Krop og kost

Vand i kroppen under graviditet: Det kan du gøre

Alle gravide ophober ekstra vand i kroppen, men mængden varierer - ligesom generne. I nogle tilfælde har den gravide så meget vand i kroppen, at huden er helt spændt ud, og det kan give en snurrende og smertefuld fornemmelse. Se her, hvad du kan gøre ved problemet.

Vand i kroppen er helt almindeligt under graviditeten. Det er ikke farligt, men kan være voldsomt generende for den gravide. Huden kan føles meget spændt, og så er det heller ikke alle, der er begejstrede for det hævede ’look’, som følger med! 

Især fødder, hænder, ansigt og (under)ben kan hæve op, specielt i den sidste del af graviditeten, hvor kroppen er ekstra belastet. At det er vand i kroppen og ikke bare normal vægtøgning i form af fedt, kan du se, når du trykker på huden, hvor der i et kort øjeblik efterlades en fordybning, som så går væk igen.

 

Derfor får du vand i kroppen

Vand i kroppen skyldes ifølge Jordemoderforeningen dels hormonændringer, som besværliggør blodets tilbagestrømning til hjertet, og dels at livmoderen trykker ned i bækkenet og presser yderligere væske ud i vævet.

LÆS OGSÅ: Vand i kroppen, kvalme m.m. - her er de mest almindelige graviditetsgener

Når du har født, vil dette normaliseres igen, og væsken forsvinde. Men indtil da er det godt med lidt gode råd mod vand i kroppen.

 

Det hjælper mod vand i kroppen 

Jordemor Ulla Nielsen giver følgende gode råd mod vand i kroppen:

  • Motionér. Ved at motionere hjælper du blodcirkulationen i gang. Gå f.eks. i svømmehallen, da vandet masserer en del af den ophobede væske tilbage i din blodbane.
  • Massér. Få også andre former for massage på problemområderne ved f.eks. at lave fingergymnastik - evt. med en lille bold - eller bruge en fodrulle til fødder og tæer. Har du vand i ben og arme, så massér opad mod hjertet.
  • Husk også at hvile dig med benene oppe. Hvile er et godt middel til 'afvanding'. Løft også gerne fodenden af sengen, når du sover.
  • Vanddrivende te hjælper ikke, da den ikke driver den væske ud, som er uden for blodårerne og anledningen til hævelserne. Det samme gælder vanddrivende medicin, som du heller ikke bør tage som gravid uden aftale med lægen.

Vand i kroppen: Søg læge hvis..

Hvis du oplever en pludselig ophobning af væske - og dermed en hurtig øgning af din vægt - skal du dog søge læge, understreger Ulla Nielsen.

- Han/hun bør undersøge dig, da det kan være tegn på begyndende svangerskabsforgiftning eller forhøjet blodtryk, siger hun.

LÆS OGSÅ: Bækkenløsning: Hvorfor opstår det - og hvad kan jeg gøre?