
Da hendes virksomhed havde vokseværk, tog hun en kontroversiel beslutning

Foto: Privat
Hendes kollegaer kom på arbejde i deres biler, men Sundra Essien cyklede. Det var så uvant i det texanske advokatfirma, at de måtte lave en særlig parkeringsplads til hende.
Og det var ikke det eneste, der fik Sundra Essien til at skille sig ud. Hun var en af de yngste, hun var sort, og så var hun kvinde.
I dag har Sundra Essien skiftet det texanske olie- og gasadvokatfirma ud med sin egen lille virksomhed på Vesterbro.
Men hun er stadig ikke helt som de fleste andre. Og det er hendes virksomhed, Isangs Hair and Body, der laver og sælger bæredygtige skønhedsprodukter, heller ikke.
For selvom om firmaet, som Sundra stiftede for 12 år siden, leverer overskud hver måned, drømmer hun ikke om at udvide eller vækste sin forretning.
Hun beskriver sit firma som small by choice, small by design.
Sådan har det ikke altid været. Tidligere leverede firmaet til flere forskellige forhandlere rundt omkring i Europa. Sundra havde lært, at en virksomhed enten er i vækst - eller også er den langsomt ved at dø.
– Der er en masse skridt, man som virksomhed bør gøre. Men vi har kigget på dem, og så er vi løbet i den fuldstændige modsatte retning. Vi har vores produktion i en meget dyr by, i et lille lokale, og vi laver alle vores produkter med hænderne. De valg begrænser os helt naturligt.
Sundra blev klar over, hvilke værdier hun ønskede, at firmaet skulle bygge på, og besluttede sig for at nedskalere. Derfor leverer hun ikke længere til udenlandske forhandlere.
Virksomheden valgte at stoppe leverancerne til udenlandske forhandlere, da væksten begyndte at udvaske deres kerneværdier.
De fik sværere ved at holde kontakten, den unikke historie om produktet druknede og deres produktion, som bevidst er lille og håndlavet, kunne ikke følge med uden at udvide. I stedet valgte de at holde fast i idéen om at være en lille virksomhed, der inspirerer ved at vise, at man godt kan trives uden at vækste.
Invest in Women
En investering i kvinder er en investering i fremtiden. Derfor uddeler femina i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp en pris til kvindelige danske iværksættere. En af de nominerede er Sundra Essien og hendes virksomhed Isangs.
Prisen uddeles som en del af projektet "Invest in Women", som Folkekirkens Nødhjælp står bag. Som en del af projektet har Isangs udviklet en særlig sæbe med navnet solidarity soap. Sæben indeholder 3 ingredienser - økologisk, fair trade olivenolie fra Palæstina, shea butter fra et kvinde cooperativ i Ghana og og Babassu butter fra et kvinde cooperativ i Brasilien.
Organisationen arbejder for at styrke kvinder og pigers rettigheder og støtter i den forbindelse kvindelige iværksættere med ansvarlige forretningsmodeller, etablerer spare-lånegrupper for økonomisk selvstændighed og bekæmper kønsbaseret vold, da alle har ret til at bestemme over eget liv og krop.
Du kan støtte Invest In Women-projekter med et valgfrit beløb på MobilePay nr. 338 489.
Men kunne I ikke gøre en større forskel, hvis I var større?
– Nej, for en stor del af problemet er størrelse og vækst. Den indflydelse, vi ønsker at have, er ikke baseret på vores størrelse, men faktisk på det modsatte. Fordi vi er en lille virksomhed, der bare fungerer – og så håber vi, at vi kan inspirere andre virksomheder.
– Problemet er, at virksomheder, der vil blive større, konstant har behov for at skabe kunder, og derved bidrager de til overforbruget. Samtidig er det også et problem, at penge og magt koncentreres i få store virksomheder, på bekostning af andre. Derfor er det vigtigt, at fjernet fokus fra altid at skulle vækste virksomheder.
– Nogle virksomheder forsøger at skabe et konstant behov for produkter hos deres kunder. De sælger en idé om, at vi aldrig kan være tilfredse med det, vi har, og det får os til at bruge ting i kortere og kortere tid, inden vi smider dem ud. Det er så ødelæggende.
Det betyder også helt konkret, at hun oplærer sine medarbejdere i, at de ikke skal sælge et produkt, blot for salgets skyld. Det kan virke ganske ulogisk for en virksomhed. Men for Sundra Essien og hendes firma virker det.
– Jeg har en lille virksomhed, som leverer stabilt. Jeg ønsker ikke, at vi skal vækste og blive større, for det løber fint rundt, som det gør nu. Jeg får mulighed for at skabe gode relationer med vores kunder, vi har mulighed for at fordybe os i udviklingen af produkterne, og jeg har tid til min familie, fortæller Sundra.
Sundra Essien har både læst en bachelor i Bachelor i Business Administration, er startet med at læse til læge, og så er hun uddannet advokat og har blandt andet arbejdet som menneskerettighedsadvokat for en NGO hvor hun samarbejdede med FN.
Det var netop fra hendes tidligere job som menneskerettighedsadvokat, at hun har erfaret, at det skaber den største forskel hos lokalbefolkninger, når ændringerne kommer nedefra, og altså ikke oppefra med lovgivninger.
Derfor arbejder Isangs også sammen med små kooperativer, blandt andet et kvindekooperativ i Ghana og et i Brasilien.
– Når de grundlæggende behov er opfyldt, er folk på mange måder i en langt bedre tilstand til at kæmpe for de større rettigheder, der giver mening for dem – på de måder, der giver mening for dem.
Hun sammenligner det med, at det ikke nytter noget, at man laver lovgivning om, at piger og kvinder skal have mulighed for uddannelse, hvis de stadig skal gå 10 km efter vand.
Hvordan kan det være, at det blev hår- og kropspleje, som du er endt med at lave?
– Jeg synes, at hår og kropsplejekemi er ret fascinerende, sjovt og praktisk. Det er spændende, fordi alle bruger det, uanset hvor man er i verden. Det kan være sæbe til at vaske hænder, shampoo til at vaske hår, eller tandpasta, svarer Sundra og tilføjer:
– Både det gode og det dårlige ved vores samfund bliver på en eller anden måde berørt af kosmetikindustrien. Det gælder uanset om vi taler om problemer i forsyningskæden, mangel på information set fra et forbrugerperspektiv, misinformation og desinformation, overforbrug – og en masse andre problematikker.
Gennem hendes tidligere erfaring lærte hun på et tidspunkt at lave sæbe i junglen. Efter gamle traditioner og med de ingredienser, der var til rådighed lokalt. Senere kom hun hjem, og fik også erfaring med at lave sæbe med udgangspunkt i moderne kemi. De to tilgange har hun nu kombineret, når hun står og handlaver sine egne produkter, i et kombineret showroom, butik og produktion på Vesterbro.
– Så mange af de ting, vi gør, er på mange måder lidt simple.
Da hun er på vej ud ad døren, fortæller hun mig, at hun skal ind og lave sæbe den eftermiddag. Og selvom hun har gjort det i 12 år, så glæder hun sig stadig til det.

Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ hver fredag der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.
Udvalgt indhold

Onsdag aften fik Johanne en regning fra sit elselskab. Troede hun. Det viste sig at blive starten på et mareridt

Disse kendetegn findes hos par, der igen og igen havner i dårlige perioder
