, din vennekreds og din familie. Alligevel er der også noget der hedder: "modsætninger tiltrækker", og måske fungerer det godt i parforhold. I diskuterer ikke politik og værdier, men er enige om at respektere hinanden.
Men når I så træder ud af hjemmet, dukker det op: Diskussionen om, hvilket parti der bør styre landet, hvilke mærkesager der er vigtige – og du ved, at hans synspunkter også skurrer i ørerne på dine venner.
– Det kan skabe gnidninger, især hvis man står meget forskelligt. Man kan ikke ændre en andens personlighed eller værdisæt, men man kan godt sige: "I det her selskab er der nogle emner, der er følsomme – det ville være rart, hvis du lod være med at tage dem op."
I en undersøgelse, som vi tidligere har omtalt, fremgår det, at par i langvarige og lykkelige forhold ofte minder meget om hinanden. Forskningen peger i høj grad på, at "lige børn leger bedst".
– Værdier er en vigtig del af vores relationer. Folk har en tendens til at tro, at deres egne værdier deles af dem, de er tæt på – og de søger relationer med mennesker, der ligner dem selv, har Jie Liu, medforfatter til undersøgelsen, tidligere udtalt.
Store forskelle i værdisyn kan være en udfordring, bekræfter Ingrid Blessom, men det er muligt at få det til at fungere.
– Det kræver, at man møder hinanden med respekt, og at man forstår, at forskellene ikke handler om, hvorvidt man elsker hinanden eller ej.

Det kan du gøre
– Hvad hvis vi vender det om: Din kæreste skammer sig over dig – og du mærker det. Hvordan føles det?
– Følelsen af, at nogen ikke er stolt af dig, kan være skræmmende. Begge kan sidde med tanken: "Har jeg valgt den rigtige partner?" Det kan være alvorligt, hvis den ene skammer sig over den anden, siger Ingrid Blessom.
Ofte ender det med, at man får to forskellige liv, forklarer hun. Ét derhjemme med kæresten – og ét ude med vennerne. Og det kan skabe problemer.
– Det er vigtigt, at par laver ting sammen udenfor hjemmet. Hvis forholdet er godt, kan sociale sammenhænge faktisk give energi og styrke relationen.
Et andet vigtigt aspekt, ifølge Blessom, er, hvis man oplever, at man gang på gang bliver pinligt berørt – uanset hvilken kæreste man har.
– Hvis du skammede dig over din tidligere kæreste og den før det – og du ser et mønster – kan det handle om din egen usikkerhed. Mange med social angst kæmper med det, fordi de er så bange for selv at dumme sig – og den frygt smitter af på kæresten. Hvis man er tryg i sig selv, tænker man måske mere: "Nå, så sagde han dét – så må de tage dén diskussion."
Uanset hvor flovheden kommer fra, er der ingen tvivl om, at det er en svær følelse.
– Så hvad kan man så gøre når flovheden melder sig?
– Stop tankemylderet. Lad være med at fokusere på, at han dummede sig ud. Ofte fylder pinligheden så meget, at man lukker sig om sig selv og glemmer omgivelserne. Det er ikke sikkert, at de andre oplever situationen som pinlig – så mind dig selv om det.
Denne artikel blev først bragt hos KK.no, som også er en del af Aller Media. Dette er en redigeret og oversat version.

Er du i et forhold og har fået et crush på en anden? Det her skal du være opmærksom på, siger parterapeuten
Udvalgt indhold

Vi har fundet noget, vi ikke regnede med at finde, sagde lægen efter scanningen. Pernille var i chok

Psykologen kalder ham 'Peter Pan-manden': "Det er svært at få sådan en mand til at ændre sig"
