
Bestemt type af juice kan måske mindske risikoen for tarmkræft

Foto: Gabriel Gurrola/Unsplash
Hvert år får cirka 4.000 danskere ende- eller tyktarmskræft. Det er dermed en af de hyppigste former for kræft.
Nu skal et klinisk studie besvare, om gulerødder har en positiv effekt på at undgå tarmkræft. Forskning på dyr har nemlig påvist den positive effekt, og det har de første spæde forskningsresultater på mennesker faktisk også, skriver Berlingske.
- Vi kan se, at efter 14 dage med gulerodsjuice hæmmes relevante receptorer i kræftcellen. Så det passer 100 procent med vores forventning, siger Gunnar Baatrup, professor ved Syddansk Universitet.
Derfor er der god grund til at undersøge det nærmere.
Det nye kliniske studie er randomiseret og består af 400 forsøgspersoner, hvor halvdelen af dem hver morgen i et år skal drikke 1 deciliter af en økologisk gulerodsjuice, specielt udviklet til forsøget.
Man kunne fristet til at forestille sig et billede af en helt orange juice, men der er faktisk tale om de gule gulerødder og endda en helt specifik sort, der hedder Yellowstone. De indeholder nemlig højere mængder af stofferne falcarinol og falcarindiol, der kan hæmme væksten af kræftceller.
Når året er gået, skal forskerne se, om der er en lavere forekomst af kræft hos de deltagere, der drak juicen.
Gunnar Baatrup er meget optimistisk og forklarer, at han håber, det bliver det endelige bevis på, om der er en sammenhæng mellem gulerødder og en mindsket risiko for tarmkræft.
