Krop og kost

Hovedpinepiller kan skade dit foster

Over halvdelen af landets kvinder har taget smertestillende piller under deres graviditet, men det kan være en meget dårlig idé, viser undersøgelser.

Det har tidligere været fremme, at hovedpinepiller med stoffet paracetamol (der findes i bl.a. Panodil, Pinex og Pamol), kan skade drengefostres kønsdele. Og nu viser en ny dansk undersøgelse fra Biologisk Institut på Københavns Universitet, at også pigefostre muligvis kan lide stor skade.
 
Når gravide tager hovedpinepiller med paracetamol, er der således risiko for, at det ufødte pigebarn kan få sværere ved selv at blive gravid senere i livet, konkluderer undersøgelsen.
 
 
Halverer andelen af æg
 
Undersøgelsen er foretaget på en gruppe mus, og forskerne kunne se, at de hunmus, der var blevet udsat for paracetamol i fosterstadiet, manglede halvdelen af æggene i æggestokkene.
 
- Når vi ser noget, der er så påfaldende i musen, er det meget muligt, at noget lignende gør sig gældende i mennesket. Specielt taget i betragtning at vi allerede ved, at stofferne rammer drengebørnene, siger forskningsleder David Møbjerg Kristensen til videnskab.dk
 
Vil ændre af anbefalingerne 
 
Han understreger, at der er brug for mere forskning på området, men gør samtidig opmærksom på, at forsøgsdyr er den eneste mulighed for at undersøge effekterne under graviditet, da man ikke kan udføre forsøg på gravide kvinder. 
 
Mad du bør undgå som gravid
 
Derfor mener forskeren, at det snart kan være på tide at ændre anbefalingerne for paracetamol, som også er under mistanke for at give børn større risiko for at udvikle bl.a. astma og ADHD.
 
- I første omgang skal vi indskærpe brugen af paracetamol ved at oplyse kvinderne om risikoen. Jeg vil understrege, at kvinder, der lider af voldsom hovedpine eller lignende smerter og er gravide, selvfølgelig skal tage deres paracetamol alligevel. Men jeg er bange for, der er nogle i vores befolkning, som bruger de her stoffer i en grad, hvor det måske ikke er nødvendigt. Det er dem, jeg mener, vi som samfund skal nå ud til, siger han.
 
 
 
20 myter - venter jeg en pige eller en dreng?

20 myter: Venter jeg en pige eller en dreng?

 
Læs også:

Gravid - do's and don'ts: Det må du - og det må du ikke...

Gravides indtag af DETTE kan give børn astma

Sådan spiser du sundt, når du er gravid

Mangel på dette vitamin øger risikoen for abort

 
 
 

Artiklen indeholder affiliatelink

 

Læs mere om: