par
Liv

Forskning afslører: Lykkelige par matcher på disse tre punkter

5. januar 2024
Af Amalie Solnørdal Nærø, kk.no. Oversat af redaktionen
Arkivfoto: Unsplash
Leder du efter opskriften på det lykkelige og livslange parforhold? Så er der i hvert fald nogle personlighedstræk, der er vigtige, at vi matcher på, mener eksperter.

"Lige børn leger bedst" eller "modsætninger mødes"?

Det kan diskuteres. Forskellige egenskaber og personlighedstræk kan gøre, at vi supplerer hinanden meget godt, men forskning peger samtidig på, at hvilke specifikke personlighedstræk der er ens og forskellige, spiller en rolle.

En undersøgelse, offentliggjort i the Journal of Research in Personality og omtalt i Psychology Today, afslører hvilke personlighedstræk, der deles af par i lykkelige, langvarige forhold.

Samtidig giver parterapeuter her deres bud på, hvilke personlighedstræk det er afgørende, at vi matcher på.

Det viste undersøgelsen

Først og fremmest: Folk, der er i lykkelige og langvarige forhold, ser ofte deres partner som én, der minder ret meget om dem selv, viser resultaterne af studiet, som i høj grad hælder mod "lige børn leger bedst"-tilgangen.

Lighed i flere personlighedstræk går igen som vigtige i studiet – blandt andet hvor pligtopfyldende og ekstroverte vi er – men det er særligt tre træk, der synes at spille ind på kvaliteten af forholdet:

Ærlighed, ydmyghed og åbenhed for erfaringer.

Ifølge forskerne består ærlighed og ydmyghed i denne sammenhæng af disse karakteristika: At være ærlig, loyal og oprigtig – i modsætning til at være pralende, hyklerisk og prætentiøs.

Åbenhed for erfaringer beskriver det at være nysgerrig, kreativ og intellektuel – i modsætning til at være eksempelvis fantasiløs og konventionel.

Men hvorfor er netop disse træk så vigtige? Fordi de har en stærk sammenhæng med personlige værdier, mener forskerne.

For eksempel handler ærlighed og ydmyghed om at have ens værdier, når det kommer til loyalitet, social retfærdighed og ligestilling – mens åbenhed for erfaringer blandt andet handler om, hvad kreativitet, nysgerrighed, frihed og traditioner betyder for os.

– Værdier er en vigtig del af folks forhold. Folk har en tendens til at antage, at deres værdier deles af dem, de har nære relationer til, og de har en tendens til at udvikle relationer med dem, der har værdier, der ligner deres egne, udtaler Jie Liu, medforfatter af studiet.

Vi har fået eksperthjælp fra par- og familieterapeut Kate Elin Søyland, som driver online praksis og privatpraksis i Sandnes, Norge, og parterapeut Trine Huseby, som driver en fagblog og deler teknikker og inspiration til par.

Hvor vigtigt mener du, det er, at vi matcher på ærlighed, ydmyghed, åbenhed for erfaringer? Ifølge studiet handler det jo meget om vores værdier?

– Jeg tænker, at nogle ting er vigtigere end andre, for eksempel ærlighed. Forskning viser, at den vigtigste egenskab kvinder søger hos en mand, er pålidelighed. Vi ved også, at for mænd er troskab særligt vigtigt. Når alt kommer til alt, handler det om tillid, som jeg tror er afgørende for et godt forhold over tid, siger Trine Huseby.

Hun fremhæver psykolog Sissel Grans teorier om det langvarige forholds tre faser. Ydmyghed og evnen til forsoning er en succesfaktor for, at et langvarigt forhold kan klare alle faserne.

– Det kan være det, der skal til for at forstå hinanden, tilgive og blive venner igen – at "reparere" – gang på gang, siger Trine Huseby.

Også åbenhed for erfaringer kan have stor betydning, understreger parterapeuten:

– For stor forskellighed her kan føre til, at den ene oplever forholdet som begrænsende, mens den anden oplever et kontinuerligt pres. Men vi ser også par, der tilpasser sig og finder en balance.

Par- og familieterapeut Kate Elin Søyland påpeger først og fremmest, at om matchet er godt eller mindre godt, også handler om, hvornår vi evaluerer det.

– Er forholdet nyt, og I er forelskede, vil I have en anden vurdering, end når I er etablerede, og hverdagen for alvor har ramt. Der kan forskellige personlighedstræk have en tendens til at blive forstærket negativt modsat til i starten, hvor vi har en tendens til at se mere positivt på forskellene.

I terapirummet oplever Søyland, at visse sider af nogle personer hindrer nærhed og intimitet eller god kommunikation:

– Men det behøver ikke at betyde, at det også er et problem i en anden relation. Det vil sige: Måske er det bare matchet, der er forkert. Ofte ser du det tydeligt, når du finder sammen med en ny partner, der matcher din personlighed, dine værdier og din idé om "det gode liv" bedre – der falder tingene på plads for mange.

Men Søyland minder også om, at forskellige personlighedstræk gør, at par kan supplere hinanden bedre og ikke mindst lære af hinanden.

Søylands kliniske erfaring peger på, at det er vigtigt, at et par matcher på åbenhed og ærlighed, især når det kommer til at kommunikere, hvad de føler. Er de forskellige her, kan det give udfordringer.

Den ene kan ende med at føle sig ensom, fordi den anden ikke vil snakke. Den anden kan derimod føle, at alt bliver gjort til et problem, og at partneren aldrig bliver tilfreds.

Søyland fremhæver den anerkendte psykolog John Gottman, der har forsket i parforhold i over 40 år – han siger, at visse problemer er uløselige.

– Jeg tænker, at dette hører til i en sådan kategori – det er ikke muligt at ændre personlighed natten over. Det handler blandt andet om, hvem vi er, og hvor vi kommer fra, hvad vi har lært gennem vores familie og opvækst som det "rigtige", forklarer hun.

Det er vigtigt, at parret har et fælles projekt, der binder dem sammen, understreger Søyland.

– Det kan for eksempel være et godt sexliv, eller at begge elsker at rejse.

Søyland påpeger, at meget også handler om, hvem vi bliver i forholdet – alle får jo forskellige sider frem i os.

– Derfor er det vigtigt at huske på, at åbenhed og god kommunikation ikke udelukkende er noget, man har eller ikke har; det er relationelt – derfor er det ikke kun matchet, der er vigtigt. Parforholdskvaliteten handler også om relationsopbygning.

– Vi fokuserer tit på partneren – "har jeg valgt forkert?" – i stedet for at se på samspillet og ikke mindst, hvad vi selv bidrager med i samspillet.

Det er ikke nødvendigvis selve matchet, der afgør, om forholdet lykkes eller ej. Meget handler om tilpasning.

Søyland forklarer, at det, der sker i mange parforhold, er, at kun den ene part tilpasser sig den andens værdier og personlighed. Nogle tilpasser sig for meget, så det går på bekostning af egne værdier og behov.

– Og så er der tale om et forhold, der er mere præget af en facade eller det at "holde ud", end et sundt, bæredygtigt, ligeværdigt kæresteforhold.

De vigtige personlighedstræk

Vi spørger også terapeuterne, der dagligt møder par i forskellige livsfaser og udfordringer, om hvilke personlighedstræk de mener, det er vigtigt, at vi matcher på.

– Det er vigtigt at matche på åbenhed, nærhed og intimitet og det, du selv synes, er vigtigst i et forhold, mener Søyland.

Hun understreger, at alle par er forskellige, men det, hun ser i terapirummet, handler om værdier: Er det "det gode liv", arbejde og karriere, der er vigtigst, eller alt det, der sker efter arbejdet – familien og alt, hvad der sker der?

– Der er også par, der siger begge dele, men det ene vil ofte dominere over den anden værdi. Hvis vi siger, at familie er vigtig, men ikke prioriterer det, er det mere et ideal end en værdi. Forskellige personer og personlighedstræk vurderer værdier forskelligt. Det er det, der er så spændende.

Søyland fremhæver flere ting, hun mener, det er vigtigt, at vi holder fast ved: Er du aktiv, eller foretrækker du et roligt liv? Er du ekstrovert, eller mere indadvendt? Her er det vigtigt at finde et rigtigt match, understreger Søyland, så du ikke sætter dit liv på pause, fordi kæresten kun vil være hjemme og se tv.

– Det, der er "det gode liv" for den ene, kan være helt forkert for den anden. Hvis du er mere introvert, vil du have andre behov end en, der er ekstrovert. Begge er sociale, men på hver deres måde. Er du optaget af et trygt og stabilt forhold, eller søger du spænding og spontanitet – så taler vi ofte om to forskellige parforhold.

– Elsker du at planlægge eller tage tingene, som de kommer? Har I forskellige ønsker og behov, kan det hurtigt skabe udfordringer, for eksempel når I skal planlægge en god ferie eller en dejlig weekend.

Søyland minder om, at nogle også får et godt liv sammen selv med disse forskelle. Igen handler det om graden af forskellighed og viljen til at tilpasse sig.

Trine Huseby peger på tre faktorer, det er vigtigt, at vi matcher på:

  • Evne til affektintegration – kort sagt: hvor godt man mestrer egne følelser
  • Evne til mentalisering – kort sagt: se sig selv udefra og andre indefra
  • Evne til tilknytning – kort sagt: være sig selv og være der for den anden, forpligtelse og loyalitet

– Hvordan vi fungerer på disse områder, hænger sammen med både personlighed, opvækstvilkår og personlige erfaringer. Et dårligt match her er noget af det, der skaber friktion og frustration og sender par til terapi – for at få det til at fungere bedre, fortæller Huseby.

Er det vigtigt, at vi har disse ting i baghovedet, når vi leder efter en partner?

– Hvis man søger en sjæleven og en livsledsager, kan det være en fordel at være bevidst om det. Men under normale omstændigheder, hvor man matcher, dater og ser, hvordan tingene udvikler sig naturligt, tror jeg, det kan være en stor nok udfordring at forsøge at være sig selv – hvilket trumfer de fleste datingtips, siger Huseby.

Søyland mener, at vi ikke skal undervurdere, at vores personlighed påvirker relationer – både positivt og negativt.

– Men vær nysgerrig og åben. Hvad kan du lære om dig selv og dine værdier og behov?

Derudover anbefaler hun at udfordre dig selv lidt:

– Hvad er for eksempel dine tre mindst flatterende træk, når du er i et parforhold? Og hvad tror du, din partner ville sige?

Finder du det rette match – I behøver ikke være ens, finder du også mere livskvalitet.

Forskning viser jo, at sunde og gode relationer giver os både mere lykke og bedre helbred, påpeger Søyland – en win-win-situation!

Søyland råder dig til at tænke tilbage på tidligere forhold og se, hvilke træk du synes er vigtige at være ens på, og hvilke der er bagateller.

– Så kan du undgå mange udfordringer i parforholdet og brud – ved at reflektere over dine erfaringer med relationer.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også