Krop og kost

Pas på med hovedpinepiller, hvis du venter DETTE køn

Hovedpinepiller med paracetamol kan være skadelige for fostres udvikling, viser dansk undersøgelse. Se her hvorfor!

Gravide, der venter en dreng, skal være særligt forsigtige med at spise hovedpinepiller, som indeholder paracetamol (f.eks. Panodil, Pinex eller Pamol).
 
Paracetamol, der ellers hidtil har været betragtet som ufarligt for gravide, kan nemlig påvirke drengebørns testikler, så de producerer mindre af det mandlige kønshormon testoteron, og øge risikoen for dårligere sædkvalitet og testikelkræft. 
 
 
Paracetamol øger også risikoen for misdannede testikler og lidelsen kryptorkisme, hvor testiklerne ikke falder ordentligt ned i pungen.
 
Det viser en undersøgelse fra Rigshospitalets Afdeling for Reproduktion og Vækst samt DTU Fødevareinstituttet. 
 
Begræns især paracetamol i 4. og 6. måned af graviditeten
 
Effekten er tydeligst for de kvinder, der har spist hovedpinepiller fra fjerde til sjette måned af graviditeten. Det er netop den periode, hvor drengefostrenes kønsorganer udvikler sig. 
 
 
Kvinder, der har indtaget hovedpinepiller i mere end to uger i den periode, har to en halv gange større risiko for at få et barn med testikelmisdannelser. 
 
Og kvinder, der kombinerer forskellige former for hovedpinepiller i perioden, har hele 22 gange højere risiko, konkluderer undersøgelsen.
 
’Myndighederne bør genoverveje deres anbefalinger’
 
Derfor bør gravide være forsigtige med at indtage paracetamol, ligesom myndighederne bør genoverveje deres anbefalinger, mener seniorforsker Henrik Leffers:
 
- Hovedpinepiller er et yderst vigtigt lægemiddel, fordi det kan slå livstruende feber ned og lindre uudholdelige smerter. Men vores studie viser, at pillerne desværre også har en hormonforstyrrende effekt. På baggrund af vores nye fund vil jeg opfordre myndighederne til at tage dosis-anbefalingerne op til revision og også sætte en mærkat på indpakningerne med en advarsel til gravide om risikoen, siger han til videnskab.dk.
 
Selv lave doser har hormonforstyrrende effekt
 
Henrik Leffers ønsker ikke at skræmme de gravide, da langt størstedelen af de kvinder i undersøgelsen, som har indtaget hovedpinepiller under graviditeten, ikke har fået drenge med misdannelser. 
 
 
Men man bør vide, at der er en reduceret testosteronproduktion allerede ved meget lave niveauer af stofferne, påpeger han.
 
- Vi er bekymrede over resultaterne, fordi gravide tror, at det er ufarligt at spise pillerne og ikke opfatter dem som medicin, siger Henrik Leffers. 
 
Hovedpinepiller under graviditet - Sundhedsstyrelsens anbefalinger:
 
På baggrund af data i undersøgelsen vurderer Sundhedsstyrelsen, at der ikke på nuværende tidspunkt er anledning til at ændre anbefalingerne for brug af hovedpinepiller under graviditeten. Så foreløbig bør gravide følge disse råd:
 
Generelt bør man anvende så lidt medicin som muligt under graviditet.
Ved milde og/eller kortvarige smerter under graviditeten bør ikke-medicinsk behandling så vidt muligt vælges.
For gravide gælder fortsat, at smertestillende midler med paracetamol er førstevalgsbehandling ved smerter og febertilstande.
Ved behov for smertelindring længere end nogle dages varighed under graviditet bør en eventuel fortsat medicinsk behandling ske i samråd med egen læge.
Smertestillende midler af NSAID-typen (fx ibuprofen og diclofenac) bør på grund af risiko for misdannelser anvendes med forsigtighed i 1. og 2. trimester af graviditeten og må ikke anvendes i graviditetens 3. trimester på grund af risiko for blødning og kredsløbsforstyrrelser hos barnet.
 
Kilde: Sundhedsstyrelsen og Videnskab.dk
 
Her kan du købe et massageapparat til hovedbunden, som kan måske være din naturlige vej til lindring ved hovedpine >>
Læs også:
Mangel på DETTE vitamin øger risikoen for abort
 
Gravide hader mest mad, når de venter DETTE køn
 
Gravides indtag af DETTE kan give børn astma
 
Sådan spiser du sundt, når du er gravid
 
Mad du bør undgå som gravid
 
Læs mere om: