Skolebørn

Julekalender 2017: Disse kan du se med ungerne i år

For de fleste børnefamilier er julekalender på TV en fast og hyggelig tradition i december måned. Vi har samlet en oversigt over de julekalendere, I kan se i år, så I kan finde den, der passer bedst til jeres familie.

Julekalender i TV 2017: Få overblikket her

Er der noget mere hyggeligt end at krybe sammen med ungerne foran TV’et og følge med i et rigtigt juleeventyr? Selvom det indimellem godt kan være svært at få de faste sendetidspunkter til at gå op i en højere enhed med resten af familielivet (vi er taknemmelige for genudsendelser og streaming!), så er og bliver julekalendere i TV for mange en fast del af december måneds julehygge.

Vi har derfor lavet en oversigt over de julekalendere, I kan følge med i i år – så I kan finde den, der passer bedst til jeres familie.

Når I ikke skal se julekalender, så tag en tur på julemarked

DR:

”Snefald” – DR1 – klokken 19.30

DRs familiejulekalender er oprindeligt norsk, men den er synkroniseret med danske stemmer, så alle kan se med.

I ”Snefald” møder vi den ni-årige Selma, som, da hun blev forældreløs som 3-årig, kom i pleje hos den strenge nabokone Ruth. Selma drømmer om sin egen familie, og derfor skriver hun et brev til julemanden. Både brevet og Selma havner pludselig i en anden dimension i landsbyen Snefald, hvor Selmas livs eventyr fyldt med magi, overraskelser og farer går i gang – heldigvis med sine to nye venner Pil og Frida ved sin side.

DR skriver, at julekalenderen handler om at finde ud af, hver der betyder noget for en i medgang og modgang – og om at være sig selv og kæmpe for det, man tror på. Kalenderen byder på masser af humor, magi, kamp mellem det gode og de onde, mystik og julestemning for hele familien.

"Snefald" er temaet for årets U-landskalender, som i støtter organisationen Oxfam IBIS' projekt mod børnearbejde i Burkina Faso.

”Ramajetternes Jul” – DR Ramasjang – klokken 17.00

I år er der en helt ny julekalender på Ramasjang for de mindste (3-6-årige), som handler om de kære Ramasjetter og lufthavnschefen i Ramasjang Lufthavn, børnevært og skuespiller Kristian Gintberg. Den første december bliver julemandens computer stjålet fra lufthavnen, og dét sender Ramasjetterne ud i hele Europa på jagt efter computeren – og for at redde alle børns jul.

”Ramasjetternes Jul” får også sin hele egen U-landskalender.

”Klassens Jul” – DR Ultra – tidspunkt endnu ukendt

For de lidt større børn er der i år endnu en ny serie på vej fra DR. Den populære Ultra-serie ”Klassen” kommer nemlig i en julekalenderudgave, ”Klassens Jul”, hvor vi hver dag gennem december følger de to klassekammerater Frederik og Josefine, som er bedste venner. Desværre opdager Frederik, at Josefines mor pønser på, at Josefine skal skifte skole, fordi der er for mange problemer i deres klasse. Frederik ser det nu som sin opgave at få klassen tilbage på rette spor med en ganske særlig – og umiddelbart umulig - juleplan, så Josefines skoleskifte ikke bliver en realitet. Men gennem december begynder en mystisk digital plageånd at modarbejde Frederik og splitte klassen endnu mere ad. Lykkes det Frederik at samle klassen?

LÆS OGSÅ: DIY: 20 nemme ideer til jul 

TV2:

”Tinkas Juleeventyr” – klokken 20.00

Også TV2 kommer med en helt ny familiejulekalender år, hvor vi følger nissepigen Tinka, som ved en fejl havner i menneskenes verden. Her møder hun drengen Lasse, og sammen skal de løse gåden om nissernes tabte magi – og finde ud af, hvorfor nisser og mennesker har levet adskilt de sidste mange år. Serien er spækket med kendte danske skuespillere som Ellen Hillingsø, Troels Lyby, Birthe Neumann, Anette Støvelbæk, Neel Rønholt og Mia Lyhne, og der er masser dømt masser af magi og julestemning for hele familien.

Julekalenderen har sin egen lågekalender.

LÆS OGSÅ: Se IKEAs nye julekollektion

Streaming:

Jul på slottet

"Hvis du siger 'gå, så går jeg. Hvis du siger 'bliv', så bliver jeg den lykkeligste i hele kongeriget"

På DR's Bonanza kan du genfinde mange af de julekalendere, du måske husker fra din egen barndom, heriblandt Jul på Slottet fra 1986, som dog ikke er i den bedste kvalitet på billedsiden - men det går an. Så hvis du vil give minderne om Miamaja og Valentin videre, kan I jo selv definere, hvornår på dagen det er tid til julekalender. 

Jul på Kronborg

Julekalenderen fra 2000 kan også ses på Bonanza, og her bliver familien Juhl bliver tilkaldt, da finansministeren vil sælge Kronborg til svenskerne. De vil lave julemarked, så de kan samle penge nok ind, så Kronborg kan forblive dansk. Undervejs får de hjælp af slotsnissen Sixten, Holger Danske og Hamlet. Elverkongen vil have det hele for sig selv og sørger for, at tingene forsvinder.

Vinterbyøster

Den klassiske dukke-serie blev sendt første gang i 1976(!), og vi er nok mange, der har gode minder om Julius og Dorabella. Findes også på Bonanza. 

Jullerup Færgeby

Endnu en med dukker - hvem husker ikke Anton, Kaja og Knud, som sammen fik december til at gå på underholdende vis? For slet ikke at tale om Hr. Tryksen - a.k.a. Jesper Klein. Her er Bonanza også leveringsdygtig.

Bamses Julerejse

Hvis man har Bamse-fans i hjemmet er det oplagt at grave julekalenderen fra 1996 frem, igen på Bonanza. Her er Bamse, Kylling og Ælling på lidt af en opgave, for der er faldet en sæk ud af julemandens kane, og Bamse bestemmer så, at de skal tage op til julemanden for at levere tingene tilbage.

Nissebanden

I denne julekalender, som blev sendt første gang i 1984, bliver Nissebanden sat på en opgave af selveste julemanden: de skal finde hans gode humør, som han har mistet - og det skal de gerne nå inden den 24. december. Og det er fra denne julekalender, at vi har den altid gode sang: "Det er risengrød". 

Det Store Eksperiment 

Sidste år kunne man for første gang streame en julekalender for børn på Viaplay.dk, og i Det Store Eksperiment skal tvillingebrødrerne Jakob og Rasmus sammen med Mille Gori (også kendt som Motor Mille) løse udfordringer for at slippe ud af den gale Professor Primus’ (Kurt Ravn) laboratorium, som de er blevet fanget i. Hver dag frem til jul skal de klare ny udfordring for at komme ud i friheden inden juleaften. Julekalenderen blev lavet i 2016, så alle 24 afsnit ligger tilgængelige inde på Viaplay.

Kilder: DR, TV2, Viaplay

Læs mere om: