børn op af mur
Familieliv

5 måder konceptet ”sommerferie” har forandret sig, efter vi har fået børn

20. juli 2018
af Elisabeth Winkel
Foto: Panthermedia
Åh, hvem husker ikke lange dovne dasedage i liggestolen, smukke solnedgange set fra balkonen med en drink i hånden, og vilde aftener i det pulserende natteliv? Ja, det var sådan ferie var før i tiden. Nu – efter børn? Ikke helt det samme, vel?

Vores søn var bare fire måneder, da vi første gang skulle på sommerferie som nylavet familie. Vi skulle til Fuerteventura.

Det ville bare blive alletiders, sagde de.

Børn i den alder sover jo så meget, sagde de.

Vi kunne bare lægge ham i skyggen, sagde de.

Og så var alt jo nærmest som før, vi fik børn – sagde de.

De tog altså fejl.

Og nu må jeg hellere haste med en disclaimer: Det kan sagtens være, at der findes et væld af mere samarbejdsvillige poder derude, som gerne sover under kulørte lamper, mens forældrene indtager sangria og tapas. Skål til jer!

Det var imidlertid ikke den model, vi havde fået.

En eftermiddag, da jeg for gud ved hvilken gang vandrede hvileløs op og ned af strandpromenaden med et barn, der ikke brød sig om at sove i varmen, faldt mit blik på et par, der lå på to strandstole under en gul parasol helt nede ved vandet. Den ene sov tilsyneladende, den anden lå med en bog, en kold øl på bordet ved siden af og osede af tilfreds afslappethed.

Og der det slog mig sådan for alvor, at der nok går en rum tid, før jeg igen kan flade den dér. For nej, sommerferie er ikke det samme, som før vi fik børn. På godt og ondt:

#1 Mængden af bagage

Der var en gang, hvor man kunne få ro i maven, når man stod i lufthavnen, ved at huske sig selv på, at så længe man havde pas, penge og præservativer med, så skulle det hele nok gå.

Nu? Not so much. Bleer, sutter, den der skide bamse, som IKKE må mangle, for så går verden under. Tøj og mere tøj. Så utroligt meget tøj til ungerne, som simpelthen er i stand til at pløje en hel garderobe igennem på et døgn. Mængden af bagage er seriøst lidt sindssyg efter, man har fået børn.

#2 Slut med lange lyse nætter

De lange lyse nætter med vin og intense diskussioner om livet, døden og kærligheden afbrydes nu ofte af tanker om, præcist hvor få timer man har tilbage at sove i, før der er en lille guldklump, der råber ”moooaaaar”.

Til gengæld har man så lange lyse morgener.

LÆS OGSÅ: 9 gode tips: Naturen er verdens bedste legeplads

#3 Farvel murstensroman – goddag underlødig (hurtiglæst) lekture

Ferie-lekture. Det var virkelig en ting for mig, før vi fik børn. Jeg pløjede gerne en god bunke mere eller mindre lødige bøger igennem på ferien. For sådan kunne en hel dag sagtens gå: På stranden med en bog. Intet andet.

Nu? Ferielæsningen skal helt være decideret underlødig, så jeg kan zappe ind i bogen, mens et sandslot bygges – og ud igen, når den lille vælter i selvsamme sandslot og bliver sur.

#4 Glem palmer og tropetemperaturer – det skal bare være nemt at komme dertil

Der var en gang, hvor sommerferie helt skulle foregå udenlands – jo længere væk jo bedre. Palmer skulle ligesom være en del af pakken, ellers var det ikke helt rigtigt.

Klip frem til børnefamilielivet og det går for alvor op for én præcist, HVOR fedt et sommerhus i Danmark er i forhold til 40 grader på skoldhed strand i sydhavsø med dertilhørende klippevandring op til hotel, hvor restauranten først åbner klokken 19.

Dansk sommer/sommerhus – alt er love lige dér.

LÆS OGSÅ: Psykolog: Det sker der, når dit barn keder sig

#5 Ponyridning og klappegeder er pludselig the shit

Er det nærliggende sommerland med ponyridning, ”plads til at spise medbragt mad”, klappegeder og ”junglebane” måske i virkeligheden meget fedt?

Udflugter er blevet en vigtig del af sommerferien og når man sådan står der omringet af andre svedige forældre med en oppustelig badering under armen og barnet i hånden på vej op i vandrutchebanen IGEN og opdager det er ER faktisk ret fedt? Så er det, at det virkelig går op for én, at den gode sommerferie er en ferie, hvor ungerne OGSÅ har det sjovt – og liggestol, sangria og alt det andet kan sagtens vente, til de sover.

Elisabeth er journalist og mor til en dreng på 3 år.

LÆS OGSÅ: Familieferie - gode tips før I bestiller rejsen

Læs også