https://imgix.femina.dk/media/55a49d539c214b1990ad47395caa2f4c.jpg
Skønhed

Elsk din krop som den er

8. juni 2012
af CHARLOTTE INGVARTSEN –
Foto: HANNE FUGLBJERG, MAJ-BRIT LARSEN BEHI
Det handler ikke om at have den perfekte krop, men om at føle sig fuldendt i den krop, du har.

I svømmehallen sammen med andre kvinder er det ikke noget problem. Men hjemme i soveværelset sammen med en mand, er det straks sværere: At være nøgen og føle sig godt tilpas imens.

Mange kvinder føler sig ganske enkelt ikke smukke og sexede i bar figur. Det går ud over selvværdet, lysten og intimiteten i dobbeltsengen. Psykolog Rasmus Olsen og stylist Jim Lyngvild deler ud af deres bedste råd til, hvordan du slutter fred med din krop og lærer at elske den - præcis, som den er.

Kvinder skal ikke spejle sig i modeller

"Man skal være sexsymbol over for en mand, men sådan føler man sig ikke. Det hænger sammen med, at modebladene dikterer, hvordan vi skal se ud: Man bliver bombarderet med slanke, unge, lækre mennesker. Når man ikke selv ser sådan ud, føler man sig ikke attraktiv," mener Jim Lyngvild, der er stylist og studievært. Han er bl.a. kendt fra Kanal 4's programserie "Skøn som du er", der handler om at elske sin krop, som den er - uden skrappe slankekure og skalpeller.

Jim Lyngvild

Navn: Jim Lyngvild
Job: Modeekspert

Han er ikke i tvivl om, at kvindeidealet påvirker kvinders selvværd i soveværelset. "Mange kvinder vil have lyset slukket under sex, fordi de ikke føler sig smukke. Typisk er kvinder utilfredse med deres mave, bryster og "ridebukserne" på siden af lårene. Steder, hvor kvinder naturligt har fedtdepoter, og som netop gør dem til kvinder," pointerer Jim Lyngvild.

Han ønsker at åbne kvinders øjne for, hvordan skønhed hænger sammen med at fokusere på sine fortrin frem for at ville være noget, man ikke er. "I stedet for at bestræbe sig på at se ud som 1 % af verdens befolkning, hvorfor så ikke hellere se ud som de 99 %? Det er det mærkelige ved, at vi spejler os i modellerne," siger han.

Læs artiklen : Jim Lyngvild - "Mænd vil have kurvede kvinder"


Samfundets idealer har negativ effekt på kvinder


"Den udstråling, som vi selv skaber indefra, kan ingen tage fra os" Psykolog Rasmus Olsen kalder idealet for "samfundsmæssige, dominerende fortællinger" om kroppen, som vi kvinder identificerer os med, men med negativ effekt. "Jo mere man identificerer sig med de dominerende fortællinger, jo sværere bliver det at frigøre sig fra dem,"
siger han. For sammenligningen med et idealbillede medfører utilfredshed over ens eget udseende, og det skaber smerte og lidelse over at have en "forkert krop", mener Rasmus Olsen.

Psykologisk beskæftiger han sig med, hvordan vi mennesker på den måde skaber bestemte fortællinger om os selv med konsekvenser for vores selvopfattelse. Fortællinger, som bl.a. er stykket sammen af personlige oplevelser og de samfundsmæssige dominerende fortællinger. "Jeg tror på, at vores mentale tilstand og kroppen er forbundet. Dvs. man skaber sig en identitet ud fra den måde, man omtaler sin krop på. En kvinde, som ikke har det godt med sin krop, har skabt en fortælling, som ikke giver hende tilfredshed," siger Rasmus Olsen.

Se galleriet : 7 kvinder der elsker deres bryster på godt og ondt

Kvinders utilfredshed med deres udseende bliver en selvopfyldende profeti

Ifølge ham risikerer utilfredsheden over ens udseende at blive en slags selvopfyldende profeti, fordi man konstant søger bekræftelse i sin selvopfattelse. Den følelsesmæssige negative spiral kan også gå ud over forholdet til mænd.

"Når hun er sammen med en mand, vil det eneste, hun lægger mærke til, være et skævt blik eller en berøring han ikke gjorde. Hun vil se det, som bekræfter hende i sin egen tro på, at hun har en grim krop. Men det er en ufattelig magt at lægge over på et andet menneske. For en mand kan ikke tage ansvar for, hvordan hun skal have det med f.eks. sine bryster," siger Rasmus Olsen.

Rasmus Olsen


Navn: Rasmus Olsen
Job: Psykolog og coach, www.terapipartners.dk

Men, pointerer han, jo mere man holder fast i at definere sig selv på den måde, jo mere vil andre også se det. For det er det signal, man sender til omverdenen. Derved ender man som et offer for sin egen fortælling. Ifølge Rasmus Olsen er det op til en selv at beslutte, hvor længe man vil leve med den negative fortælling frem for at skabe en positiv.

En barriere er, at det kendte føles trygt. Også selvom det gør dig ulykkelig. Skridtet frem er, at man udfordrer sin egen fortælling, bl.a. ved at spørge sig selv, om ens selvværd er en selv værdigt. "Hvis man normalt siger til sig selv: "Jeg har grimme bryster", må man spørge sig selv: "Synes jeg, at jeg er min krop værdig, ved at fortælle mig selv det?" og "hvad giver det mig at sige det her til mig selv?" Reflekter over din indre stemme, og hvordan du tiltaler din egen krop," siger Rasmus Olsen.

Han opfordrer til, at man, i stedet for at bedømme sig selv ud fra nogle ydre definitioner af, hvordan den perfekte krop ser ud, selv definerer sin krop. Bl.a. ved at fokusere på det, som man er tilfreds med, f.eks. øjnene, benene eller et stykke af armen. Det handler om at øve sig i at være til stede i sin krop og acceptere den, som den er.

Se galleriet : Mød fem kvinder der elsker deres maver

Du er hvad du udstråler

"Man kan spørge sig selv: "Hvordan vil jeg gerne have det, når jeg er nøgen?" og "hvilke sætninger, oplevelser, personer eller historier støtter og motiverer mig i det mål?"," siger Rasmus Olsen. Han mener, at man på den måde relativt enkelt kan skabe en anden fortælling om kroppen, som gør en lykkeligere. For en kvinde, som har skabt en god fortælling om sin krop, har en udstråling og et selvværd, som ikke er til at pille af sammen med tøjet: "Den udstråling, som vi selv skaber indefra, kan ingen tage fra os. "Hvis en kvinde slapper af i sin krop, sin seksualitet og virker naturlig, så er det også det, andre vil se," siger Rasmus Olsen.

Jim Lyngvild mener, at det ikke kun er tøjet, kvinder skal blive bedre til at smide i soveværelset, men også moderrollen. For mange kvinder vælger sexdriften og lysten til at være lækker helt fra, når de får børn. "Efter at have født hænger maven og brysterne, eller de forsvinder helt. Så føler man sig måske ikke så lækker over for sin mand. Men lad være med at bruge børn som en undskyldning for ikke at have lyst. Fokuser på, hvad det er, manden i sin tid faldt for: Dig! Som regel har det ikke noget med kroppen at gøre," siger Jim Lyngvild.

Skab kontakt med din krop

Øv dig i at være til stede i kroppen, lyder rådet fra psykolog Rasmus Olsen. For ved at mærke din krop, bliver du mere tilfreds med den. En god måde at mærke sin krop på, er ifølge Rasmus Olsen, at lægge sig ned, lukke øjnene, og lade tankerne fokusere på en legemsdel efter den anden.

"Begynd f.eks. med at fokusere på højre hånd. Efter kort tid mærker man en varme og energi i hånden. Der er ikke noget mystisk i det. Gå fra hånden til at dvæle ved underarmen og videre til skulderen. Gå hele kroppen igennem på den måde. Fokuser evt. på enkelte kropsdele, som du er særligt glad for. Sig til dig selv: "Det er dem, der skal stråle ud af mig, når jeg står nøgen næste gang." Lad afslutningsvist en bølge af energi gå gennem kroppen fra tæerne op til hovedet," siger Rasmus Olsen. På den måde skaber man en følelse af velvære, som kommer indefra. Tilgangen til kroppen er ikke styret af et ydre billede af kropsidealer, men noget man selv definerer, forklarer Rasmus Olsen. Øvelserne er inspireret af den spirituelle lærer Eckhart Tolle, som med sin bog "Nuets kraft" giver nogle enkle redskaber til at komme i kontakt med sin krop og være i nuet.

Læs artiklen : Jim Lyngvild - Den største fejl jeg har begået mod kvinder


Jim Lyngvilds 6 bedste tricks til kvinder

  1. Brug hver dag tid på at øve dig i at være nøgen: Stil dig foran spejlet og fremhæv de positive ting, du kan lide ved din krop. Jo mere du fortæller dig selv, at du ser godt ud, jo mere tror du på det. Det er ren terapi, men husk at Rom ikke blev bygget på en dag.
  2. Find og brug kun spejle, hvor du føler, at du ser godt ud. I nogle spejle ser man fed ud.
  3. Naturligt eller skarpt lys er roden til alt ondt. Eksperimenter med kunstig, blød, gul belysning i soveværelset, på badeværelset osv.
  4. Tænk på vores mormødre, som gik rundt derhjemme i højhælede sko med pomponer. En lille ting, som gør, at man føler sig mere lækker. Høje hæle strammer kroppen op, fordi 25 % af musklerne bliver aktiveret.
  5. For mænd er de kvindelige former det interessante. Ikke om man har store eller små bryster, brede hofter, lille talje eller ej. Brug og fremhæv derfor dine kurver, f.eks. med lækkert undertøj, en corsage o.l.
  6. Giv los i soveværelset og lad være med at tænke på, hvordan du ser ud imens! Mænd er ikke andet end store drenge, så leg med ham. Efter en god gang sex stråler man, er mere glad, og øjnene skinner.

Skøn som du er - Bog af Jim Lyngvild

Jim Lyngvild har sammen med Karen Seneca udgivet bogen "Skøn som du er" (Nyt Nordisk Forlag, 199 kr.), der er baseret på tv-programmerne. Her får du masser af tips om tøj, krop, makeup og accessories. Se hvordan du får slankere talje, fyldigere barm, sammensætter farver og i det hele taget fremhæver dine bedste sider. Og så er den fyldt med flotte billeder. Køb den på nettet - klik på bogen.

Mød 3 kvinder fra "Skøn som du er"

Q mødte tre kvinder der hver især hadede deres krop, men ændrede deres selvopfattelse efter at have deltaget i Jim Lyngvilds program "Skøn som du er". De endte med at blive fotograferet nøgne - Se de skønne billeder herunder.


Navn: Line
Alder: 31 år
Job: Politibetjent
Privat: Single
By: Sundby


"Min krop ser jo helt harmonisk ud!"
"Vi kvinder vil gerne ligne modellerne. Vi føler os ikke pæne nok og har svært ved at vise os frem foran fyrene. Vi tror, at andre kigger på os og tænker grimme ting om os. Jeg har altid været ked af mine lår og maven. Derfor søgte jeg ind til programmet "Skøn som du er".

Jeg lærte, at jeg så mig selv langt mere kritisk, end jeg egentlig burde. At andre siger til en, at man har en pæn krop, får en til at tænke anderledes om kroppen. Pludselig så jeg mig selv på en helt anden måde. Før gik jeg aldrig i højhælede, men altid i sportstøj. Jeg fandt ud af, at jeg med den rette påklædning og et par høje sko føler mig feminin. Man må gerne fremhæve det, man har, som er godt, frem for at gemme sig i noget stort.

Jeg har nok altid skjult mine bryster, men nu er jeg glad for at vise, at jeg har kavalergang. Hvis du føler dig feminin fra top til tå, har du det også meget bedre indeni. Når man har det godt med sig selv, er man også gladere for sin krop. Da jeg så nøgenbilledet af mig selv, kunne jeg se, hvor harmonisk min krop ser ud. Nu retter jeg ryggen lidt mere, føler mig mere feminin og tror mere på mig selv."


Navn: Kristina
Alder: 31 år
Job: Fotograf
Privat: Kæreste og har to børn
By: Sh. Lyndelse


Yes-følelse af at se mig selv nøgen"
"Jeg har aldrig haft komplekser over at smide tøjet i svømmehallen eller syntes, at lyset skulle være slukket onsdag aften. Omvendt har jeg heller aldrig syntes, at jeg var vildt lækker. Engang var jeg et lille, veltrænet nips. Men så får man børn og lidt for travlt med madpakker, tøjvask og arbejde til at gøre noget ved sig selv. Før jeg fik børn, havde jeg skidegode bryster. De forsvandt efter fødslerne. Jeg har joket med at få silikonebryster. Jeg følte ikke, at jeg havde noget at vise frem. Så for mig handlede det om at finde ud af, at jeg er ganske udmærket, som jeg er. Da udsendelsen blev vist, kunne jeg godt se, at jeg havde bedømt mig selv meget større, end jeg egentlig er.

At betragte sig selv lidt på afstand giver et helt andet indtryk af, hvordan man ser ud. Man skal være åben over for at se sig selv, som andre ser en. I stedet for at se sig selv i det evindelige spejl og sige, "jeg har en delle her, og balderne hænger". For man ser alt muligt, som måske slet ikke er der. Da jeg så nøgenbillederne fra fotografen var det en yes-følelse. På den måde har jeg fået et nyt og bedre forhold til min krop: Den er ikke så ringe endda!"


Navn: Jeanette
Alder: 38 år
Job: Bygningsmaler
Privat: Kæreste og
har tre børn
By: Herrested


"Jeg troede, jeg var større, end jeg er"
"Efter at have født tre børn syntes jeg, at det hele var begyndt at hænge. Jeg var ikke glad for mit nøgne spejlbillede. Jeg havde et forvrænget billede af mig selv og troede, jeg var meget større, end jeg reelt er. Modebladene har en stor del af skylden
med 16-årige piger, som viser tøj til voksne kvinder. Plus al den sexfiksering, der er overalt i tv, radio og blade.

Som kvinde er man pornoobjekt og skal konstant fremstå som en pin-up-girl. Det sender et forkert signal om kroppen. Man må ikke kunne se, at den er brugt. På en måde har jeg ønsket at leve op til det idealbillede. Selvom det var en overvejelse, havde jeg samtidig en skræk for at gå under kniven og skulle repareres hvert 10. år. Nu har jeg opdaget, at jeg ser hammergodt ud af en 38-årig mor til tre at være. Det holder mig oppe.

Jeg klapper mig selv på skulderen og siger, at der er mange på 38, som gerne ville se ud som mig. Selvtilliden er kommet i top. Jeg retter mig op, som om jeg har et indre korset på. Jeg er blevet meget mere fri og er ikke ked af lys i soveværelset. Jeg er stolt af min krop, og den skal ikke under kniven.

Jeg synes, at alle kvinder bør give sig selv den gave at gå til en undertøjsspecialist. Man finder ud af, hvordan en bh skal sidde, og hvordan diverse buler forsvinder med det rigtige undertøj. Når tøjet sidder ordentligt, bliver du gladere for din krop. Når du har stor selvtillid med tøj på, har du det også, når du smider tøjet. Egentlig er det lidt, der skal til, for at ændre ens selvopfattelse."

Se videoen : Så meget bliver vi snydt af billedredigering

Læs også