rent tøj
Stil

Eksperterne svarer: Skal du vaske dit tøj, hver gang du har haft det på?

23. juli 2019
af Amalie Solnørdal Nærø, kk.no
Foto: Panthermedia
Hvis du skærer ned på tøjvasken, gavner det både miljøet, pengepungen og tøjkvaliteten.

Det er vigtigt for de fleste af os at have rent tøj på, der ikke lugter af f.eks. sved.

Tøjvask er en vigtig del af den personlige hygiejne, men det er meget muligt, at du vasker dit tøj mere, end du egentlig behøver.

Der er også forskel på, hvor ofte du bør vaske, alt efter hvilken beklædningsdel, vi taler om.

Leder af den norske Orkla Forbrukerservice og ekspert på forbrugersitet Plusstid.no, Malin Skaar, fortæller, at mange generelt vasker deres tøj for ofte i forhold til, hvad der er nødvendigt.

- Det er nemt bare at smide tøjet til vask efter én gangs brug uden at tænke over, om det kan bruges en ekstra gang, inden det vaskes. Særligt af miljøhensyn bør man overveje en ekstra gang, om det har brug for at blive vasket, inden man smider det til vask, siger hun til kk.no.

Behøver vi overhovedet at vaske tøjet, før det lugter eller har pletter?

– Tøj, som vi bærer tæt indtil kroppen, kan godt trænge til at blive vasket efter en lang dags brug, mens man med f.eks. bukser og sweatre godt lige kan overveje en ekstra gang, om det er nødvendigt, før man smider det til vask, siger hun.

Så ofte skal du vaske forskellige beklædningsdele

Det er ikke altid lige let at vide, hvornår man bør vaske sit tøj. Der er også forskel på, hvilket stof, det er lavet af, og hvor ofte vi bruger tøjet. Jeans for eksempel – hvor ofte bør man egentlig vaske dem?

– Her bør man følge anvisningen fra producenten. Mange jeans mister meget farve, hver gang de vaskes, og for at beholde farven, er det en fordel at vaske dem så sjældent som muligt, siger Malin Skaar.

Så har vi andre typer tøj. Er der forskel på, hvor ofte vi f.eks. bør vaske toppe, sweatre, overtøj og uldtøj?

– Her er det en vurderingssag, men det er jo klart, at tøj, der sidder tæt indtil kroppen, har brug for at blive vasket oftere end andre typer tøj. En tætsiddende top skal vaskes oftere end en løs sweater, som man har på over en t-shirt, siger hun.

– Overtøj behøver måske én vask i løbet af sæsonen, og måske inden, man pakker det væk igen. Uld er selvrensende, og kan udsætte en eventuel vask ved at hænge det til luftning i nogle timer i stedet.

– Et lille tip er også at bruge et kort program på vaskemaskinen, hvis man har tøj, der ikke er rigtig beskidt, men bare trænger til en opfriskning, siger Malin Skaar.

Du har nok også hørt, at du ikke bør fylde vaskemaskinen helt til randen, når du vasker? Det stemmer til en vis grad.

– Det er vigtigt, at maskinen fyldes på en måde, så man ikke vasker mange gange med få ting. For at få en effektiv vask, skal maskinen ikke fyldes helt op, men den kan sagtens rumme mere end en halv maskinfuld.

– Tjek, at du kan få en hånd ind på højkant i maskinen, så er den passende fuld. Hvis ikke, så skal du tage noget tøj ud af maskinen. Undtagen en uldvask – det bør man kun vaske med en halvfuld maskine.

Vaskehyppigheden er gået kraftigt op

Forsker ved det norske Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet, Ingun Grimstad Klepp, forklarer at vaskehyppigheden er gået kraftigt op over tid, og at tøjvask belaster miljøet gennem energi-, vand- og kemikalieforbrug.

Det tjener mange gode formål at nedbringe vaskehyppigheden, men Ingunn Grimstad Klepp understreger, at der også findes gode grunde til at vaske forskelligt tøj.

Hvilket materiale, tøjet er lavet af, har meget at sige for vaskehyppigheden.

En af grundene til at vaskehyppigheden går op, er, fordi meget af vores tøj er lavet af syntetisk materiale, og det lugter og bliver beskidt hurtigere end naturmaterialerne, især uld, siger hun.

Det er på mange måder klogt at vaske sit tøj sjældnere, men det er jo heller ikke rart at gå med tøj, der lugter af sved. Hvis man ønske at vaske mindre, kan man ændre på nogle ting. Træningstøj er et eksempel:

– Træningstøj vaskes ofte efter brug. Træner du meget, bliver det til meget tøjvask. Vil du vaske mindre, kan du overveje at købe træningstøj i uld. Så det kræver en form for planlægning eller indsats, siger Ingunn Grimstad Klepp.

Hun påpeger, at en god del tøj vaskes unødvendigt, for eksempel som en måde at rydde op på.

Vi er måske usikre på, om tøjet er beskidt eller ikke, og så smider vi det i vaskemaskinen, imens vi rydder op. Bedre opbevaringssystemer for beskidt og rent tøj kan derfor hjælpe til, du vasker mindre.

Et andet vigtigt aspekt når det kommer til tøjvask er selve hovedformålet med, at vi vasker tøj: Vi ønsker jo at være pænt klædt på og ikke lugte af sved.

Lugt er vanskeligt at måle og vurdere. Hvis man tror, noget lugter, er det lettest at vaske det.

Denne sociale sikkerhed er et element, som nok øger hyppigheden af tøjvask, siger Ingunn Grimstad Klepp.

Læs også