Tøj klædeskab
Stil

Guide: Sådan rydder du op i dit klædeskab

5. marts 2018
af Jo Brand og Christina Forsberg
For stort tøj. For småt tøj. Og tøj, der ikke sidder, som der skal. Mange af os har tøj hængende, som vi egentlig ikke er glade for - men hvordan finder man hoved og hale i hvad skal ud - og hvad skal blive?

Har du også et par jeans bagerst i skabet, som du ikke har kunnet passe, siden du blev student, fordi du håber en dag at kunne være i dem igen? Og en kjole, som du beholder, fordi den er pæn, selvom den strammer ubehageligt, når du sidder ned?

Så kan du med fordel overveje, om det måske var tid til at sige farvel til begge dele næste gang, du rydder op. For hvis ikke vores ting bringer os glæde, bør vi ikke have dem. Det mener den japanske oprydningsekspert Marie Kondo.

Læs også: De smukkeste (og sjoveste) citater om kvindekroppen

Glæden bestemmer

”Hvad er hele formålet med at rydde op? Hvis det ikke er at sørge for, at vores hjem og de ting, vi har i det, kan bringe os glæde, er der efter min mening slet ingen mening med det. Det bedste kriterium for at beslutte, hvad der skal gemmes, og hvad der skal ud, er derfor, om det vil gøre dig glad og bringe lykke,” skriver hun i sin bog ”Magisk Oprydning”.

Og det er en proces, der godt kan tage tid.

”Du skal ikke bare åbne klædeskabet, kaste et hurtigt blik ind i det og beslutte, at alting i det giver dig glæde. Du skal tage hver eneste ting i hånden, én efter én. Din krop reagerer, når du rører ved et klædningsstykke. Den reagerer forskelligt på forskellige ting.”

Gemmer det på minder?

Q møder Marie Kondo i København, hvor hun uddyber:

”Hvis du f.eks. har tøj i dit skab, som ikke passer dig, må du spørge dig selv, om det vækker glæde. Hvis du gerne vil tabe dig og bruger tøjet som en motivation, er det fint at beholde det, men hvis tøjet gør dig i dårligt humør, bør du skille dig af med det. Find ud af, om du har et afslappet forhold eller et anstrengt forhold til det."

"Sid med tingen. Hav fysisk berøring med den. Det handler om at mærke efter: Hvad gør den ved dig? Hvordan har du det med den? Bringer den dig glæde? Mærk dig selv,” siger hun.

Orden på dit liv

Og når du begynder at gøre det, sker der mere, end at du bare får ryddet ud i dit skab. Ifølge Marie Kondo fører oprydning nemlig meget mere end orden med sig. Hun mener, at den måde, vi rydder op på, og sådan som der ser ud i vores hjem, er et spejl af det, der foregår inden i os.

Og ved at gøre noget ved ”spejlet” kan vi også ændre på det, der foregår inden i os. Sagt på en anden måde: Ved at rydde op omkring os, kan vi rydde op inden i os.

”Når du gennemgår, hvad du kan lide og ikke kan lide, bliver du også i stand til at gøre det, når det gælder andre områder af dit liv. På den måde gør oprydningsprocessen dig i stand til at få orden på dit liv. Du finder ud af, hvad du har brug for, og hvad du ikke har brug for. Du bliver bedre til at vælge de ting til i dit liv, du godt kan lide, og lærer at skille dig af med de ting, du ikke kan lide,” forklarer hun.

Læs også: Er dette opskriften på et lykkeligt liv? Læs de 4 stærke råd

Derfor gemmer vi på ting

Men hvorfor er det, at vi gemmer på ting, som giver f.eks. giver os dårlig samvittighed, eller som får os til at føle, at der er noget galt med vores krop?

”Grunden til, at vi har svært ved at smide en ting ud, er, at den en gang gav os glæde. Eller at vi tænker, at det kommer til at give os glæde. Men vi skal tænke, hvad der gør os glade nu, og ikke hvad vi tror, der giver os glæde om fem år,” siger Marie Kondo.

3 råd til at få styr på dit tøjskab

1. Ifølge Marie Kondo kan du med fordel gå frem i følgende rækkefølge, når du går i gang med at rydde op i dit skab:

Overdele (bluser, sweatre osv.), underdele (bukser, nederdele osv.), tøj der bør hænge på bøjle (jakker, frakker, dragter osv.), sokker, undertøj, håndtasker, andet tilbehør, tøj til særlige lejligheder (f.eks. badetøj) og sko.

2. Lad være med at gemme tøj, du ikke bryder dig om, fordi du kan bruge det som ”hjemmetøj”. Forstærk dit eget positive selvbillede ved at gå i tøj, du er glad for.

3. Hæng kun det tøj på bøjler, der har det bedst med at hænge. Resten af dit tøj bør foldes. Bl.a. fordi det sparer plads. Lad være med at rulle dine sokker og strømpebukser til kugler. Fold dem, så stoffet ikke bliver belastet.

Hvis du vil foretage den helt store oprydning

Hvis det ikke kun er dit klædeskab, men også dit hjem, der trænger til oprydning, foreslår Marie Kondo, at du får det hele overstået en gang for alle, og at du rydder op i en enkelt kategori for sig i stedet for f.eks. at tage et rum ad gangen. Logikken er, at vi ofte har de samme ting fordelt i flere rum, så hvis du f.eks. skal rydde op i dit tøj, giver det mest mening at tage det hele på en gang. Og så foreslår hun, at du tager kategorierne i nedenstående rækkefølge, så du starter med de nemmeste kategorier først. Det vil sige dem, der består af de ting, der oftest vil være nemmest at skille sig af med, så du får trænet din beslutningsevne og derfor vil have det nemmere, når du når til de sværere kategorier. Metoden er den samme: Behold kun det, der vækker din glæde.

1. Tøj

2. Bøger

3. Papirer (manualer, garantier osv.)

4. Småting (cd’er, kontorudstyr, ledninger osv.)

5. Ting med affektionsværdi

Når du rydder op så husk også:

• At lade være med at opmagasinere dit vintertøj om sommeren – og omvendt. Hav det hele fremme året rundt. Ellers glemmer du, hvad du allerede har, og køber nyt af samme slags.

• At ting ikke skal stables, men stilles på højkant. Når du gør det, fylder de hurtigt mere, og så bliver du nødt til at tage stilling til dem. Desuden skånes de mere, end hvis de stables.

• At holde dit opbevaringsudstyr simpelt. En skotøjsæske kan bruges til mange ting: Strømper, shampooer, rengøringsmidler, bageforme, der ikke bruges så tit osv.

Læs også: 17 modeller du bør følge på Instagram

Høst gevinsten af din oprydning

Når du har brugt tid på at smide ud, organisere og beslutte, hvor dine ting skal placeres, skal gevinsten høstes: mere ro i sindet. Marie Kondo understreger nemlig, at et rodet hjem ikke kun har en fysisk årsag.

Rodet skyldes som regel, at vi gerne vil afledes fra vores virkelige problem eller ængstelse. Hvilket omvendt indebærer, at vi får overskud til at tackle de ting i vores liv, der bekymrer eller stiller sig i vejen for vores drømme, når vi så kommer til bunds i det rod.

Med andre ord: Når dit hjem er ryddeligt, kan du tydeligt se de problemer, du har undgået (da dit rod “spærrede for” indsigten).

Kondo påstår direkte, at vores selvtillid og beslutningsevne vokser, når vi har taget stilling til hver en genstand i vores hjem – det er nemlig en evne, vi kan overføre på resten af vores liv. For er du f.eks. også omgivet af de mennesker, du elsker? Eller har du det arbejde, der får dig til at trives?

Læs også